ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μενέλαος Μαλτέζος: Η συμβολή των περιφερειακών Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη και η απαξίωση τους

Μενέλαος Μαλτέζος: Η συμβολή των περιφερειακών Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη και η απαξίωση τους
Πολιτική απαξίωσης και υποβάθμισης των Δημόσιων Πανεπιστημίων και ειδικά των περιφερειακών εφαρμόζει τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λειτουργώντας ως ο καλύτερος χορηγός των ιδιωτικών κολεγίων που κάνουν πάρτι στη χώρα μας.

Μετά από 4 χρόνια με συνεχείς περικοπές, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί, ειδικά των περιφερειακών Πανεπιστημίων, είναι εξ αρχής ελλειμματικοί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανελαστικές ανάγκες σε ενέργεια (ηλεκτρικό και θέρμανση), αναλώσιμα υλικά εργαστηρίων, συντήρηση του επιστημονικού εξοπλισμού κ.ά. Παράλληλα, το διδακτικό προσωπικό βρίσκεται στη χαμηλότερη δυνατή αναλογία ως προς τον αριθμό καθηγητών και φοιτητών, αποκλίνοντας κατά πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ δραματική είναι η μείωση και του διοικητικού προσωπικού, προκαλώντας, όπως είναι φυσιολογικό, αρκετές δυσλειτουργίες στη διεκπεραίωση καθημερινών ζητημάτων.

Επιπλέον, η εμμονή του Υπουργείου Παιδείας με την εφαρμογή της ΕΒΕ (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής) αποδεικνύεται στην πράξη εγκληματική, αφού έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των επιτυχόντων, κυρίως στα νέα τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων (ΔΠΘ Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔιΠα Τμήμα Νοσηλευτικής - Παράρτημα Διδυμοτείχου) το μέλλον των οποίων υποθηκεύεται, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νέου νόμου για τα ΑΕΙ περί καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ιδιωτικά «πανεπιστήμια» και κολέγια τρίβουν τα χέρια τους, αφού με τις ευλογίες Κεραμέως - Μητσοτάκη τούς προσφέρεται στο «πιάτο» ένας αριθμός 20.000 - 25.000 πελατών - σπουδαστών κάθε χρόνο!

Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αδιαμφισβήτητα, από την ίδρυσή τους, πυροδότησαν την ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και συνετέλεσαν άμεσα στη συγκράτηση και προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε επιστημονικά πεδία αιχμής, την αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού δυναμικού.

Ο τετραετής κύκλος της πολιτικής τους απαξίωσης, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, από την επομένη των εκλογών, κλείνει οριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου κάθε περιφέρειας για τα Πανεπιστήμια, καθώς και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση παλαιών και νέων τμημάτων με επιστημονικό προσωπικό και συμπληρωματικές υποδομές. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι συνεργασίες με τα επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα και τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με καθιερωμένους δείκτες βιβλιομετρικών στοιχείων, τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ως μοναδικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις περιφέρειες, συνεχίζουν την παράδοση της ισχυρής παρουσίας στην έρευνα και την επιστημονική δραστηριότητα.

Είναι ανάγκη αυτή ακριβώς η γνώση και η καινοτομία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα να αξιοποιηθούν στο έπακρο σε τοπικό επίπεδο. Η ενίσχυση και η δημιουργία ερευνητικών δομών με κριτήρια τη βιωσιμότητα, τη διεπιστημονικότητα και την προοπτική καινοτομίας μπορούν να αποβούν μοχλοί ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας, βάζοντας τέλος στην απαξίωση και στην προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος της δημόσιας, δωρεάν, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στην περιφέρεια δημιουργεί κόμβους γνώσης και βελτιώνει το μορφωτικό, πολιτιστικό επίπεδο, καθώς επηρεάζει το δημογραφικό, μειώνοντας το μέσο όρο ηλικίας και αυξάνει το ποσοστό των νέων στην τοπική κοινωνία. Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες από την δραστηριότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιφέρεια είναι αναρίθμητες και μπορούν να εξαπλωθούν σε κάθετο και οριζόντιο επίπεδο στην κοινωνία και την οικονομία προσφέροντας πολλαπλά οφέλη.

Για όλα τα παραπάνω προτεραιότητα είναι η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές - με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - θα βάλει φρένο στην απαξίωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να επιτελέσουν στο ακέραιο τον ρόλο τους στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της χώρας και των τοπικών κοινωνιών.

Μαλτέζος Μενέλαος
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου
ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video