ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Με επιτυχία ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. για την ψαλτική τέχνη στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

Με επιτυχία ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. για την ψαλτική τέχνη στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης
Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Επιμόρφωση εμπειροτεχνών ψαλτών και παραδοσιακών μουσικών», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας - Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».


Την συνάντηση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄ για την άριστη συνεργασία του ΙΠΕ με την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και την έναρξη για πρώτη φορά πιστοποιημένου και μοριοδοτούμενου προγράμματος για την ψαλτική τέχνη, που αφορά κληρικούς και εμπειροτέχνες μουσικούς - ιεροψάλτες.


Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο «Ανθίμειο» Εκκλησιαστικό Κέντρο, τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αν. Διευθυντής του Ι.Π.Ε. με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη συνεργασία του με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς και στα λαϊκά στελέχη της Μητροπόλεως, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής.


Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Οικον. π. Αθανάσιο Γραμμένο για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου. Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του προγράμματος που είναι η γνωριμία, η κατανόηση και η βίωση της πολυδιάστατης σημασίας του μουσικού φαινομένου τόσο της εκκλησιαστικής όσο και της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης μέσα από το δημοτικό τραγούδι και την παραδοσιακή μουσική. Παρουσίασε τους εισηγητές και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Δροσάκη, για τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους.


Ακολούθως, ο κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης Δρ. Μουσικολογίας ανέπτυξε το εισαγωγικό θέμα της επιμόρφωσης: «Το συναμφότερον λόγου και μέλους», σε θεωρητικό επίπεδο και με μουσικά παραδείγματα.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν κληρικοί και λαϊκά μέλη της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ανάμεσα στους οποίους είναι πρωτοψάλτες, λαμπαδάριοι, πρακτικοί ιεροψάλτες και εμπειροτέχνες μουσικοί.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως εισηγήσεις θα αναπτύξουν:

• Ο κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης, Δρ Μουσικολογίας, Εκπ/κός Β/θμιας Εκπ/σης με θέματα: «Ψαλτική, λειτουργική τέχνη και μουσική επιστήμη» και «Δημοτικό τραγούδι. Η μουσική του ελληνικού λαού»,

• Ο κ. Ιωάννης Λιάκος, Επίκ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Υμνολογία Ι. Από τις απαρχές της χριστιανικής ποίησης μέχρι και το κοντάκιο»,

• Ο Πρωτοπρ. Γρηγόριος Καραλής, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής με θέματα: «Τυπικό. Πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω», «Τελετουργική, αισθητική και θεολογία της Ψαλτικής τέχνης» και «Πρακτική IΙΙ. Το παπαδικό γένος της μελοποιίας και η εκφώνηση των αναγνωσμάτων»,

• Ο κ. Δημήτριος Μανούσης, Υποψ. Δρ. και Εκπ/κός Β/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Υμνολογία ΙΙ. Η ποίηση του κανόνος»,

• Ο Πρωτοπρ. Σπυρίδων Αντωνίου, Αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Ιστορία. Οι μεγάλοι μελοποιοί και η μεταρρύθμιση του Χρυσάνθου»,

• Ο κ. Γεώργιος Δροσάκης, Θεολόγος Μ.Α., Πρόεδρος Ιεροψαλτών, Πρωτοψάλτης Ι.Μ. Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως με θέματα: «Θεωρία - Σημειογραφία Ι. Τα συστατικά του μέλους» και «Θεωρία - Σημειογραφία ΙΙ. Τα γένη των διαστημάτων και το σύστημα της οκτωηχίας»,

• Ο κ. Χρήστος Παπαναστασίου, Θεολόγος, Διπλ/ούχος Βυζαντινής Μουσικής, Λαμπαδάριος Ι.Μ.Ν. Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως με θέματα: «Πρακτική Ι. Το ειρμολογικό γένος της μελοποιίας και οι τροπαριακοί ύμνοι» και «Πρακτική ΙΙ. Το στιχηραρικό γένος της μελοποιίας», και

• Ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αν. Διευθυντής Ι.Π.Ε., Υποψ. Δρ Θεολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού Νομικής με θέμα: «Αισθητική και ιεροπρέπεια του ιεροψάλτου σήμερα».

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video