ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης, μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης, μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα
Για τη σχέση του με τον θρακιώτικο πολιτισμό και τη θρακιώτικη λύρα, μίλησε στη σειρά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό», ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης.

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτισμό, ο κ. Κοκκαλίδης πρωτοσυναντήθηκε με τη θρακιώτικη λύρα στα 22 του χρόνια. Σήμερα, αποτελεί έναν αναγνωρισμένο λυράρη της νεότερης γενιάς, όπως επίσης και έναν χειροτέχνη στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας μας


Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης, μας υποδέχτηκε στο εργαστήριό του και μας μίλησε για τις θρακιώτικες ρίζες του, τη στενή σχέση της λύρας με τα Αναστενάρια, όπως επίσης και για τη συμβολή του στη διάδοση της τέχνης του άγνωστου, σε αρκετούς, αυτού μουσικού οργάνου. Όπως σημειώνει, «όντας στρατιώτης της θρακιώτικης λύρας και παράδοσης, οφείλω ν’ αφήσω κι εγώ κάτι, και να εξελίξω αυτό το όργανο όσο καλύτερα μπορώ, με τις δικές μου δυνάμεις και γνώσεις».

Δείτε το βίντεο:


Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1987. Από τη νηπιακή του ηλικία ξεκίνησε τη γνωριμία του με τη μουσική, μαθαίνοντας μεταλλόφωνο, αρμόνιο και αργότερα ηλεκτρική κιθάρα. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη θεωρία της μουσικής και αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης.


Η αυτοδίδακτη ενασχόλησή του με τη θρακιώτικη λύρα, ξεκίνησε το 2009. Στη συνέχεια, παρακολούθησε σεμινάρια παραδοσιακής ορχήστρας στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, με τον διακεκριμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα.

Εστίασε την έρευνά του πάνω στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας, στήνοντας το δικό του εργαστήριο, και στη συνέχεια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη διδασκαλία της.


Στο πλαίσιο των μουσικών του ενδιαφερόντων, ασχολήθηκε και με την καταγραφή παλιών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης και της Μαρώνειας, διασώζοντας ανέκδοτα τραγούδια. Επίσης, από το 2020 παρακολουθεί μαθήματα βιολιού στο δημοτικό ωδείο Ξάνθης.

Από το 2012, συμμετέχει στο μουσικό σχήμα «Θρηίκιος Ηχος» και το 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας» το βιβλίο του ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΛΥΡΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και μέθοδος εκμάθησης.

Παραγωγή - Φωτογραφίες: Νίκος Κοσμίδης

* Όλα τα βίντεο της σειράς, είναι διαθέσιμα στο κανάλι του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στο YouTube
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video