ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ο ποταμός Κομψάτος στον Ίασμο, πρώτος πεζοπορικός προορισμός για τον Δρομέα Θράκης

Ο ποταμός Κομψάτος στον Ίασμο, πρώτος πεζοπορικός προορισμός για τον Δρομέα Θράκης
Η πρώτη από τις 20 προγραμματισμένες για φέτος πεζοπορίες του Δρομέα Θράκης, είναι προ των πυλών. Ο ποταμός Κομψάτος, στον Ίασμο Ροδόπης θα είναι ο πρώτος προορισμός, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, πεζοπορία που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και την Ομάδα Ορειβασίας του Συλλόγου.

Ποιος είναι προορισμός. Ο ποταμός Κομψάτος έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα και πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης και καταλήγει στη λίμνη Βιστωνίδα. Η περιοχή του ποταμού είναι σημαντικός βιότοπος για ορνιθοπανίδα, για 130 περίπου είδη πουλιών τα οποία έχουν παρατηρηθεί, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ.

Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στην Θρακική πεδιάδα βρίσκεται το Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο-18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από Ηπειρώτες μάστορες. Το κυρίως τόξο έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα.

Στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού υπάρχουν προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες, όπως το βυζαντινό κάστρο του Πολύανθου και η παλαιοχριστιανική βασιλική ανατολικά του τοξωτού γεφυριού.

Στη διαδρομή εάν είστε τυχεροί θα δείτε άγρια άλογα, θα δείτε ότι έχει μείνει από τα ερείπια του χωριού Σύλιο, όπως και από μακριά ένα μέρος των Θρακικών Μετεώρων. Το μονοπάτι αυτό βγάζει στο χωριό Διχάλα, αφού πρώτα περάσει από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάβος. Παλαιότερα από τον δρόμο περνούσαν μουλάρια, που τροφοδοτούσαν τα στρατιωτικά φυλάκια, στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Στην ευρύτερη περιοχή ζουν ζαρκάδια και πιο πάνω λύκοι. Στο ποτάμι υπάρχει και ένα σπάνιο είδος πελαργού, ο μαύρος πελαργός και πιο βόρεια ο ασπροπάρης, ο μαυρόγυπας και τα όρνια που έχουν φωλιές στα Θρακικά Μετέωρα.

Η πεζοπορία θα γίνεται παράλληλα με το ποτάμι (ανάλογη του Νέστου), ενώ η διαδρομή είναι κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά άνω των 12 ετών (συνοδεία κηδεμόνα πάντα). Το σύνολο της διαδρομής είναι 10 χλμ, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε 4-4,5 ώρες.

Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ και το ραντεβού θα είναι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 9:00 π.μ. στο χωμάτινο πάρκινγκ, δίπλα στην γέφυρα που βρίσκεται μεταξύ Ιάσμου και Πολυάνθου, όπου θα παρκάρετε και θα είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού της πεζοπορίας.


Μετά την πεζοπορία, με τα ΙΧ θα μετακινηθείτε στο κέντρο του Ιάσμου (στην αυλή του Μουσείου Ιάσμου) όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, θα προσφέρει μπουφέ με τοπικά εδέσματα. Όσοι επιθυμούν στην συνέχεια μπορούν να «συνεχίσουν» σε τοπική ταβέρνα.

Όλες οι πληροφορίες της εκδρομής στη σελίδα: www.dromeasthrace.eu

Η φόρμα εγγραφής ΕΔΩ

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

[post_ads]


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video