ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Χαράλαμπος Λαλούσης: Λίγες σκέψεις για τον θεσμό του Αγώνα Δρόμου Κάστρου Διδυμοτείχου

Χαράλαμπος Λαλούσης: Λίγες σκέψεις για τον θεσμό του Αγώνα Δρόμου Κάστρου Διδυμοτείχου
Κυριακή 19 Μαΐου 2024 θα σημάνει η έναρξη του 6ου Αγώνα Δρόμου Κάστρου Διδυμοτείχου. Και μαζί με αυτήν, θα σημάνει και το κάλεσμα όλων των δρομέων που θα βρίσκονται εκεί για να τρέξουν, να συμπορευτούν με φίλους, να απολαύσουν την ευλογημένη τούτη πόλη του Διδυμοτείχου, να συναντήσουν τον τόσο φιλόξενο λαό τους, να τιμήσουν τον αθλητισμό και το δρομικό κίνημα.

Ο Αγώνας αυτός αποτελεί πλέον ένα θεσμό, μια συνήθεια που έμελλε από το 2016 που ξεκίνησε, να γίνει παράδοση, να αποτελεί ορόσημο για την πόλη, να σηματοδοτεί μια λαμπρή ευκαιρία συνεύρεσης ανθρώπων με ισχυρό κίνητρο να τιμήσουν την ελληνική παραμεθόριο, την ακριτική Ελλάδα μας, το πανέμορφο Διδυμότειχο και τους ανθρώπους του.

Γράφοντας αυτά τα δυο λόγια για τον Αγώνα, αρχίζει ξανά να πλάθεται στο μυαλό μου εκείνη η ζέση και το μεράκι με τα οποία πριν λίγα χρόνια ξεκινήσαμε να μεταμορφώνουμε την ιδέα σε πράξη. Η διαχρονικά αγαστή συνεργασία του Δήμου Διδυμοτείχου και της XVI M/K Μεραρχίας Πεζικού έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα όραμα, που αξίωνε να φέρει στο Διδυμότειχο ένα αθλητικό - πολιτιστικό δρώμενο σαν και τούτο. Έναν αγώνα, δηλαδή, που θα απεδείκνυε κάθε χρόνο ότι η πόλη μας - και επιτρέψτε μου να την αποκαλώ έτσι, καθώς με συνειδητότητα αισθάνομαι δικός της - δε λησμονείται, δε χάνεται, μα αντίθετα τιμάται ως της αξίζει, αγκαλιάζεται και στηρίζεται από όλους τους Έλληνες, από όλες εκείνες τις γυναίκες και τους άνδρες που συγκεντρώνουν τις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τους δυνάμεις για να είναι εδώ.

Αλήθεια, πόσο πιο δυνατά χτυπά ο παλμός ετούτου εδώ του τόπου αυτές τις ημέρες, πόσο τονώνεται το πνεύμα όλων μας, πόσο υπερηφάνεια γεμίζουν όλοι οι κάτοικοι υποδεχόμενοι φίλους κι αγαπημένους επισκέπτες; Και πώς να μην είναι υπερήφανοι, όταν ζουν σε μια πόλη με τόσο πλούσια και ένδοξη ιστορία, που κατορθώνει να χαράζει το παρόν και το μέλλον της με την ίδια αξιοσύνη και λαμπρότητα. Διότι, πράγματι, στα σύνορα χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας, ίσως γιατί οι Ακρίτες μας φωνάζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους την αγάπη τους για τα ελληνικά χώματα, την αγάπη τους για την πατρίδα.

Οκτώ χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Αγώνα, λοιπόν, συνεχίζουμε να γιορτάζουμε τον αθλητισμό, την υγεία, την ευεξία του σώματος και του νου. Και φέτος, «στο δρόμο» θα εορτάσουμε μαζί τη συμπλήρωση 104 χρόνων από την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου και την ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής του Έβρου στον Εθνικό Κορμό, καθώς ο Αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ελευθερίων Διδυμοτείχου 2024.

Παράλληλα, καθότι η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σε συνεργασία και µε συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Β. Έβρου "Ο Διγενής", ο συγκεκριμένος αγώνας θα είναι αφιερωμένος και στον Ελληνισμό του Πόντου.

Επίσης τον αγώνα υποστηρίζει και η Ομάδα Δρομέων - Μαραθωνοδρόμων Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών «ΟΡΑΜΑ», που έχω την τιμή να είμαι μέλος, η οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση µε την πόλη του Διδυμοτείχου και τους ακρίτες του βορείου Έβρου.

Για χάρη της αγαπημένης πόλης μας, γινόμαστε όλοι αθλητές, αγωνιστές, δρομείς, και μάλιστα από εκείνους που, όχι μόνον δεν τα παρατούν, αλλά προσπαθούν κάθε φορά να πηγαίνουν την αντοχή, το κίνητρο και τον στόχο τους ένα βήμα πιο πέρα. Σε αυτό ακριβώς το επόμενο βήμα, ο άνθρωπος συναντά τα όριά του, μαθαίνει πώς να τα ξεπερνά, διδάσκεται ότι τελικά η κομμένη ανάσα δεν αποτελεί παρά την σπουδαιότερη απόδειξη του υπερβάλλοντα ζήλου που οδηγεί στη νίκη. Μια νίκη που φυσικά δε μετριέται σε χρόνους, λεπτά και δευτερόλεπτα, παρά καθρεφτίζεται σε εκείνη την εσωτερική επιβεβαίωση ότι τα κατάφερες και μάλιστα περίφημα.

Το Διδυμότειχο, λοιπόν, για άλλη μια χρονιά θα τα καταφέρει, ακριβώς γιατί θα τα καταφέρουν οι άνθρωποί του, οι Ακρίτες του κι όλοι οι Έλληνες που νιώθουν Ακρίτες, που νιώθουν τον τόπο αυτόν δικό τους, που νιώθουν το Διδυμότειχο πατρίδα τους, σαν την ίδια την Ελλάδα. Ας αγκαλιάσουμε όλοι αυτήν την προσπάθεια, ας στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό, ας ανταποκριθούμε σε ένα ηχηρό κάλεσμα πολιτισμού, άθλησης, ιστορίας μα κυρίως αγάπης για την ίδια μας την πατρίδα και τους ανθρώπους που στέκουν αγέρωχα στα σύνορά της.

Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης
Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού

* Στη φωτογραφία ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου στην τελετή αναγόρευσης του κ. Λαλούση ως επίτιμου δημότη Διδυμοτείχου (15/5/2022).
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video