ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Έζησαν στο Διδυμότειχο του 1930

Έζησαν στο Διδυμότειχο του 1930
Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Διδυμοτείχου "Ελευθέρια 2024", εκδήλωση από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση με θέμα: «Ας ζήσουμε στο Διδυμότειχο του 1930».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Διδυμοτείχου και περιελάμβανε μία έκθεση - παρουσίαση της εφημερίδας «Θράκη» που εκδιδόταν στο Διδυμότειχο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, από τον Διδυμοτειχίτη Γρηγόρη Μήτκα.


Παράλληλα παρουσιάστηκε Έκθεση με τα πρωτότυπα φύλλα της εφημερίδας «Θράκη», καθώς και Έκθεση με παλιές και νεότερες φωτογραφίες του Διδυμοτείχου.


Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος της έκθεσης που επιμελήθηκε η κ. Ευαγγελία Κοσμαδάκη και χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου / Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας με θέμα: «Ένα ταξίδι στο χρόνο - Ελαφοχώρι 1922-2022».
 
Μία έκθεση που συμμετείχε και ο Σύλλογος ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση με φωτογραφίες από το παλιό Διδυμότειχο.  


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι του συλλόγου ευχαρίστησαν την κ. Κωνσταντίνα Μήτκα που διέθεσε το πρωτότυπο αρχείο της εφημερίδας "ΘΡΑΚΗ", το οποίο αφορά τα έτη 1930, 1931 και 1932.

Η κ. Μήτκα είναι κόρη του αειμνήστου Αλέξανδρου Μήτκα, γιου του εκδότη και αειμνήστου Γρηγόρη Μήτκα, ο οποίος διέσωσε για χρόνια τα πρωτότυπα φύλλα της εφημερίδας, τα οποία σήμερα έχουν στα χέρια τους στον σύλλλογο και τα οποία ύλλα αυτά έχουν σκοπό να τα διασώσουν σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε να καταστούν προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή - ερευνητή.


Στη συνέχεια αναγνώστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου κ. Ευάγγελο Σοβαρά, κείμενο του Στρατή Τσιρταβή, το οποίο αφορούσε τις εφημερίδες που εκδιδόταν στο Διδυμότειχο κατά την εποχή του μεσοπολέμου, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη εκείνη την εποχή.


Κατόπιν έγινε από τον Οργανωτικό Γραμματέα του συλλόγου κ. Ιωάννη Σαρσάκη μία συνοπτική αναφορά για τα γεγονότα που παρατίθενται στην εφημερίδα και αφορούν πτυχές της καθημερινότητας του Διδυμοτείχου, τις πολιτικές καταστάσεις της εποχής σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, τις δραστηριότητες των συλλόγων της πόλης κ.α.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν τα μέλη του συλλόγου κ. Γιώργος Σιβρής, κ. Χρήστος Μοκαΐτης και κ. Δέσποινα Χατζηιωαννίδου, οι οποίοι ανέγνωσαν επιλεγμένα άρθρα από την εφημερίδα, έτσι ώστε να κατανοήσει το κοινό μας όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Διδυμότειχο του 1930.


Κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων γινόταν ένας μικρός σχολιασμός από τους συντονιστές και υπήρχε παράθεση των άρθρων και σχετικών φωτογραφιών μέσω συστήματος προβολής.

Τα άρθρα που αναγνώστηκαν είχαν την εξής θεματολογία:

Αρχικά αναφέρθηκαν σε ένα άρθρο της εφημερίδας, το οποίο καθόριζε την πολιτική και τους σκοπούς της. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν άρθρα που αφορούσαν τα προβλήματα του Δήμου, τις σχολικές εορτές και μαθητικές εκδηλώσεις, την πολιτιστική κίνηση στην πόλη με θεατρικούς θιάσους, χοροεσπερίδες και χορωδίες, την εκλογή της Μις Διδυμότειχο, καθώς και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις των συλλόγων της πόλης, όπως και της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Επίσης αναγνώστηκαν άρθρα που αφορούσαν αστυνομικές υποθέσεις, θέματα της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, καταστροφές στην πόλη από πυρκαγιά καθώς και καταστροφές της παραγωγής, τη διαβίωση και το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων, τους εορτασμούς των θρησκευτικών εορτών και εθνικών επετείων, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην Εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου, τις αθλητικές δραστηριότητες και την δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Διδυμοτείχου, καθώς και άλλα επίκαιρα, κοινωνικά και οικονομικά θέματα της εποχής.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση ευχαριστεί τον Δήμο Διδυμοτείχου για την παραχώρηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Θεωρούν πως ως ένα βαθμό κατόρθωσαν να ταξιδέψουν το κοινό και να ζήσουν στο Διδυμότειχο του 1930.

Επιπροσθέτως ενημερώνουν, ότι η έκθεση παλαιών φωτογραφιών του Διδυμοτείχου θα παραμείνει στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε κατά τις ώρες λειτουργίας να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την επισκεφθούν.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video