ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Καταστροφική πυρκαγιά στο Δάσος Δαδιάς

Καταστροφική πυρκαγιά στο Δάσος Δαδιάς
Τα νέα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα. Πέρα από τις πολλές πυρκαγιές στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, από εστία που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στη θέση Γκίμπραινα, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου έχει καεί. Η περιοχή είχε πληγεί πέρυσι από άλλη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία είχε κάψει περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρέμματα. Η καταστροφή είναι δυστυχώς τώρα ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά έχει προχωρήσει στον πυρήνα του δάσους που βρίσκεται και η περιοχή με την αποικία του μαυρόγυπα.

Τo δάσος της Δαδιάς είναι μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί 3 από τα 4 συνολικά είδη γύπα στην Ευρώπη, όπως και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, ενώ συναντάμε ακόμα μια υψηλή ποικιλία αμφιβίων και ερπετών, καθώς και πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών, όπως λύκους, ζαρκάδια και σκίουρους.

Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και το μέτωπο έχει δυστυχώς ενωθεί με την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη. Η περίμετρος της περιοχής που καίγεται ξεπερνούσε το μεσημέρι της Τρίτης τα 110 χλμ. Προς το παρόν δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση, την ένταση και τη συνολική απώλεια. Είναι όμως γεγονός πως οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν, όπως και το ότι η ξηρασία όλη τη χρονιά ήταν πολύ έντονη.

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είναι μια περιοχή που έχει καθορίσει ως οργάνωση το WWF. Είναι μια περιοχή στην οποία δουλεύουμε εδώ και 30 χρόνια, αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της για τις τοπικές κοινότητες και την τεράστια οικολογική της αξία για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη. Πέρα από την αναμφισβήτητη αξία της, είναι μια περιοχή με την οποία είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι. Προσωπικά, είναι σα να έχασα ένα φίλο. Ωστόσο, είμαστε περήφανοι για τα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα και η μοναδική επιλογή πλέον είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να εστιάσουμε στην επόμενη μέρα.

Η πρόκληση δεν είναι τόσο η αναγέννηση του δάσους, αν δεν εμποδιστεί και αν προστατευτεί ώστε να μην ξανακαεί στο προσεχές μέλλον, αυτό θα γίνει, καθώς ήταν ένα ώριμο πευκοδάσος που δεν είχε καεί για δεκαετίες. Η πρόκληση είναι περισσότερο το μέλλον των ειδών που ζούσαν εκεί και κυρίως των γυπών. Μετά από τα τόσα χρόνια έρευνας και δουλειάς έχουμε όμως τα μέσα να βοηθήσουμε την προσαρμογή τους και να δώσουμε τη δυνατότητα να εποικίσουν νέες περιοχές τριγύρω. Θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε. Σκοπός μας είναι να γίνουν όλα σωστά και όχι σπασμωδικά, και κυρίως η περιοχή να έχει τη θεσμική προστασία που χρειάζεται. Θα είμαστε από κοντά, και μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την απίστευτη οικολογική αξία της περιοχής και τη δράση του WWF εδώ.

Παναγιώτα Μαραγκού
Επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος WWF Ελλάς
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video