ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Ακριτικά» Πανεπιστημιακά Τμήματα: η περίπτωση του Διδυμοτείχου

«Ακριτικά» Πανεπιστημιακά Τμήματα: η περίπτωση του Διδυμοτείχου
του Στέλιου Παναγούτσου

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, που αφορούσαν την Παιδεία, ήταν δύο πρακτικά. Πρώτον, η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο πιθανόν στην Αλεξανδρούπολη και δεύτερον, η ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Πέραν των ενστάσεων, που μπορεί ο καθένας να έχει για τη λογική ότι πρέπει κάθε πόλη να έχει πανεπιστήμιο, διότι αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» και άρα αφού σας παίρνουμε ένα τμήμα πρέπει να το αντικαταστήσουμε, ας δούμε πως καταλήξαμε σε αυτή την εξαγγελία.

Το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ιδρύθηκε ως τμήμα του ΤΕΙ Καβάλας (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) το 2007. Λειτούργησε ως ΤΕΙ, μέχρι την «Πανεπιστημιοποίησή» του από τον κ. Γαβρόγλου το 2019. Τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούσαν μέχρι τότε ήταν 0 (μηδέν!) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις ελάχιστες αν εξαιρέσει κανείς το δημοτικό θέατρο Διδυμοτείχου που χρησιμοποιείται ως αμφιθέατρο. Επέζησε για «εθνικούς» και «πολιτικούς» λόγους από την περίφημη μεταρρύθμιση του Αρβανιτόπουλου που είναι γνωστή ως «Σχέδιο Αθηνά» και αφορούσε καταργήσεις και συγχωνεύσεις θνησιγενών τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ. Από το 2019, με τη μετατροπή του σε πανεπιστημιακό τμήμα, ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Τότε αναδείχθηκαν και τα μεγάλα προβλήματά του. Οι ωρομίσθιοι διδάσκοντες χωρίς διδακτορικό, οι οποίοι δίδασκαν την περίοδο που ήταν ΤΕΙ δεν ήταν δυνατό να διδάξουν σε πανεπιστημιακό τμήμα. Τα περισσότερα μαθήματα τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 και 2020-2021 δεν ήταν δυνατό να αρχίσουν και την κατάσταση έσωσε η καραντίνα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μόλις στο τέλος του 2022 (!) διορίσθηκαν οι δύο πρώτοι επίκουροι καθηγητές του τμήματος οι οποίοι επωμίσθηκαν τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων (δέκα ο πρώτος και έντεκα ο δεύτερος!). Τα προβλήματα αυτά ήταν που οδήγησαν εδώ και 3 χρόνια στη σκέψη για μεταφορά της σχολής στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει το τμήμα Ιατρικής και θα μπορούσε να την υποστηρίξει.

Το τμήμα Ψυχολογίας που θα ανήκει στο ΔΠΘ, είναι η υπόσχεση για αντικατάσταση του τμήματος Νοσηλευτικής, από τότε που προέκυψε το θέμα της μεταφοράς της. Μάλιστα για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, υπήρχε και η υπόσχεση και δεύτερου τμήματος αυτού της Διατροφολογίας, το οποίο όμως δεν εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό. Το τμήμα Ψυχολογίας λοιπόν θα περιληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του 2023 και θα έχει φοιτητές το Σεπτέμβριο. Ένα τμήμα όμως δεν επιβιώνει μόνο με φοιτητές. Χρειάζεται μέλη ΔΕΠ, μέλη ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό κλπ και προφανώς εγκαταστάσεις. Οι προσπάθειες εξεύρεσης «προσωρινής» εγκατάστασης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα απέτυχαν λόγω διαφωνιών μεταξύ των τοπικών αρχόντων (τοπικοί βουλευτές, δήμαρχος, περιφέρεια και ΔΠΘ).

Πολύ φοβάμαι ότι η πορεία του τμήματος Ψυχολογίας του Διδυμοτείχου θα είναι παρόμοια με την πορεία του τμήματος Νοσηλευτικής. Η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος εκτός από την έκθεση σκοπιμότητας, που απαιτεί μια ορθολογική ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας, προϋποθέτει και την απαραίτητη «προίκα» του. Έτσι μόνο η εξαγγελία του δεν εγγυάται τίποτα.

Στέλιος Παναγούτσος
Καθηγητής Νεφρολογίας
Μέλος του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video