Πρόκειται για ένα τριετές Πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με πόρους ύψους 279.000 € και το οποίο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλη Δελησταμάτη και του Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ κ. Σπύρου Κουτρούμπα.
Στόχος του Προγράμματος είναι να φέρει κοντά τους παραγωγούς του Πρωτογενούς τομέα με τους επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου έτσι ώστε οι παραγωγοί να έρθουν σε επαφή με νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέα μέσα παραγωγής, να επιτύχουν αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής τους, ενδεχομένως να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, και τέλος να διαθέσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.
Στην υπογραφή της Σύμβασης παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ κ. Σπύρος Κουτρούμπας, η πρώην Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κα Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα κ. Χρήστος Μαχαίρας και οι Προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Μετά την υπογραφή της Σύμβασης, ο κ. Μέτιος, συνεχάρη τον κ. Μάρη για την εκλογή του ως Πρύτανη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερη χαρά του να τον υποδέχεται στην Περιφέρεια στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρύτανη για την ανακοίνωση μιας σημαντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Πανεπιστήμιο.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέτιος ανέφερε:
«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είμαστε μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια. Εδώ παράγονται σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε επίπεδο χώρας. Αναφέρω ενδεικτικά: σκόρδα στη Νέα Βύσσα, ηλίανθος στον Έβρο, ελιές και ελαιόλαδο στη Μάκρη, στη Μαρώνεια, στη Θάσο, βαμβάκι και σιτάρι στον Έβρο και στη Ροδόπη, κεράσια, σπαράγγια και ακτινίδια, σταφύλια και κρασί, πατάτες στο Νευροκόπι κ.ά.
Ο πρωτογενής τομέας όμως, όπως και κάθε τομέας άλλωστε, απαιτεί συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή. Προσαρμογή στις νέες τεχνικές και στα μέσα παραγωγής. Προσαρμογή στα νέα επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά δεδομένα.
Γιατί πλέον ο παραγωγός του πρωτογενούς τομέα είναι και επιχειρηματίας.
Η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην περιοχή μας είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα. Ένα πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Σήμερα λοιπόν, μετά από μια περίοδο προετοιμασίας, και αφού δεσμεύσαμε τους αναγκαίους πόρους που ανέρχονται σε 279.000 €, ξεκινάμε ως Περιφέρεια μια μακρά συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα.
Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε είναι να φέρουμε τους επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κοντά στους παραγωγούς μας. Να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας
- να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους εφαρμόζοντας νέες τεχνικές
- να στραφούν ενδεχομένως και σε νέες καλλιέργειες
- αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους πιο αποτελεσματικά σε νέες αγορές.
Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη για τους παραγωγούς μας, για την περιφερειακή οικονομία και για το περιβάλλον της περιοχής μας».
[post_ads]
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου