ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

«Έκθεμα της εβδομάδας» ένα ανθρωπόμορφο αγγείο 7.500 χρόνων από τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης

«Έκθεμα της εβδομάδας» ένα ανθρωπόμορφο αγγείο 7.500 χρόνων από τη Μάκρη Αλεξανδρούπολης
Ως ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ένα ανθρωπόμορφο σφαιρικό αγγείο, που χρονολογείται στο β΄ μισό της 6ης χιλιετίας π.Χ.

Βρέθηκε τοποθετημένο σε ρηχό λάκκο, στο δυτικό τμήμα του νεολιθικού οικισμού της Μάκρης (Αλεξανδρούπολης, Ν. Έβρου).


Η περιοχή της Μάκρης κατοικήθηκε από τους πανάρχαιους χρόνους. Η θέση στάθηκε στρατηγική γι' αυτό και κατοικήθηκε συνεχώς χωρίς διάλειμμα. Το μικρό φυσικό λιμάνι της ήταν το καταφύγιο των πλεούμενων, η φυσικά οχυρή τοποθεσία της κοντά στη θάλασσα ελέγχει την Εγνατία οδό, η ύπαρξη άφθονου νερού που πηγάζει από τα στέρνα του βουνού κινούσε νερόμυλους και ποτίζει σήμερα το μεγάλο ελαιώνα και το ήπιο κλίμα ήταν τα μεγάλα προτερήματα του τόπου που τον έκαμαν ιδανικό για κατοικία.

Πάνω από την παραλία ένας φυσικός όγκος με μία τούμπα (γήλοφο) στην κορυφή του. Μέσα στο βράχο ανοίγεται μία σπηλιά, γνωστή στους ντόπιους ως Σπηλιά του Κύκλωπα, η οποία παρουσιάζει ίχνη χρήσης από τα προϊστορικά χρόνια έως τα βυζαντινά χρόνια, ενώ περιφερειακά της έχουν λαξευτεί διάφορες κατασκευές, όπως κόγχες και σκαλοπάτια.

Σύμφωνα με τις διεξαχθείσες αρχαιολογικές ανασκαφές, η περιοχή της Μάκρης φέρεται να κατοικήθηκε ήδη από την νεολιθική περίοδο. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε ένας σημαντικός νεολιθικός οικισμός (4500 – 3000 π.Χ.) με υπολείμματα δαπέδων κατοικιών, πλίθινους τοίχους, ενισχυμένους με πασσάλους, φούρνοι, και τρεις νεολιθικές ταφές κάτω από τα δάπεδα των κατοικιών. Συνέχισε να κατοικείται από πρωτοθρακικούς ελληνικούς πληθυσμούς κατά την Εποχή του Χαλκού (3000 – 1050 π.Χ.) και η ζωή συνεχίσθηκε και κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (1050 – 650 π.Χ.), όταν γύρω στο 1000 π.Χ. ιδρύθηκε εδώ ένας μικρός θρακικός οικισμός, η αρχαία θρακική πόλις Τέμπυρα με οχυρωμένο εμπορικό σταθμό, κατασκευασμένο από Έλληνες αποίκους.

Στο χωριό έχουν βρεθεί και απομεινάρια τειχών και λοιπών κτισμάτων της βυζαντινής περιόδου, βυζαντινές οχυρώσεις, εκκλησίες του 10ου και 12ου αιώνα, ερείπια οθωμανικής περιόδου (λουτρά / χαμάμ) και μπεκτασήδων.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video