ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Οκτώβριος, ο Τρυγομηνάς στον Πόντο

Οκτώβριος, ο Τρυγομηνάς στον Πόντο
Το μήνα Οκτώβριο στον Πόντο τον αποκαλούσαν Τρυγομηνά. Τον έλεγαν έτσι γιατί αυτόν το μήνα γινόταν ο τρύγος. Το ουσιαστικό τρύγος όπως και όλα τα παράγωγά του ήταν γνωστά, σχεδόν απ΄ όλους τους Έλληνες του Πόντου. Υπήρχαν όμως και περιοχές που έλεγαν τον Οκτώβριο Αι-Δημήτρη, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Το μήνα αυτό προσπαθούσαν να τελειώσουν όλες τις εξωτερικές δουλειές όπως το μάζεμα των ξύλων, γιατί «Ο Τρυγομηνάς φερ΄ ξύλα και μαραίν΄ και ρουζ΄ (ρίχνει) τα φύλλα».

Τον Τρυγομηνά, που το κρύο είχε αρχίσει να γίνεται έντονο οι παρχαρομάνες κατέβαζαν τα κοπάδια από τα παρχάρια χαμηλότερα, στα χειμαδιά. Το χιόνι στον Πόντο ερχόταν νωρίς και γι΄ αυτό έλεγαν «Έρθεν ο Τρυγομηνάς, άλλο σο ρασίν (βουνό) μη πας».

Επίσης αυτόν το μήνα γινόταν η σπορά, μάζευαν τους φθινοπωρινούς καρπούς όπως στερνόμηλα, ελιές, κάστανα κ.α.

Τον Οκτώβριο οι Πόντιοι τιμούσαν τους αγίους, τον Ρωμανό το Μελωδό (1/10), το μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο Γαβρά (2/10), τον Ευαγγελιστή Λουκά (18/10), τον Άγιο Δημήτριο στις 26 Οκτωβρίου, όπως τον τιμούσαν και στην Ελλάδα.

Στον Πόντο τον Άγιο Δημήτριο όπως και τον Άγιο Γεώργιο τους τιμούσαν ιδιαίτερα. Δεν υπήρχε τόπος που να μην είχε εκκλησία ή εκκλησάκι αφιερωμένο σ΄ αυτούς τους δυο αγίους.

Τον Οκτώβριο άνθιζαν και «Τ΄ Αε Δημητρί τσιτσέκια» δηλαδή τα αγιοδημητριάτικα λουλούδια. Την ημέρα της γιορτής του αγίου αυτός που γιόρταζε προσέφερε στην εκκλησία μέσα σε κάνιστρο ψωμί, κρασί και λάδι. Γινόταν μεγάλο θρησκευτικό κι εμπορικό πανηγύρι. Με τη βοήθεια του εκκλησιαστικού συμβουλίου παρασκεύαζαν φαγητό για τους ξένους και κυρίως το αγαπημένο των Ποντίων το κεσκέκ (κρέας με πλιγούρι).

Οι νοικοκυραίοι αυτόν το μήνα είχαν κάνει το κουμάντο τους, είχαν γεμίσει τα αμπάρια τους και είχαν φροντίσει τα ζωντανά τους. Από εδώ και μετά δεν πήγαιναν σε υπαίθριες δουλειές γιατί «Τρυγομηνάς χειμός καιρός και χόνα σα ρασία, πολλά χόνα εσκέπασαν παρχάρια και ρασία», δηλαδή τον Τρυγομηνά ήρθε ο χειμώνας και έχει χιόνια στα βουνά, πολλά χιόνια σκέπασαν Παρχάρια και χωριά.

Παρχάρια ήταν οι θερινοί βοσκότοποι και Παρχαρομάνες = οι γυναίκες που φρόντιζαν τα ζώα στα παρχάρια. Τα παρχάρια ήταν και τόποι εξοχών, όπου ανέβαιναν οι Πόντιοι από την άνοιξη και μετά και γλεντούσαν.

Τα ξακουστά Παρχάρια στη Σαντά του Πόντου
www.facebook.com/groups/174318909271310/posts/4412098032160022

Το 2011 και το 2012 ο Σύλλογος Ποντίων Φερών αναβίωσε τα Παρχάρια στο χωριό Κοίλα Φερών. Η αναβίωση των Παρχαρίων στα Κοίλα το 2012: www.alexpolisonline.com/2012/08/anaviosan-ta-parcharia.htm


Στη συνέχεια το 2015 και 2016 τη σκυτάλη πήρε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός" ο οποίος αναβίωσε τα Παρχάρια στο χώρο αναψυχής του Προφήτη Ηλία στα Λουτρά Τραϊανούπολης, με τη συμμετοχή ποντιακών συλλόγων απ΄ όλη την Ελλάδα! (www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_45.html).

Καλό μήνα!

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)

Υ.Γ. Οι πληροφορίες για τον Τρυγομηνά προέρχονται από το βιβλίο της λαογράφου κ. Έλσας Γαλανίδου - Μπαλφούσια "Ποντιακή Λαογραφία".
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video