ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Σεπτέμβριος, Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: Δράσεις ευαισθητοποίησης σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί

Σεπτέμβριος, Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: Δράσεις ευαισθητοποίησης σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί
Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως μήνας αφιερωμένος στη Νόσο Alzheimer. Κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες διοργανώνονται δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της άνοιας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος που τη συνοδεύει. Κάθε χρόνο οι οργανισμοί και οι φορείς που ασχολούνται με τη θεραπεία και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που ζουν με την άνοια ενώνουν τις φωνές τους για να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος απέναντι στις δυσκολίες της νόσου.

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι «Γνωρίζω την άνοια, γνωρίζω τη νόσο Alzheimer». Εστιάζει στην υποστήριξη ασθενών και φροντιστών μετά τη διάγνωση της άνοιας.

Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για τις παθήσεις που επηρεάζουν λειτουργίες του εγκεφάλου όπως την μνήμη, την σύνθετη σκέψη, την κρίση, την ικανότητα υπολογισμών και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάζεται η συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή από τις εκφυλιστικές άνοιες και μαζί με την αγγειακή άνοια, που οφείλεται σε πολλαπλές μικρότερες ή μεγαλύτερες αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου, θεωρούνται οι πιο συχνές αιτίες άνοιας και είναι υπεύθυνες για το 90% των περιπτώσεων. Από τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι η απώλεια μνήμης, η δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και οι πιθανές αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά. Κάθε 3 δευτερόλεπτα θεωρείται ότι διαγιγνώσκεται ένα ακόμη άτομο στον κόσμο με άνοια.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια υπολογίζεται στα 55 εκατομμύρια, ένας αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Οι αρχές υγείας, σε όλες τις χώρες, καλούνται να δράσουν άμεσα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της άνοιας μέσω της ευαισθητοποίησης αλλά ταυτόχρονα να αναπτύξουν δομές υποστήριξης. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων για την άνοια, σύμφωνα με το παγκόσμιο σχέδιο της ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία.

Στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η εξωνοσοκομειακή δομή «Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Πασχόντων από Άνοια» (Κ.Η.Υ.Π.ΑΝ.) με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και την επιστημονική επίβλεψη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής. Η λειτουργία του έχει ενταχθεί στο Ε.Π. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στο κέντρο παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και εφαρμόζονται πρωτοπόρα ατομικά και ομαδικά προγράμματα ενίσχυσης της λειτουργικότητας. Ήδη τους πρώτους μήνες λειτουργίας του το προσωπικό του κέντρου έχει υποδεχθεί εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ασθενών και φροντιστών από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τον Νομό Έβρου αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer 2022 ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δομές και τους οργανισμούς στη Ελλάδα. Εκτός από εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν επαγγελματίες υγείας και κοινωνικές δομές, προγραμματίζονται οι παρακάτω δραστηριότητες που θα είναι ΑΝΟΙΚΤΕΣ για συμμετοχή του κοινού:

▪ Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 10:00-13:00: Ο χώρος του Κ.Η.Υ.Π.ΑΝ. επί της οδού Καρτάλη 11 (πλησίον της 1ης ΤΟΜΥ και του Πολυκοινωνικού) θα είναι ανοικτός στο κοινό με σκοπό την ενημέρωση και την διεξαγωγή τεστ μνήμης.

▪ Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 20:00: Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης στον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» προβολή της βραβευμένης ταινίας «Κομμώσεις Ρόμι» με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση με το κοινό.

▪ Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, 10:00-11:30: Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης βιωματικού εργαστηρίου για τα παιδιά με θέμα «Μαθαίνοντας για το Alzheimer» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

▪ Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, 18:30-20:00: Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σουφλίου ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Γνωρίζοντας την άνοια» στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ
Φορέας Υλοποίησης: Π.Γ. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Επιστημονική Επίβλεψη: Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική Δ.Π.Θ. - Ε.Ι. Άνοιας
Καρτάλη 11, Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2551033071, 2551037608
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video