ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Λευτέρης Χαμαλίδης: Νέο χαράτσι - έκπληξη επιβάλλει η ΔΕΗ στους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ

Λευτέρης Χαμαλίδης: Νέο χαράτσι - έκπληξη επιβάλλει η ΔΕΗ στους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ
Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της περιοχής Ορεστιάδας, η ΔΕΗ τους ενημέρωσε ότι ζητάει πίσω το ποσό των 443.000 ευρώ περίπου, ως επιστροφή της κρατικής επιδότησης για τα έτη 2022 και 2023, οπότε θα κληθούν να το πληρώσουν οι αγρότες, ως έκτακτη εισφορά, που έκαναν χρήση του αρδευτικού νερού.

Η αιτιολογία για τις χρεώσεις, όπως αναφέρεται στους χρεωστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ που ήδη έχουν αποσταλεί, είναι η «διαφορά κρατικής επιδότησης» λόγω υπέρβασης του πλαφόν επιδότησης κατά τους μήνες Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Οκτώβριο του 2023.

Τα παραπάνω προέκυψαν κατόπιν των ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/21619 (ΦΕΚ Β 6800/1.12.2023) και ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/2.1.2023 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς καμία ενημέρωση ή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές – αγρότες. Οι χρεωστικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ αφορούν τους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ όλης της χώρας και ουσιαστικά τους οδηγεί σε χρεωκοπία, αν δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν άμεσα οικονομικά σ’ αυτή την υποχρέωση.

Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση έδωσε μια κρατική ενίσχυση για το ηλεκτρικό ρεύμα για να χρυσώσει το χάπι της ενεργειακής ακρίβειας προεκλογικά και τώρα τη ζητάει πίσω σε ανύποπτο χρόνο και μάλιστα αναδρομικά.

Οι νέες και μη αναμενόμενες χρεώσεις της ΔΕΗ, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους ήδη οικονομικά εξουθενωμένους αγρότες μας στην εξαθλίωση και καθιστούν την άρδευση των καλλιεργειών ολοένα και πιο ασύμφορη οικονομικά. Ταυτόχρονα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους ΤΟΕΒ και στον ΓΟΕΒ του νομού μας οι οποίοι είναι απολύτως «υγιείς» (ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας κάποιοι είναι υπερχρεωμένοι), που μετά βίας προσπαθούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα.

Η γεωργία είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής μας και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων είναι πολύ σημαντικός κρίκος της αγροτικής παραγωγής.

Το μοναδικό διαρθρωτικό, αποτελεσματικό, κοινωνικά δίκαιο και μάλιστα «πράσινο» μέτρο, που μπορεί να μειώνει κάθε χρόνο, για 25 χρόνια, κατά 60-70% το ενεργειακό κόστος των αγροτών, έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2014. Σύμφωνα με το Ν.4296/2015, οι 300.000 αγρότες, που είναι μέλη στους 400 περίπου Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ), κατά προτεραιότητα μπορούσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, με επιδότηση έως 70% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ. Αυτό μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μεμονωμένα ή μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Δυστυχώς οι επόμενες κυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., δεν στήριξαν πολιτικά αυτές τις προσπάθειες για να συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών, αλλά συνέβαλλαν να έχουν προτεραιότητα μεγάλες ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις, μπλοκάροντας τα ηλεκτρικά δίκτυα διανομής και ακυρώνοντας τις προσπάθειες για ενεργειακή δημοκρατία.

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όμως μπορεί με γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον για να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία. Υπάρχει όμως;

Λευτέρης Χαμαλίδης
Αν. Γραμματέας Τομέα Μεταφορών
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video