Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά στην απορρόφηση των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), με παράλληλη ίδρυση νέων τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.
Είναι απαράδεκτο, ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις προβλεπόμενες αλλαγές, η ακαδημαϊκή κοινότητα των συγκεκριμένων τμημάτων και σχολών, δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για αλλαγές που πρόκειται να επηρεάσουν τη ζωή, την εργασία, την καθημερινότητα, τις σπουδές τους. Αντίθετα, για ένα νομοσχέδιο που απ’ ότι φαίνεται είναι έτοιμο και σκοπεύουν να προχωρήσουν πολύ άμεσα, ενημερωνόμαστε από ασαφείς αναρτήσεις κυβερνητικών στελεχών ή «διαρροές» σε ειδησεογραφικά μέσα.
Κυρίως όμως εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί έχουμε αρνητική εμπειρία από τις διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στον «ακαδημαϊκό χάρτη» της χώρας μας, που κάθε φορά έκαναν φοιτητές κι εργαζόμενους πειραματόζωα στους σχεδιασμούς τους.
Κάθε αλλαγή «υποσχόταν» αναβάθμιση σπουδών και πτυχίων και τελικά έφερνε νέα υποβάθμιση, όπως όλα τα τμήματα που εντάχθηκαν στο ΔΙΠΑΕ ως «πανεπιστημιοποιημένα» και τώρα λένε πως θα μεταφέρουν στο ΔΠΘ. Γι’ αυτά τα τμήματα, θα μας απαντήσουν αν θα κατοχυρωθούν επαγγελματικά; Γιατί 6 χρόνια τώρα βρίσκονται στον «αέρα»; Γιατί δεν «αντιστοιχίζονται» καν με ομοειδή τμήματα και δεν έχουν δυνατότητα μετεγγραφής;
Οι σχολές και τα τμήματα θα στελεχωθούν με βάση τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με μόνιμους διδάσκοντες, με σύγχρονες υποδομές, με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό;
Θα υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών στη φοιτητική μέριμνα (βιβλία, δωρεάν σίτιση, πετρέλαιο στις εστίες, δωρεάν μεταφορά που από πέρυσι κόπηκε για το ΔΠΘ), στο τεράστιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης με ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτει όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, (οι σημερινές εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση λόγω της λειψής συντήρησης και τα δωμάτιά τους δεν επαρκούν ούτε για το 10% των φοιτητών), με αποκλειστική ευθύνη του κράτους;
Όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στην συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΔΠΘ (10 εκατομμύρια το 2012, μόλις 4,6 για το 2023) και αντίστοιχα για το ΔΙΠΑΕ, γεγονός που έχει οδηγήσει τα τμήματα σε οριακή λειτουργία, με περικοπές στη μέριμνα, στους καθηγητές, σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες. Για όλα αυτά βέβαια οι τοπικοί βουλευτές, κυβερνητικοί και μη, «καταπίνουν τη γλώσσα τους»!
Η ανησυχία φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο η όποια ανησυχία, εναντίωση και αντίδραση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα προς όφελος των φοιτητών και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας, όταν η αφετηρία της βρίσκεται στην προάσπιση της «οικονομικής ανάπτυξης», του «οικονομικού προφίλ της πόλης που εδρεύει το Τμήμα» και με παραδοχή ότι «στην παρούσα φάση δυναμικής ανάπτυξης του ΔΙΠΑΕ ΔΕΝ υφίσταται κάποιο πρόβλημα που χρήζει επίλυσης»!!! Εκτός αν δεν λογαριάζονται ως τέτοια τα προβλήματα των φοιτητών που μόνο φέτος ανάγκασαν τους συλλόγους τους σε αγωνιστικές παρεμβάσεις για την κατάσταση των εστιών, για τις μεταφορές και τη σίτιση. Αλλά και για τα ίδια προβλήματα και τις ελλείψεις σε καθηγητές και τη συντήρηση των κτιρίων και άλλων υποδομών, που έβγαλαν στο δρόμο τους φοιτητές τόσο στην Καβάλα (ΔΙΠΑΕ) όσο και στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη (ΔΠΘ) στις 6 Νοέμβρη.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για πραγματική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, για δωρεάν υψηλού επιπέδου σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία, με υποδομές που να ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα, στελεχωμένα με διδάσκοντες με βάση τις ανάγκες, για υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας που θα στηρίζουν τους φοιτητές να σπουδάζουν χωρίς εμπόδια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια, δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων σε αυτά, ακριβώς γιατί στόχος τους είναι να ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, εμπορευματική λειτουργία και εναγκαλισμό των πανεπιστημίων ΑΕ ακόμα πιο σφιχτά με τα «θέλω» των ομίλων, τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Γι΄ αυτό, είτε ενταχθούν στο ΔΠΘ, είτε παραμείνουν στο ΔΙΠΑΕ τα συγκεκριμένα τμήματα, η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών θα παραμείνουν.
Το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη και πάγια θέση για δημόσια και δωρεάν παιδεία, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Κάλυψη όλων των αναγκών της φοιτητικής μέριμνας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για κάλυψη και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση διεκδικεί, παρακολουθεί τις εξελίξεις και καλεί σε επαγρύπνηση το λαό της περιοχής, τη νεολαία. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά φοιτητικών συλλόγων από την αρχή της χρονιάς για σίτιση, στέγαση, μεταφορά των φοιτητών δημόσια και δωρεάν.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Φωτογραφία αρχείου
[post_ads]
Πηγή
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!
Home
Αν. Μακεδονία - Θράκη
Έβρος
Σχόλιο του ΚΚΕ ΑΜΘ για την απορρόφηση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ από το ΔΠΘ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).
ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!
ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου