ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παρουσιάστηκε στο Διδυμότειχο το βιβλίο του Ιωάννη Σαρσάκη «Καστρινό Συναξάρι»

Παρουσιάστηκε στο Διδυμότειχο το βιβλίο του Ιωάννη Σαρσάκη «Καστρινό Συναξάρι»
Στα πλαίσια της επανεκκίνησης των κατηχητικών και ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου για την περίοδο 2023-2024, το απόγευμα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Κατηχητών και Θεολόγων, που διακονούν στις Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις (43 τον αριθμό) και στους Κύκλους Μελέτης της Αγίας Γραφής για ενήλικες (74 τον αριθμό) προκειμένου να μεταδοθεί ο λόγος του Θεού σε πόλεις και χωριά.


Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο αναφέρθηκε στο έργο του κατηχητού και την σπουδαιότητα της διακονίας αυτής και τους κάλεσε να γίνουν «συνοδοιπόροι, συλλειτουργοί και συνεργάτες» του Επισκόπου τους, ο οποίος εμπιστευόμενος αυτούς, όπως ο Κύριος τους μαθητές του, τους προτρέπει επανευαγγελιζόμενοι τον λαό του Θεού να μεταφέρουν σε αυτόν το σωτηριώδες και απολυτρωτικό μήνυμα του Κυρίου.


Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το προσφάτως κυκλοφορηθέν πόνημα του Διδυμοτειχίτη κ. Ιωάννη Σαρσάκη «Καστρινό Συναξάρι - Η ιστορία και το έργο των Αγίων του Διδυμοτείχου», το οποίο έχει προλογήσει ο οικείος Επίσκοπος, και στο οποίο με γλαφυρότητα έχουν καταχωρισθεί τα συναξάρια των Αγίων του Διδυμοτείχου.


Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ευάγγελος Σοβαράς, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ιωάννης Σαρσάκης και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«…Ο σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού ήταν για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν Θεός. Όλο το ευαγγέλιο συνοψίζεται σε μια φράση: Ενανθρώπηση του Θεού και Θέωση του ανθρώπου. Και "ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο", δηλαδή το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός που ονομάζεται και Λόγος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, ως Θεάνθρωπος, πραγματοποίησε το σχέδιο της Θείας  οικονομίας αλλά και υπέδειξε τον τρόπο της θεώσεώς μας. Μας τον υπέδειξε με το επί γης παράδειγμά Του και παράλληλα μας απέδειξε ότι αυτό είναι δυνατό, είναι εφικτό, είναι αληθές. Πως; Η φανέρωση στους ανθρώπους δια της Εκκλησίας Του και  μέσα στην Εκκλησία Του, της δόξας του αγιασμού των ιερών προσώπων που αξιώθηκαν να γίνουν άγιοι και να αποτελούν για όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών τα απτά, τα ψηλαφητά παραδείγματα της αλήθειας περί της θεώσεως.

Καμιά εποχή δεν είναι ίδια με τις άλλες. Κανένας τόπος δεν είναι ο ίδιος με τους άλλους. Καμιά χρονική στιγμή δεν είναι ίδια με τις άλλες και κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει, πως ενώ ο στόχος είναι ο ίδιος, δηλαδή η αγιότητα κατά την προτροπή του Κυρίου "ἅγιοι γίνεσθε ὅτι ἐγώ ἅγιος εἰμί", κάθε δρόμος προς τον αγιασμό είναι διαφορετικός, όπως και κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και αυτό το βλέπουμε μέσα στο "Καστρινό Συναξάρι". Ο Χριστός δεν έσωσε τον κόσμο με μια παντοδύναμη παρέμβαση κοινή για όλους, αλλά έγινε Πρόσωπο, καλώντας πρόσωπα στη σωτηρία με τις προϋποθέσεις της ορθής πίστεως και της ορθής πράξεως.

Οι άγιοι, ο καθένας κάτω από τις χρονικές, τοπικές και άλλες ειδικές συνθήκες, αγωνίσθηκε και έφθασε στην αγιότητα. Κανείς όμως από αυτούς ενώ αγωνιζόταν δεν πίστεψε ότι είναι άγιος η ότι βαδίζει σταθερά προς την αγιότητα. Αν το πίστευε, δεν θα ήταν άγιος. Πάντοτε είχε μόνιμο λογισμό τον λόγο του Κυρίου, το λόγο της πνευματικής ασφάλειας, δηλαδή την προσωπική πίστη, την ταπείνωση και ομολογία ότι "ἀχρεῖος δοῦλος εἰμί καί ὅ ὀφείλω ποιεῖσαι πεποίηκα"…».


Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής υπό τον Χοράρχη Πρωτοψάλτη Χρ. Κισσούδη. Ο Σεβασμιώτατος τέλος προσέφερε ως ευλογία σε έναν έκαστο των κατηχητών το ʺΚαστρινό Συναξάριʺ, προκειμένου το μαρτύριο και η μαρτυρία των αγίων μας να γίνει πηγή έμπνευσης και παράδειγμα στο λαό μας.[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video