ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η σημασία της συζήτησης για τη φορολογική πολιτική

Στέλιος Παναγούτσος: Οι επόμενες εκλογές θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Η επικέντρωση της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος είναι ελπιδοφόρα, διότι αφορά σε θέματα ουσίας. Η πρώτη προεκλογική περίοδος αναλώθηκε σε θέματα διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος χωρίς να το έχουμε δεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στις συνεντεύξεις δέχονταν συνεχώς υποθετικές ερωτήσεις για σενάρια που αφορούσαν το πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών και καμιά ερώτηση για το πρόγραμμα του κόμματός τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης δεχόταν συνεχώς και πιεστικά την ερώτηση «με ποιον θα πάτε;» χωρίς ποτέ να ερωτηθεί για το πρόγραμμα του κόμματός του. Και ήρθαν τα αποτελέσματα των εκλογών και ακύρωσαν όλη αυτή τη συζήτηση.

Στη δεύτερη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το θέμα που κυριαρχεί είναι η φορολογία και κατ’ επέκταση η οικονομία και τα προγράμματα των κομμάτων για την επόμενη ημέρα. Και η συζήτηση ξεκίνησε με τη φορολογική πολιτική που αφορά στα μερίσματα και στις γονικές παροχές, που υπάρχει στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Το θέμα δεν είναι καινούργιο, διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το ανέφερε σχεδόν σε κάθε κεντρική ομιλία του και στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία. Όμως τότε ήταν… άλλη η ατζέντα και κανένας δημοσιογράφος δεν τον ρώταγε γι’ αυτό. Είναι άραγε δυσάρεστο για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να ανοίγουν τέτοια θέματα; Προφανώς όχι, αντιθέτως πιστεύω ότι για ένα κόμμα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και επεξεργασμένο πρόγραμμα η συζήτηση αυτή είναι προς όφελός του. Και είναι προς όφελός του, ιδίως όταν τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας διακρίνονται από μία «θολούρα» στην ιδεολογία τους και στις εξαγγελίες τους.

Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα που ασπάζεται τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας. Οι κυριότεροι στόχοι της Σοσιαλδημοκρατίας είναι η αναδιανομή του πλούτου και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (Δημόσια Παιδεία, Δημόσια Υγεία) χρειάζονται πόροι. Οι πόροι σε ένα ευνομούμενο κράτος εξασφαλίζονται από τη φορολογία. Η φορολόγηση των μερισμάτων, όπως προτείνεται από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, είναι ένα παράδειγμα προοδευτικού φόρου. Η προοδευτική φορολογία (αυξανόμενος φόρος ανάλογα με τα εισοδήματα, τη περιουσία, τα ακίνητα, τα μερίσματα, την κληρονομιά) είναι βασική αρχή της Σοσιαλδημοκρατίας. Με τη φορολόγηση, κυρίως των εχόντων, εξοικονομούνται πόροι για την ενίσχυση των αδυνάμων μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Και εδώ βρίσκεται η βασική μας διαφορά από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που ευνοεί τις υψηλά εισοδηματικά τάξεις. Και παραδείγματα της πολιτικής της αυτής είναι η φορολόγηση των μερισμάτων ανεξαρτήτως ποσού (με συντελεστή 5%, το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη) και των γονικών παροχών (αφορολόγητες έως 4.800.000).

Η αλλαγή ατζέντας στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, που επικεντρώθηκε σε θέματα ουσίας, είναι θετικό στοιχείο για την πολιτική ζωή του τόπου. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτή η ενασχόληση με τα προγράμματα των κομμάτων είναι ένα βασικό πλεονέκτημα στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω της ξεκάθαρης ιδεολογίας του, ως ενός κόμματος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και του, από καιρό, επεξεργασμένου προγράμματος εξουσίας.

Στέλιος Παναγούτσος
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video