ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ενημέρωση για τα αιμοπετάλια από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Ενημέρωση για τα αιμοπετάλια από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την ανάγκη για αιμοπετάλια ασθενούς που απευθύνθηκε προσωπικά στους συμπολίτες μας ζητώντας βοήθεια.

Η ανάγκη για αιμοπετάλια είναι καθημερινή και ευχαριστούμε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας για τη δημοσιότητα που έδωσαν ενημερώνοντας το κοινό τους. Ευελπιστούμε η προσπάθεια να βοηθήσει στην προσέλκυση αρκετών αιμοπεταλιοδοτών ώστε να καλύπτονται από εθελοντική προσφορά αιμοπεταλίων αφαίρεσης οι ανάγκες όλων των ασθενών που η ζωή τους εξαρτάται από αυτά.

Ακολουθεί ενημέρωση για τα αιμοπετάλια και την αιμοπεταλιαφαίρεση:

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Το αίμα αποτελείται από τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια και το πλάσμα, καθένα από τα οποία έχει συγκεκριμένες σημαντικές λειτουργίες. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πήξης του αίματος. Συνεπώς, έλλειψη τους ή μειωμένη δραστικότητά τους, μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετες αιμορραγίες.

Γιατί χρειάζονται τα αιμοπετάλια;

Η μετάγγιση αιμοπεταλίων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, για ασθενείς με λευχαιμία, θρομβοπενία, απλαστική αναιμία, για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ασθενείς υποψήφιους για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι ασθενείς αυτοί, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, έτσι μπορεί να οδηγηθούν σε ξαφνική αιμορραγία. Ακόμη και μια μικρή αιμορραγία μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα αν αυτή συμβεί στον εγκέφαλο. Με τη βελτίωση των θεραπειών και την ανακάλυψη νέων, ακόμη πιο πολλοί ασθενείς θεραπεύονται επιτυχώς χάρη στις μεταγγίσεις αιμοπεταλίων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για αιμοπετάλια.

Πώς συλλέγονται τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια συλλέγονται με δύο τρόπους:

α) από το ολικό αίμα που προσφέρει ο αιμοδότης με ειδική επεξεργασία παράγονται τρία προϊόντα και έτσι ένας ασθενής θα λάβει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ένας τα αιμοπετάλια και ένας το πλάσμα.

β) με διαδικασία της αιμοπεταλιαφαίρεσης με την βοήθεια ειδικού μηχανήματος.

Ποιος μπορεί να δώσει αιμοπετάλια;

Κάθε άνδρας ηλικίας από 18 έως 55 ετών. Για να γίνετε αιμοπεταλιοδότης θα πρέπει να έχετε δώσει, χωρίς πρόβλημα, τουλάχιστον μια φορά αίμα. Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν και για την προσφορά ολικού αίματος. Θα πρέπει να είστε καλά στην υγεία σας, να ζυγίζετε περισσότερο από 50 κιλά, και να μην έχετε λάβει κατά τις τελευταίες 5 ημέρες ασπιρίνη. Επιπλέον θα πρέπει να έχετε «καλές» φλέβες και αριθμό αιμοπεταλίων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Ετεροζυγώτες δρεπανοκυτταρικής αναιμίας δεν πρέπει να δίνουν αιμοπετάλια.

Κάθε πότε μπορώ να δίνω αιμοπετάλια;

Κάθε 15 ημέρες.

Εάν δίνω αιμοπετάλια μπορώ να δίνω και αίμα;

Ναι, μπορείτε να αιμοδοτήσετε εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 7 ημέρες από τότε που δώσατε αιμοπετάλια. Ενώ εάν έχετε δώσει αίμα μπορείτε να δώσετε αιμοπετάλια μετά από 1 μήνα.

Με ποιον τρόπο θα δώσω αιμοπετάλια;

Αφού ξαπλώσετε δίπλα σε ένα ειδικό μηχάνημα, γίνεται φλεβοκέντηση και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει συνεχώς μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται αυτόματα τα αιμοπετάλια. Το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει και πάλι σε εσάς.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα.

Ποιους κινδύνους διατρέχω;

Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων, έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ορισμένος αριθμός χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα για τον δότη. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων αποκαθίσταται μέσα σε λίγες ημέρες. Η όλη διαδικασία είναι πολύ ασφαλής. Η τελική ποσότητα αίματος που αφαιρείται είναι μικρή κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας και δεν πέφτει ο αιματοκρίτης. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν μουδιάσματα γύρω από το στόμα ή στα δάχτυλα και αίσθημα ψύχους στο χέρι φλεβοκέντησης κατά την επιστροφή του αίματος στον οργανισμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα σας επιβλέπει εξειδικευμένο προσωπικό στο οποίο παρακαλείστε να αναφέρετε οτιδήποτε κρίνετε σημαντικό.

Πως μπορώ να γίνω αιμοπεταλιοδότης;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σε αντίθεση με το ολικό αίμα, τα αιμοπετάλια δεν μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από 5 ημέρες μετά την λήψη τους. Γι’ αυτόν το λόγο αυτό θα δίνετε αιμοπετάλια, όταν σας καλεί η Υπηρεσία Αιμοδοσίας. Αρχικά, αφού συμπληρώσετε το ειδικό έντυπο, θα γίνεται μια αιμοληψία για εργαστηριακές εξετάσεις (αριθμός αιμοπεταλίων, αιματοκρίτης) και εφόσον οι εξετάσεις το επιτρέπουν, καταγράφεστε στους καταλόγους αιμοπεταλιοδοτών και όταν υπάρξει ανάγκη αιμοπεταλίων, θα σας καλέσουμε στα τηλέφωνα που θα δώσετε. Εάν μπορείτε σαν κλείνουμε ραντεβού για την αιμοπεταλιαφαίρεση (μόνο πρωινές ώρες εργάσιμων ημερών).

Να έχετε υπόψη σας ότι ως εθελοντής μπορείτε ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία εξήγηση να αφαιρέσετε το όνομά σας από την λίστα εθελοντών αιμοπεταλιοδοτών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αιμοδοσίας μας είναι πρόθυμο να λύσει κάθε απορία σας. Συμπληρώστε και δώστε τα στοιχεία σας στο προσωπικό της Αιμοδοσίας.

Για την κάλυψη των αναγκών σε αιμοπετάλια των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης χρειάζονται τουλάχιστον δύο δότες αιμοπεταλίων καθημερινά.

Για το προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας
Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Γεώργιος Μαρτίνης
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video