ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

WWF Ελλάς: Απαράδεκτες αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία

WWF Ελλάς: Απαράδεκτες αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε μέσα στον Φεβρουάριο τρία σχέδια νόμου που αλλάζουν και πάλι δυσάρεστα την περιβαλλοντική νομοθεσία, μεταβάλλοντας πληθώρα περιβαλλοντικών ρυθμίσεων και επηρεάζοντας σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Και τα τρία αυτά νομοσχέδια δόθηκαν προς διαβούλευση με απαράδεκτα μικρή προθεσμία (12, 11 και 4 μέρες), αγνοώντας επιδεικτικά τη νομοθεσία που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε και προβλέπει τουλάχιστον 2 εβδομάδες διάρκεια, απαξιώνοντας ουσιαστικά τη σημασία της δημόσιας συμμετοχής στη διαδικασία λήψης περιβαλλοντικών αποφάσεων. Μάλιστα, ενώ οι διαβουλεύσεις έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου, τα τρία νομοσχέδια ενώθηκαν σε ένα και κατατέθηκαν στη Βουλή την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την 1η Μαρτίου, ημέρα εθνικού πένθους λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, το δεύτερο στη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων καθώς και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με νέες αρμοδιότητες, ενώ το τρίτο είναι ένα συνονθύλευμα διατάξεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αδιευκρίνιστης αναγκαιότητας και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολεοδομίας / χωροταξίας.

Στο σύνολο των τριών νομοσχεδίων οι διατάξεις που βρίσκουμε ιδιαιτέρως προβληματικές είναι δυστυχώς πολλές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις ακόλουθες:

• Αλλάζει για μια ακόμη φορά το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Δημιουργούνται δηλαδή για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία νέες συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την εκπόνηση των απαραίτητων ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000. Η ολοκλήρωση των μελετών αλλά και η νομική προστασία των συγκεκριμένων περιοχών, εκτός από το ότι είναι επιβεβλημένη από την εθνική μας νομοθεσία, κατέστη ακόμα πιο επιτακτική μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη θέσπισης των αναγκαίων στόχων διατήρησης και μη θεσμοθέτησης των κατάλληλων μέτρων για την προστασία τους.

• Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στους τομείς των αποβλήτων και των υδάτων, χωρίς καμία τεκμηρίωση για αυτή την επιλογή, αλλά και κυρίως μη παρέχοντας τα εχέγγυα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Το “δικαίωμα στο νερό” αποτελεί αναγνωρισμένο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μια αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοπρεπή διαβίωση. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του πόσιμου νερού στη ζωή των ανθρώπων, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο δημόσιος χαρακτήρας του.

• Επεκτείνεται η λειτουργία και η αύξηση ισχύος των εγκαταστάσεων με καύσιμο λιγνίτη ή ορυκτό αέριο ή πετρέλαιο που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν ή κατασκευάζονται τώρα. Με αυτή τη ρύθμιση, σε συνδυασμό με τις συνεχείς και παράνομες παρεκκλίσεις από την οδηγία της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές, μπορεί εσαεί να δίνεται παράταση λειτουργίας σε ιδιαίτερα ρυπογόνες μονάδες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει καθώς εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους που ξεπερνάνε τα όρια που έχει εδώ και δεκαετίες θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Καταργείται η πρόβλεψη για μετεγκατάσταση του λιγνιτικού χωριού της Ακρινής στην Κοζάνη. Μια απαράδεκτη μεθόδευση που ακυρώνει την κοινωνική οφειλή που έχουμε απέναντι σε κοινότητες που επί δεκαετίες υποφέρουν από τις επιπτώσεις της λιγνιτικής δραστηριότητας. Στο νερό της περιοχής εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο, ένα αδιάψευστο τεκμήριο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και της υποβάθμισης της υγείας των κατοίκων. Η ίδια η τοπική κοινωνία της Ακρινής έχει αποφασίσει με σαρωτική πλειοψηφία σε τοπικό δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2022, ότι επιθυμεί τη μετεγκατάστασή της, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης δίπλα στα λιγνιτικά εργοστάσια και τα λιγνιτωρυχεία είναι πλέον μη ανεκτές.

Το WWF Ελλάς, εκτός από το ότι υπέβαλε τα σχόλιά του και στα τρία νομοσχέδια που δόθηκαν σε πολύ σύντομες διαβουλεύσεις και συμμετείχε σε ακρόαση στη Βουλή για αυτά, έστειλε και στους βουλευτές επιστολή όπου σχολίαζε αναλυτικά όλα τα προβληματικά σημεία των νομοσχεδίων, την οποία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Είναι καιρός το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: δεν μπορούμε άλλο να παίζουμε με το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.

Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video