Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Η επέλαση των εταιρειών της «πράσινης ενέργειας» συνεχίζεται στην περιοχή του Έβρου, με σχεδιασμό για την δημιουργία δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, πολύ κοντά στις ακτές, το Δέλτα του ποταμού Έβρου και με συνολική ισχύ 600 MW. Γιγάντιες ανεμογεννήτριες θα «συμπληρώσουν» το τοπίο της ενεργειακής «ανάπτυξης» της περιοχής, δίπλα στον αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ετοιμάζεται, τον αγωγό ΤΑΠ, τις τεράστιες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα πάρκα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά, πρόκειται να δημιουργηθούν με fast track διαδικασίες χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί το Δέλτα του Έβρου, χωρίς προστασία στις περιοχές NATURA, μέσα στις οποίες θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Η ζωή των κατοίκων θα υποβαθμιστεί, θα περιοριστεί η πρόσβαση στη θάλασσα και η σύνδεση με τη Σαμοθράκη θα γίνεται από έναν θαλάσσιο διάδρομο. Οι ψαράδες της περιοχής θα εκλείψουν ως επάγγελμα αφού με τους περιορισμούς της Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής και πρόσφατα με τις απαγορεύσεις του LNG θα υπάρξει δραματική μείωση του αλιευτικού πλούτου της περιοχής.
Η επένδυση αυτή γίνεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όπως και άλλες (πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε το FSRU με 202 εκατ. ευρώ) και γίνεται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλίων της ενέργειας για τον έλεγχο των αγορών της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου των χωρών, των μεταφορών, των κοινωνικών αγαθών κλπ. Στα πλαίσια της προσπάθειας ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία. Η περιοχή μας έχει μετατραπεί σε κέντρο ενέργειας με την στήριξη όλων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων αστικών κομμάτων - εφεδρειών. Έχουμε πικρή πείρα από επιχειρήματα ανάπτυξης της περιοχής αλλά το «πράσινο ρεύμα» έγινε πανάκριβο είδος στο χρηματιστήριο της ενέργειας.
Έχουμε πικρή πείρα γιατί αυτοί που λένε μεγάλα λόγια για προστασία του περιβάλλοντος και καθησυχάζουν τον κόσμο είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν και με βάση την αντιπεριβαλλοντική τους νομοθεσία. Είναι οι ίδιοι που άφησαν απροστάτευτη την περιοχή, στο έλεος της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς και τώρα έρχονται να στήσουν «Μπίζνες στα καμένα»
Η «πράσινη ανάπτυξη», όπως την εννοούν αστικό πολιτικό σύστημα και επιχειρηματικοί όμιλοι, εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας το περιβάλλον και ξεζουμίζει το λαό που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα.
Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας είναι εξέλιξη της επιστήμης που όμως δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού αλλά προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η χώρα μας διαθέτει πλούσιες πηγές ενέργειας που η σχεδιασμένη, φιλοπεριβαλλοντική και όχι η άναρχη αξιοποίησή τους θα μπορούσε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση, να αποθηκεύσει ενέργεια, να την αξιοποιήσει στην βιομηχανική ανάπτυξη, να την προσφέρει στο λαό ως αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Η πρόταση αυτή του ΚΚΕ προϋποθέτει ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, όπου με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και αξιοποίηση του επιστημονικού - εργατικού δυναμικού της χώρας, η εργατική εξουσία θα σχεδιάσει την παραγωγή και της ενέργειας με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.
Καλούμε το λαό να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για επενδύσεις, για ανάπτυξη και άλλες «μεταξωτές κορδέλες» περί ανταποδοτικών οφελών. Καλούμε το λαό σε συστράτευση για:
- να μην εγκατασταθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος μπροστά στο Δέλτα Έβρου και μεταξύ Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης.
- να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους.
- να υπάρξει φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
- να εξασφαλιστεί ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου