ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαριών: Από το δίχτυ στη θάλασσα κι όχι αντίστροφα!

Παγκόσμια Ημέρα Αγγελοκαρχαριών: Από το δίχτυ στη θάλασσα κι όχι αντίστροφα!
Σήμερα, 26 Ιουνίου, γιορτάζουμε τα 24 είδη Αγγελοκαρχαριών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, 3 εκ των οποίων συναντώνται στην Ελλάδα και τα γνωρίζουμε ως «Ρίνες»!

Το 2018, όταν οι πληροφορίες για τους Αγγελοκαρχαρίες στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένες, η iSea, στο πλαίσιο του Angel Shark Project: Greece, μια συνεργατική πρωτοβουλία με επικεφαλής την iSea και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), του Μουσείου Ζωολογικής Έρευνας Alexander Koenig Βόννης (ZFMK), της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) και του The Shark Trust, που στοχεύει στην αύξηση της γνώσης και την προστασία των Αγγελοκαρχαριών στην Ελλάδα, κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα στοιχεία από νεκρά άτομα που είχαν πιαστεί στα δίχτυα ψαράδων ή είχαν βρεθεί σε εστιατόρια!

Έξι χρόνια μετά και η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη γνώση σχετικά με τους Αγγελοκαρχαρίες, καθώς πλέον υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση των 3 ειδών στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και την αλληλεπίδρασή τους με ανθρώπινες δραστηριότητες, και κυρίως την αλιεία, που συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή τους.


Στο παρελθόν, οι Αγγελοκαρχαρίες αποτελούσαν ένα από τα πιο περιζήτητα πιάτα θαλασσινών σε όλο το Αιγαίο. Η ευρεία κατανάλωσή τους δεν είναι πλέον εφικτή αφενός γιατί και τα 3 είδη προστατεύονται, οπότε η αλίευση, η πώληση και το εμπόριό τους είναι παράνομο, αφετέρου γιατί ο αριθμός του πληθυσμού τους είναι τόσο περιορισμένος που πλέον ως «Ρίνες» πωλούνται και σερβίρονται διάφορα είδη σαλαχιών, αντί για Αγγελοκαρχαρίες.

Οι Αγγελοκαρχαρίες όμως εξακολουθούν να απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της παρεμπίπτουσας αλιείας. Γι’ αυτό, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αλιείς, τη συστηματική συνεργασία μας με αλιευτικές κοινότητες στο Αιγαίο και την εκπαίδευση των ψαράδων για τον ορθό χειρισμό κι απελευθέρωση Αγγελοκαρχαριών από τα δίχτυα τους, συμβάλουμε όχι μόνο στην παρακολούθηση αλλά και στην αποκατάσταση των πληθυσμών τους μέσα από την ελαχιστοποίηση της θνησιμότητάς τους, και την εφαρμογή της νομοθεσίας!


Έτσι φέτος δεν γιορτάζουμε μόνο 6 χρόνια συστηματικής δουλειάς, αλλά και την πρώτη χρονιά που στην Ελλάδα έχουμε πλέον καταγραφές ζωντανών Αγγελοκαρχαριών!!!

Πως το έχουμε πετύχει αυτό; Δουλεύοντας στενά με τις αλιευτικές κοινότητες στο ανατολικό Αιγαίο και πετυχαίνοντας τη συστηματική απελευθέρωση ζωντανών Αγγελοκαρχαριών στο φυσικό τους περιβάλλον.


Σημαντικό βήμα προς την προστασία τους στην Ελλάδα αποτελεί και το γεγονός ότι η κατάσταση διατήρησης των Αγγελοκαρχαριών έχει πλέον αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας. Ο πληθυσμός και των 3 ειδών έχει αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύων λόγω της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού και της εξάπλωσής τους. Το γεγονός όμως ότι πλέον γνωρίζουμε την κατάσταση διατήρησής τους αποτελεί τη βάση για ακόμη περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες προς την αποτελεσματικότερη προστασία τους στις ελληνικές θάλασσες.

Επιπλέον, η υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης για την προστασία των Αγγελοκαρχαριών στην Μεσόγειο στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βόννης, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, αποτελεί ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας που μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πολιτεία για τη διατήρησή τους.


Περισσότερα για τους Αγγελοκαρχαρίες ΕΔΩ.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video