ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Σε προσωρινή «αχρησία» ο σταθμός LNG της Ρεβυθούσας

Σε προσωρινή «αχρησία» ο σταθμός LNG της Ρεβυθούσας
Ανάλογη με τους προηγούμενους μήνες εικόνα αναμένεται να υπάρξει στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας τον Μάιο, με λιγότερα φορτία έναντι του αρχικού προγραμματισμού να φτάνουν για εκφόρτωση.

Όπως αναφέρουν στη «Ναυτεμπορική» αρμόδιες πηγές του Διαχειριστή, ο αρχικός προγραμματισμός του μήνα για 3 φορτία θα «κλείσει» εν τέλει με 2 εκφορτώσεις, κατά πάσα πιθανότητα από τις εταιρείες ΔΕΗ και Elpedison. Σημειώνεται ότι τόσο το αρχικό όσο και το τελικό πρόγραμμα εκφορτώσεων για τον Μάιο προβλέπουν ένα φορτίο 2.954 κ.μ. της Mytilineos και δύο φορτία των ΔΕΗ και ELPEDISON, 73.855 κ.μ. το καθένα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε επίσης ότι τον Απρίλιο δεν υπήρξαν καθόλου εκφορτώσεις, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι ακυρώσεις

Η μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων κατά την περίοδο που διανύουμε σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές ρωσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο έχουν οδηγήσει σε μερική «αχρησία» τις υποδομές της Ρεβυθούσας.

Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο υπήρξαν δύο ακυρώσεις φορτίων έναντι αρχικού σχεδιασμού για πέντε φορτία και τον Μάρτιο επίσης ακύρωση δύο φορτίων έναντι αρχικού σχεδιασμού για έλευση τεσσάρων φορτίων.

Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, από τις προγραμματισμένες αρχικά ποσότητες των 13 εκατ. μεγαβατωρών στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας εκφορτώθηκαν τελικά το πρώτο τετράμηνο ποσότητες 6,7 εκατ. μεγαβατωρών, με το κοντέρ να μηδενίζει, όπως προαναφέρθηκε, τον Απρίλιο.

Βουτιά στις εισαγωγές LNG

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία του Διαχειριστή για το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι συνολικές εισαγωγές LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας μειώθηκαν κατά 27,1%, με τις ποσότητες να ανέρχονται σε 6,93 TWh από 9,51 TWh στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως, εκθετική αύξηση από χρόνο σε χρόνο υπήρξε στο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, με το 43,8% των εισαγωγών να πραγματοποιείται από εκεί, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 113,86% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Επιπρόσθετα, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους οι συνολικές εξαγωγές του ελληνικού συστήματος μειώθηκαν κατά 94,89%, σε 0,29 TWh από 5,68 TWh έναν χρόνο πριν. Η εξήγηση για τα ακυρωμένα φορτία Ο βασικός λόγος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, της στροφής προς αναζήτηση ποσοτήτων από Βορρά σε αντίθεση με τα φορτία LNG έγκειται στην καλύτερη τιμή του αγώγιμου φυσικού αερίου.

Το Balkan Gas Hub - το οποίο κυριαρχείται από ρωσικό αέριο - διαπραγματεύεται μεταξύ 21-23 ευρώ/MWh και τα περισσότερα από τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν discount 4%-5% σε σχέση με τις τιμές στο TTF, που κινούνται αυτή τη στιγμή κοντά στα 29 ευρώ/MWh. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, λόγω αύξησης της ζήτησης, που δεν δύναται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να καλυφθεί από τις ποσότητες που εισάγονται στο ελληνικό σύστημα από το Σιδηρόκαστρο.

Η συμφωνία της Βουλγαρίας με την τουρκική Botas

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει συνάψει συμφωνία διάρκειας 13 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου από την τουρκική Botas, μέσω της οποίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προωθείται και ρωσικό αέριο προς τη γειτονική χώρα σε σημαντικά ανταγωνιστκότερη τιμή έναντι των φορτίων LNG, με αποτέλεσμα τα τελευταία να καθίστανται μη ανταγωνιστικά, όταν μάλιστα η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.

Η συμφωνία έχει μπει στο στόχαστρο της Ε.Ε., η οποία διεξάγει έρευνα από τον περασμένο Οκτώβριο για να διαπιστώσει κατά πόσον η Bulgargaz μπορεί να λειτουργεί ως μεσάζων για το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται μέσω Τουρκίας και παραδίδει στην περιοχή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω συμφωνία βρίσκεται σε φάση επαναδιαπραγμάτευσης, τουλάχιστον από την πλευρά της Βουλγαρίας, καθώς διαπιστώνεται ότι έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στην Bulgargaz, οδηγώντας τη στη χρεοκοπία.

Ανακάμπτει η εγχώρια κατανάλωση

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εγχώρια κατανάλωση δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με τα πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους να δείχνουν άνοδο της κατανάλωσης σε ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανία, 22% και 200%, αντίστοιχα, και μικρή –ανεπαίσθητη– υποχώρηση στην οικιακή κατανάλωση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Να προσθέσουμε, όπως σχολιάζει ο ΔΕΣΦΑ στο δελτίο του για το α΄ τρίμηνο του 2024, ότι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης σηματοδοτεί την επιστροφή της αγοράς φυσικού αερίου σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρωτική κυριαρχία του ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video