Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει η κυβέρνηση και να το ψηφίσει μέχρι τα τέλη του Γενάρη, θα σημάνει τη διάλυση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.
Σχεδόν 80.000 άνθρωποι το χρόνο αναζητούν βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.000 και γίνονται πάνω από 2.000 εισαγωγές το χρόνο! Οι δημόσιες Ψυχιατρικές Κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία αποσπώνται από τον φυσικό τους χώρο, το Γενικό Νοσοκομείο, και συνεχίζουν να απαξιώνονται, όπως συμβαίνει και με τις δημόσιες κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και εφήβους). Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Καταργείται η εμβληματική και θεμελιώδης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη της κοινοτικής ψυχιατρικής φροντίδας, τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!
Αν και είναι αδιαμφισβήτητη η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και η “διάχυση” των ναρκωτικών ουσιών στον πληθυσμό, η κυβέρνηση κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, μετατρέποντας την υγεία από ένα κοινωνικό δικαίωμα, σε υπηρεσίες που στο επίκεντρο έχουν το κέρδος, εκχωρώντας τις στην πραγματικότητα στους ιδιώτες.
Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ - ΨΝΘ) χωρίς να ανοίγουν τις ψυχιατρικές κλινικές στα Γενικά Νοσοκομεία, για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700 κλίνες, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.
Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το “18ΑΝΩ”, το “ΑΡΓΩ”, το “ΔΙΑΠΛΟΥΣ”, ο “ΙΑΝΟΣ”, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν “φιλοσοφία”. Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με οικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους.
Στόχος τους η “μείωση της βλάβης” και η ενίσχυση του “λειτουργικού χρήστη” και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.
Συμπερασματικά για το προσχέδιο του νομοσχεδίου:
- Καταργεί τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, χωρίς να ενισχύει τις υπόλοιπες δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, αποσπά τις ψυχιατρικές κλινικές από τα γενικά νοσοκομεία, χαρίζει στους κλινικάρχες ολόκληρα κομμάτια της ψυχικής υγείας. Υποβαθμίζει τις δημόσιες κοινοτικές Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Υποβαθμίζει τις δομές κοινότητας με αποτέλεσμα να πλήττει καίρια τον στόχο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
- Αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους σε ελαστικές σχέσεις εργασίας και μετακινήσεις.
- Η ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και η συγχώνευση των σχετικών φορέων (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.α.) σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ) μετατρέπει την απεξάρτηση σε εμπόρευμα.
- Προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης τα οποία σημαίνουν συντήρηση της εξάρτησης από ουσίες μειώνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες στην απεξάρτηση, πάντα στη λογική του κέρδους και προωθεί “επιστημονικές” αντιλήψεις που είναι στενά δεμένες με το βιολογικό μοντέλο και με τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ενίσχυση των Ψυχιατρικών Κλινικών των Γενικών Νοσοκομείων - Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Κάτω τα χέρια από τα “στεγνά” (χωρίς υποκατάστατα) προγράμματα.
Ενίσχυση τώρα των δημόσιων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
To ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ
[post_ads]
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου