ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Διαβούλευση για την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Ορεστιάδας

Διαβούλευση για την εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Ορεστιάδας
Ο Δήμος Ορεστιάδας ξεκίνησε τις διαδικασίες εκπόνησης του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στην περιοχή αρμοδιότητάς του, για την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών στον κοινόχρηστο χώρο για την ασφαλή, άνετη και απρόσκοπτη πεζή μετακίνηση όλων, εναρμονιζόμενος με τις κατευθύνσεις της ελληνικής πολιτείας, βάσει του Ν. 4074/2012 για την «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».

Ως «Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας» ορίζεται το στρατηγικό σχέδιο των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών που εκπονείται από τους Δήμους για την περιοχή εντός των διοικητικών τους ορίων (παρ. 10 του άρθρου 121 του ν. 4819/2021).

Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο Δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια του Δήμου Ορεστιάδας, ήταν η διερεύνηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων χαρακτηριστικών της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, με την υποστήριξη της αναδόχου εταιρίας, πραγματοποίησε την ανάλυση των υφιστάμενων χαρακτηριστικών κυκλοφορίας, στάθμευσης, πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης της περιοχής μέσω κατάλληλων αναλύσεων και εργαλείων χαρτογράφησης. Η διαδικασία αυτή, εναρμονιζόμενη με το μελλοντικό πρόγραμμα αναπλάσεων - παρεμβάσεων του Δήμου στο κοινόχρηστο χώρο, διαμορφώνει το περιβάλλον στο οποίο καλείται να σχεδιαστεί ένα ορθολογικό και ρεαλιστικό δίκτυο προσβασιμότητας που να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών αλλά και στα λειτουργικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κοινόχρηστου χώρου.

Ειδικότερα, η διαδικασία ανάδειξης των κρίσιμων διαδρομών προσβασιμότητας περιλαμβάνει την εφαρμογή προτύπων ανάλυσης δικτύων σε περιβάλλον στο GIS που λαμβάνουν υπόψη παραμέτρους όπως το μήκος της διαδρομής και οι κατά μήκος κλίσεις αλλά και η σταθμισμένη αξιολόγηση σημείων ενδιαφέροντος μέσω της πολυκριτηριακής ανάλυσης, ώστε να προκύψει η ιεράρχηση των διαδρομών από άποψη δυνητικής ζήτησης για πεζή μετακίνηση.

Στη συνέχεια οι συγκεκριμένες διαδρομές αξιολογήθηκαν συγκεντρώνοντας με τη μέθοδο των αυτοψιών στοιχεία όπως το πλάτος του πεζοδρομίου, η ποιότητα επιφάνειας κυκλοφορίας, η ύπαρξη ραμπών και διαβάσεων και ο βαθμός που αποκλίνουν από τις προδιαγραφές, όπως επίσης και η παρουσία στοιχείων αστικού εξοπλισμού που εντοπίζονται και εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Παράλληλα, αξιολογήθηκε και το επίπεδο προσβασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων και των δημόσιων κτιρίων (μέχρι και το σημείο της εισόδου στο κτίριο) που εντοπίζονται κατά μήκος των συγκεκριμένων διαδρομών συγκεντρώνοντας στοιχεία σχετικά με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του διαδρόμου κυκλοφορίας, την ύπαρξη υψομετρικών διαφορών και της μεθόδου εξυπηρέτησής τους, την ύπαρξη και ποιότητα των ραμπών και της όδευσης τυφλών, την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών πληροφόρησης και του επιπέδου προσβασιμότητας του αστικού εξοπλισμού.

Από την ανάλυση και την αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων προέκυψαν οι κατηγορίες παρεμβάσεων που θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν, ώστε το συγκεκριμένο δίκτυο να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των πολιτών δίκτυο προσβασιμότητας.

Για την αποστολή σχολίων και παρατηρήσεων μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ανάδοχο εταιρεία Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. στα Email:
  • rafail.katkadigkas@lever.gr
  • giorgos.barbas@lever.gr

Για να δείτε το προτεινόμενο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας του Δήμου Ορεστιάδας και τη μεθοδολογία που εφάρμοσε η ομάδα έργου πατήστε εδώ.

Σημειώνεται πως η εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video