Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
Ένας ακόμα εργάτης χειρίστης γερανού, δίνει μάχη για τη ζωή του. Αυτή τη φορά στο εργοτάξιο που κατασκευάζεται ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην περιοχή του Απαλού Αλεξανδρούπολης.
Ευχόμαστε ο συνάδελφος να κερδίσει τη μάχη, να βγει γερός και δυνατός! Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στην οικογένεια και στους οικείους του. Ταυτόχρονα νιώθουμε οργή που η λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Ακόμα και σε τέτοια «εμβληματικά έργα» που εγκαινιάζουν πρωθυπουργοί, επιχειρηματίες, πολιτικοί των ΗΠΑ και για ‘βιτρίνα’ προβάλλουν τα μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων, αποδεικνύεται ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς για να τελειώσει το έργο είναι η ρίζα του κακού! Και αυτό γιατί οι κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές.
Μη τολμήσουν πάλι να μιλήσουν για απροσεξία και άτυχη στιγμή! Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν μεγάλες ευθύνες που τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου επειδή τα μέτρα Ασφάλειας θεωρούνται κόστος.
Το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν έχει όμως και μια άλλη πλευρά που τα σωματεία μας σταθερά αναδεικνύουν και ειδικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζονται και εκτελούνται έργα που έχουν να κάνουν με υποδομές μεταφοράς ενέργειας αλλά και επιχειρήσεις μεταφοράς Νατοϊκών εξοπλισμών. Αυτόματα, όλα αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού τύπου ατυχήματος απειλώντας καταρχήν τη ζωή των εργαζομένων σε εργοτάξια και εγκαταστάσεις όπως του αεροδρομίου, του λιμανιού, του σιδηρόδρομου καθώς και των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη αλλά ούτε σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη, στις 10:30 μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης και εκτός των άλλων διεκδικήσεων, να απαιτήσουμε:
- Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και τον καταλογισμό των ευθυνών.
- Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου