ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Καταστράφηκε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια

Καταστράφηκε ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια
Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ καθώς και οι μετασεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, επέφερε τεράστιες υλικές καταστροφές, ενώ ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές διαρκώς αυξάνεται. Ο Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, όπως και πολλοί άλλοι Ορθόδοξοι ναοί, υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες με το πώς ήταν πριν και μετά τον σεισμό ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που είχε ανακηρυχθεί από το τουρκικό κράτος το 2005 ως προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά.

➤ Διαβάστε παρακάτω την ιστορία της Εκκλησίας της Αντιοχείας που θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία των Ιεροσολύμων...

Ο Ιερός Ναός πριν τον σεισμό



Οι εικόνες μετά τον σεισμό στον ίδιο Ιερό Ναό







Λίγα λόγια για τον ιστορικό Ιερό Ναό

Η Εκκλησία της Αντιοχείας ιδρύθηκε στην αρχαία πρωτεύουσα της Συρίας από τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Θεωρείται η αρχαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, μετά την Εκκλησία Ιεροσολύμων, κι έχει συνδέσει την πρώιμη ιστορία της με κορυφαίες προσωπικότητες της Χριστιανοσύνης. Θεωρείται η «μητέρα των Εκκλησιών». Εδώ ο Απόστολος Παύλος «ολοκλήρωσε τη μόρφωσή του» και εδώ φαίνεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη χριστιανός.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Πέτρος θεωρείται ο πρώτος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αντιοχείας. Στη μονόχωρη σπηλιά που πρωτοδίδαξε ο Πέτρος χτίστηκε, άγνωστο πότε, ένας μικρός ναός, στη δυτική όχθη του ποταμού Ορόντη και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Χατζ (Hac) ή Σταυρίν (αρχ. Σίλπιον).

Μεταξύ του 2ου και 4ου αιώνα η Αντιόχεια είχε μεγαλώσει τόσο που η εκκλησία αυτή κατέληξε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στην αρχική της μορφή ήταν ένας θολωτός χώρος σκαλισμένος σε πελώριο βράχο, με πρωιμότερη πιθανή χρονολόγηση το 38-39, γεγονός που, αν αληθεύει την καθιστά πιθανώς τον πρώτο καθεδρικό χριστιανικό ναό στην ιστορία.

Αργότερα προστέθηκαν πέτρινοι τοίχοι και δύο κίονες, μεγαλώνοντας το οικοδόμημα και χωρίζοντάς το σε τρία κλίτη. Σε νεότερες εποχές έχουμε και άλλες προσθήκες.

Το 2005, το τουρκικό κράτος ανακήρυξε την εκκλησία προστατευόμενη πολιτισμική κληρονομιά και το 2011 μπήκε στη λίστα των υποψήφιων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το μοναδικό που δεν βρίσκεται πλέον στην ιστορική του έδρα. Μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια / Αντάκια (σημερινή Τουρκία) στη Δαμασκό, στα μέσα του 14ου αι. Εδρεύει στο κέντρο της παλαιάς πόλης, στο πρωτοχριστιανικό συγκρότημα της Θεοτόκου / Μαριαμίτα, όπου λειτουργούν εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Πηγή: ekklisiaonline.gr
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video