Σε επερώτηση που κατέθεσαν στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Στεφανίδης και Θόδωρος Συμεωνίδης αναφέρουν:
«Είναι γνωστές οι ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την πολιτική που ερημώνει τα χωριά μας. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η υποβάθμιση των όποιων στοιχειωδών υποδομών για αθλητισμό και πολιτισμό, η αποψίλωση του προσωπικού σε υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες στο ξεκλήρισμα, αφού η γη είτε συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια είτε παραδίνεται στα κοράκια των ΑΠΕ. Οι νέοι μεταναστεύουν είτε προς τα αστικά κέντρα είτε προς το εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του χωριού Αγριάνη του Δήμου Σουφλίου στην Π.Ε. Έβρου. Η πλειοψηφία των κάτοικων είναι βιοπαλαιστές αγρότες ή περιστασιακά εργαζόμενοι και πλήττονται, όπως όλος ο λαός, από το μεγάλο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια. Εκτός όμως των παραπάνω, ένα από τα πολυπληθέστερα και πιο ζωντανά χωριά του νομού αντιμετωπίζει προβλήματα που η επιστήμη, η τεχνολογία, ο πλούτος που παράγει η ανθρώπινη εργασία, έπρεπε να τα είχαν ξεπεράσει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Συγκεκριμένα το χωριό Αγριάνη δεν έχει αγροτικό γιατρό, με αποτέλεσμα τις μέρες που αυτός είναι σε όμορο χωριό, οι κάτοικοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν εκεί. Πολλές φορές ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά μετακινούνται ακόμα και με τα πόδια στο γειτονικό χωριό για να εξεταστούν από το γιατρό, υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε ταλαιπωρία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή τους. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Έβρου παραμένει χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική κάλυψη. Είναι ντροπή τον 21ο αιώνα συνάνθρωποι μας να αναγκάζονται με καύσωνες και παγωνιές να περπατούν 4 χιλιόμετρα για να γράψουν μια συνταγή.
Μεγάλη ανησυχία επίσης προκαλεί στους κατοίκους της Αγριάνης η κατάσταση με το δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας. Ανησυχούν γιατί παρά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της χρήσης αμιάντου στην υγεία, η ύδρευση συνεχίζει να γίνεται μέσα από δίκτυο αμιαντοσωλήνων. Με δεδομένο ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα για καθαρό και φτηνό νερό και η πολιτεία έχει υποχρέωση να το παρέχει.
Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα και εξαιτίας της χαμηλής ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο, η οποία δεν ξεπερνά τα 2 mbps μέσα στο χωριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία μεγάλο μέρος των μαθητών του χωριού βρέθηκε εκτός τηλεκπαίδευσης. Μεγάλο μέρος του χωριού δυσκολεύεται να πλοηγηθεί στο διαδίκτυο για να πληροφορηθεί, να επικοινωνήσει, να κάνει τη δουλειά του, ενώ οι μαθητές αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες του υπουργείου παιδείας για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες και να συλλέξουν πληροφορίες.
Την εποχή της λεγόμενης "ψηφιακής διακυβέρνησης", του περίφημου "ψηφιακού μετασχηματισμού" της κοινωνίας, της πολυδιαφημισμένης "πράσινης ανάπτυξης", αποδεικνύεται πως όλα αυτά αποτελούν στόχους του κεφαλαίου και καμία σχέση δεν έχουν με τη λαϊκή ευημερία. Το λεγόμενο "επιτελικό κράτος" είναι τελικά αποτελεσματικό μόνο την υλοποίηση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.
Με βάση τα παραπάνω, Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η Περιφέρεια για:
- Την ένταξη της Αγριάνης στο πρόγραμμα λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων με τακτική επίσκεψη γιατρού σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο;
- Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης;
- Την παροχή υψηλής ταχύτητας πλοήγησης στο διαδίκτυο;».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου