ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Εγκαινιάστηκε το «Υψηλάντειο» Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Φερών

Εγκαινιάστηκε το «Υψηλάντειο» Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Φερών
Στις Φέρες, μπορεί η Κοσμοσώτειρα να είναι ο Βυζαντινός μας Ναός και το καθολικό της Μονής του Βηρός, αλλά παλαιότερη ενορία των Φερών είναι αυτή του Αγίου Νικολάου που λειτουργεί ανελλιπώς τουλάχιστον από το 1871.

Η παλαιότερη αυτή ενορία όλα αυτά τα χρόνια στερούνταν ενός ενοριακού κέντρου που θα στέγαζε όλες τις δράσεις και ανάγκες των ενοριτών της. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει την δεκαετία του 2000, η αείμνηστη Απολλωνιαδίτισσα Αγγελική Υψηλάντου που παραχώρησε με διαθήκη την πατρική της κατοικία.


Η κατοικία είναι χτισμένη την δεκαετία του 1930 και βρίσκεται έμπροσθεν της πλατείας Δημοκρατίας στην συνοικία του Αγίου Νικολάου. Είχα την τιμή μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Νικόλαο Μανούση και τον Ιατρό κ. Δημήτριο Καραβασίλη να είμαι ένας εκ των τριών μαρτύρων στη διαθήκη της και να νιώσω έντονα την έμπρακτη αγάπη της που έδειξε για τον Άγιο Νικόλαο που τόσο αυτή όσο και η μητέρα της Χρυσή, διακόνησαν ως νεωκόροι.


Το καλοκαίρι του 2021 με την έγκριση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης με την δραστήρια επιτροπή του ξεκίνησαν την ανακαίνιση της κατοικίας προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα χώρο δραστηριοτήτων της ενορίας. Οι εργασίες με την συνδρομή των ενοριτών, των Φεριωτών, του Δήμου, αλλά και ξένων όπως η «Κοινοπραξία του Φράκτη» έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζονται όμως ακόμη αρκετές εργασίες που πρέπει να γίνουν, όπως και η συνέχιση του εξοπλισμού του.


Την περασμένη Κυριακή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος συνοδευόμενος από πολλούς ιερείς τέλεσε τον Αγιασμό των θυρανοιξίων και επίσημα πλέον το κτήριο αποδόθηκε στους ενορίτες.


Νωρίτερα κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο τελέσθηκε το μνημόσυνο της αείμνηστης δωρήτριας.


Σώθηκε μια παλιά διπλοκατοικία των οικογενειών Ιωάννη Κιηγμά και Πολυχρόνη Υψηλάντη χτισμένη την δεκαετία του 1930. Προσωπικά αντικείμενα της αείμνηστης Αγγελικής Υψηλάντου, όπως το σιδερένιο σκαλιστό κρεβάτι της, το κεντημένο της ταπί τοίχου του 1931, το απολυτήριο της από το Δημοτικό και διάφορα μικροαντικείμενα στολίζουν το εσωτερικό του κτηρίου.


Το περίφημο κεντημένο σαλόνι μια άλλης γνωστής ενορίτισσας του Αγίου Νικολάου, της αείμνηστης Θεοδώρας Ιωαννίδου που είχε δωρηθεί στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείου Φερών από την οικογένεια Μαλάκη, παραχωρήθηκε από το Μουσείο στο Ενοριακό Κέντρο.


Η ενορία απέκτησε στέγη για τους ενορίτες της, αλλά και στέγη για την Ιστορία της. Είμαι υπερήφανος που ένα όραμα που είχαμε πολλοί λίγοι αρχικά, μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού, υλοποιήθηκε έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Το Υψήλαντειο όπως εισηγήθηκα να ονομαστεί και έγινε αποδεκτό από την ενορία, θα αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για την Συνοικία του Αγίου Νικολάου. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή για τον αγώνα που έκανε με μεράκι και πίστη για την επίτευξη του στόχου.

Νικόλαος Γκότσης
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Φερών

[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video