ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Σουφλί: Σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιών από το WWF Ελλάς σε κτηνιάτρους της Θράκης

Σουφλί: Σεμινάριο για τη νεκροψία αρπακτικών πουλιών από το WWF Ελλάς σε κτηνιάτρους της Θράκης
Το WWF Ελλάς οργάνωσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σεμινάριο με θέμα «Η κτηνιατροδικαστική νεκροψία - νεκροτομή: εφαρμογές στην πράξη» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη».

Η ανάγκη του σεμιναρίου προέκυψε από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεκρών αρπακτικών πουλιών που εντοπίζονται στην Θράκη τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω των δορυφορικών πομπών που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά, είτε μέσω της ενημέρωσης που κάνουν στους αρμόδιους φορείς ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Η νεκροψία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την αναφορά των αιτιών θανάτου και συνεπώς, η απόκτηση εμπειρίας πάνω σε θέματα νεκροψίας σε πουλιά είναι πολύ σημαντική.

Θεωρητικό μέρος σεμιναρίου στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

Το σεμινάριο στόχευε στην εκπαίδευση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών στη διεξαγωγή εξέτασης ενός νεκρού αρπακτικού πουλιού που περιλαμβάνει προσεκτική διαδικασία νεκροψίας, παρατήρησης, ερμηνείας και τεκμηρίωσης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τον έμπειρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δούκα Δημήτριο, στη γενική διαδικασία νεκροψίας - νεκροτομής, καθώς και να γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές και τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Επιπλέον, μετά από τη θεωρητική παρουσίαση ακολούθησε μια πραγματική νεκροψία - νεκροτομή ενός Μαυρόγυπα. Συνολικά, στο σεμινάριο συμμετείχαν 20 κτηνίατροι, δημόσιοι και ιδιώτες από τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

Θεωρητικό μέρος σεμιναρίου στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί

Ο κ. Δημήτριος Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δήλωσε:

«Η Κτηνιατρική Επιστήμη καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, με μοναδικό στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το αίτιο, τον μηχανισμό, τον τρόπο, τον χρόνο και τις συνθήκες θανάτου. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη αξία της έρευνας στον τόπο του συμβάντος (Crime Scene Investigation, CSI), η κτηνιατροδικαστική νεκροψία - νεκροτομή είναι η ακρογωνιαία επιστημονική πρακτική για την τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση κάθε περιστατικού. Κάθε μέρα στην πράξη, οι κτηνίατροι, έχοντας το εκ του νόμου αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα της διενέργειας νεκροψίας - νεκροτομής στα ζώα, καλούνται να προσφέρουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της Πολιτείας και της κοινωνίας, και με σεβασμό στην ίδια την άγρια ζωή και στο περιβάλλον. Κάθε σεμινάριο συνεχούς επιμόρφωσης, όπως το συγκεκριμένο συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του κομβικού και μοναδικού ρόλου των κτηνιάτρων ενάντια στο έγκλημα κατά της άγριας πανίδας και αποτελεί τιμή για το πρόσωπό μου να είμαι εισηγητής - εκπαιδευτής σε αυτό».

Πρακτικό μέρος σεμιναρίου - νεκροψία Μαυρόγυπα στο Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου

Η κα Έλα Κρετ, ερευνήτρια πεδίου στο WWF Ελλάς, δήλωσε:

«Στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ο Ασπροπάρης, αλλά και άλλα σπάνια αρπακτικά πουλιά αντιμετωπίζουν πολλές απειλές, μια από τις σημαντικότερες είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Η σωστή νεκροψία - νεκροτομή μαζί με τη δειγματοληψία για τοξικολογική ανάλυση είναι από τα βασικά βήματα για να εντοπιστεί αν το πουλί έχει πεθάνει από δηλητηρίαση ή άλλη αιτία. Το σεμινάριο των τοπικών κτηνιάτρων είναι μια από τις πολλές δράσεις που έχουμε υλοποιήσει στην περιοχή της Θράκης προς την ενημέρωση και δικτύωση αρμόδιων φορέων και πολιτών για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων».


Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Πράσινο Ταμείο και ολοκληρώνεται το 2022.

Το WWF Ελλάς ευχαριστεί το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και το Κτηνιατρικό Κέντρο Σουφλίου για τη φιλοξενία του θεωρητικού και του πρακτικού μέρους του σεμιναρίου.

[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video