ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Δέλτα Έβρου: Προστατευόμενη Περιοχή ή χώρος ελεύθερης στάθμευσης τροχόσπιτων;

Δέλτα Έβρου: Προστατευόμενη Περιοχή ή χώρος ελεύθερης στάθμευσης τροχόσπιτων;
του Κώστα Παναγιωτίδη

Ο Σεπτέμβρης θεωρείται από πολλούς ο κατ΄ εξοχήν μήνας μετανάστευσης των πουλιών. Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες πουλιά ταξιδεύουν αυτή την εποχή από τα μέρη αναπαραγωγής τους, στη Βόρεια Ευρώπη, προς τα μέρη διαχείμασής τους στην Αφρική. Στο ταξίδι τους αυτό, το Δέλτα του ποταμού Έβρου αποτελεί έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς αρκετών πουλιών, για να ξεκουραστούν, να τραφούν, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν προς τον προορισμό τους. Ειδικότερα, η παραλία της περιοχής του Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης είναι αγαπημένο μέρος των μεταναστευτικών παρυδάτιων πουλιών, αυτών δηλαδή που διαβιούν και τρέφονται δίπλα στο νερό, όπου σχεδόν κάθε χρόνο παρατηρούνται και μερικά είδη σπάνιων πουλιών.

Κοκκινοσκαλίδρες

Με την ελπίδα να μπορέσω να παρατηρήσω και να φωτογραφίσω κάποια μεταναστευτικά παρυδάτια πουλιά, επισκέφθηκα στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, την υπόψη παραλία, βίωσα όμως μια μεγάλη απογοήτευση. Όχι γιατί τα πουλιά δεν ήταν εκεί, αλλά γιατί η παραλία είχε μετατραπεί, καθ΄ όλο της το μήκος, σ΄ ένα απέραντο χώρο στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων.

Γενική άποψη παραλίας Αρίστηνου - Διακρίνονται 5 τροχόσπιτα

Παρά ταύτα, μερικά πουλιά βρήκαν κάποιους μικρούς χώρους μεταξύ των τροχόσπιτων για να τραφούν και να ξεκουραστούν. Έτσι μπόρεσα να παρατηρήσω ή και να φωτογραφήσω (όλες οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται είναι κατά την περιγραφόμενη επίσκεψή μου στις 4/9/2022) δύο σπάνιες Κοκκινοσκαλίδρες (Calidris canutus) και ένα Λεπτόραμφο Γλάρο (Larus genei) που έψαχναν για τροφή, ένα Νανογλάρονο (Sterna albifrons) με ψαράκι στο ράμφος του, που έψαχνε το νεαρό του απόγονο για να τον ταΐσει και μια ομάδα δεκάδων πουλιών από διάφορα είδη, όπως Λευκοσκαλίδρες (Calidris alba), Λασποσκαλίδρες (Calidris alpina), Χαλικοκυλιστές (Arenaria interpres), Θαλασσοσφυριχτές (Charadrius alexandrinus) και Αμμοσφυριχτές (Charadrius hiaticula) που όλα μαζί αναπαύονταν σε ένα μικρό χώρο στην αμμουδιά δίπλα στη θάλασσα.

Λεπτόραμφος Γλάρος

Όμως, τη διατροφή και την ανάπαυσή τους, ήρθε να τις διαταράξει και να τα εκδιώξει, από τους μικρούς αυτούς χώρους που βρήκαν, ο περίπατος καθ΄ όλο το μήκος της ακτής ενός ζεύγους τουριστών, από κάποιο τροχόσπιτο, οι οποίοι στη συνέχεια βούτηξαν γυμνοί στη θάλασσα.

Νανογλάρονο 

Τα πουλιά όμως έχουν μνήμη και προσπαθούν να αποφύγουν τα αφιλόξενα μέρη κατά τα μελλοντικά τους μεταναστευτικά ταξίδια. Αν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τη σημαντικότητα του Δέλτα του Έβρου, ως πόλο έλξης των μεταναστευτικών πουλιών και να μην υποβαθμιστεί η αξία του, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους χώρους τροφοληψίας και ανάπαυσής τους.


Με τη βεβαιότητα της άμεσης ενεργοποίησης των αρμοδίων υπηρεσιών για την αποκατάσταση της τάξης στην παραλία του Αρίστηνου, του Δέλτα του ποταμού Έβρου, τελώ στη διάθεση οποιουδήποτε για οτιδήποτε απαιτηθεί.

Αμμοσφυριχτής

Θαλασσοσφυριχτές


Λευκοσκαλίδρες


Λασποσκαλίδρες

Κώστας Παναγιωτίδης
Φωτογράφος Άγριας Ζωής
ornithofiloi.blogspot.com
www.facebook.com/costasimages
www.youtube.com/user/Ornithofiloivideos
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video