ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

3η Σεπτέμβρη τότε και σήμερα

3η Σεπτέμβρη τότε και σήμερα

του Λευτέρη Χαμαλίδη

Η 3η του Σεπτέμβρη που επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να πραγματοποιήσει τη διακήρυξη των αρχών, που πίστευε ότι θα έπρεπε να καθορίσουν την πορεία της χώρας, δεν ήταν τυχαία ημερομηνία. Επιλέχθηκε συμβολικά, καθώς ιστορικά σηματοδότησε το κίνημα στρατού και λαού, που με επικεφαλής τον Μακρυγιάννη, υποχρέωσε τον Όθωνα να αποδεχτεί να βασιλεύσει σαν συνταγματικός μονάρχης κι όχι ως απόλυτος και ανεξέλεγκτος μονάρχης.

Το τρίπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, υπήρξε το θεμέλιο πάνω στο οποίο επιλέχθηκε να δομηθεί η πολιτική πρόταση, για να στηριχθεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα.

Με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα κόμμα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, που διαμόρφωσε τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία. Αυτή συγκροτήθηκε με τη συμπαράταξη όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων και όχι μόνο των εργατών ή των αγροτών.

Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και ως είθισται, αυτή η επέτειος τιμάται με μια σειρά πολιτικών εκδηλώσεων. Παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει, ακόμη προκαλεί εντύπωση ότι καμιά γενέθλια μέρα άλλου κόμματος δεν γιορτάζεται, δεν προκαλεί τόση συζήτηση και αντιπαραθέσεις.

Πρωταγωνιστές στις επετειακές εκδηλώσεις θα είναι οι νέοι και οι κοινωνικοί προβληματισμοί τους. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στον αίθριο χώρο του Ζαππείου, θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων, θα λειτουργούν περίπτερα για την ισότητα, την έμφυλη βία, την κοινωνική κατοικία, το περιβάλλον, τη ζωοφιλία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ προγραμματίζεται θεματικό τραπέζι διαλόγου για την εργασιακή επισφάλεια των νέων, ανοιχτό εργαστήριο για την ψηφιακή καινοτομία και την start up επιχειρηματικότητα καθώς και παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες, graffiti art, stand up comedy και αργότερα DJ party. Ανήμερα της επετείου, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με θεματική συζήτηση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες και ολοκληρώνονται με ομιλία του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του τότε είναι τελείως διαφορετικές του σήμερα. Τώρα έχουμε κατακτήσει τις δημοκρατικές θεσμικές λειτουργίες. Μπορεί η οικονομική κρίση να μας έθεσε σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας για ένα διάστημα, αλλά γενικώς η χώρα είναι μία σύγχρονη δημοκρατία. Βέβαια, τα τελευταία γεγονότα των υποκλοπών, σίγουρα αποτελούν μια βαριά σκιά στους θεσμούς και απειλούν το κράτος δικαίου, όμως οι πολίτες πολύ σύντομα θα κληθούν να κάνουν την αποτίμηση αυτών των απαράδεκτων και αντιδημοκρατικών πολιτικών.

Τώρα η εποχή μας είναι πιο δύσκολη και απαιτητική. Το πελατειακό κράτος που με την ευθύνη όλων άνθησε τα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν, η πολυετής οικονομική κρίση, η πρόσφατη υγειονομική κρίση, το δημογραφικό, η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά θα πυροδοτήσουν νέους αγώνες και θέτουν τα σύγχρονα προτάγματα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Η λογική του «νόμιμου και ηθικού» και του «ελέγχου των αρμών της εξουσίας», είναι μακριά από τις ιδέες και πολιτικές που εμείς διαμορφώνουμε. Τα πολιτικά μέτωπα «αντιδεξιό» ή «αντιΣΥΡΙΖΑ» ξυπνούν παρωχημένα παλαιοκομματικά αντανακλαστικά που δε μας αφορούν.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προσαρμοστεί και διαμορφώνει την τελική του πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, με την οποία θα απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Ήδη υπάρχει μια θετική αύρα και μια δυναμική, ικανή να σπάσει το κατεστημένο του τοξικού δικομματισμού. Σ’ αυτό το μέτωπο, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα είναι εδώ και θα το στηρίξουν.

Λευτέρης Χαμαλίδης
Αν. Γραμματέας Τομέα Μεταφορών ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου 2019
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video