Στον προγραμματισμό των έργων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που είχε γίνει το 2002, στα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ υπήρχε και το υποέργο «Κτιριακές εγκαταστάσεις». Η προβλεπόμενη δαπάνη ανήρχετο στα 4.402.054 ευρώ με ημερομηνία έναρξης των έργων τον Ιανουάριο του 2004 και πέρας αυτών τον Αύγουστο 2005. Στο υποέργο αυτό δεν υπήρχε σαφής αναφορά για κτίριο που θα στέγαζε και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης αλλά αυτό εξυπακούετο και αυτό ήταν για χρόνια το αναμενόμενο και ποθούμενο.
Είκοσι χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι δεν έγινε καμία μα καμία κτιριακή υποδομή.
Όπως δε εξελίσσονται τα πράγματα, μετά τα «μνημόνια», τη χρονοβόρα διαδικασία αξιοποίησής του από το ΤΑΙΠΕΔ και τη χορήγηση καθεστώτος προτεραιότητας (ανεμπόδιστης πρόσβασης και χρήση του) στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν διαφαίνεται κάτι ενθαρρυντικό τουλάχιστον στον τομέα «κτίρια».
Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά το λιμάνι, περιέλθει μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε έναν από τους ήδη υποψηφίους επενδυτές, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τον απασχολήσει η στέγαση του Λιμεναρχείου.
Το παλιό κτίριο του Λιμεναρχείου ό,τι μπορούσε να προσφέρει τόσα χρόνια το προσέφερε. Σήμερα, και ακατάλληλο είναι και επικίνδυνο. Η όψη του, στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης, την πλατεία του Φάρου και απέναντι από το Ηρώο της, είναι προσβλητική.
Το ενοικιαζόμενο σε άλλο σημείο κτίριο, το οποίο καλύπτει στοιχειωδώς και μόνο μέρος των αναγκών του, δεν βλέπει θάλασσα.
Υπόψη ότι τη δεκαετία του '90 το προσωπικό του δεν ξεπερνούσε τα σαράντα (40) άτομα, σήμερα φτάνει τα εκατό (100) κι αν υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα (π.χ. Πλωτός Σταθμός LNG, διακίνηση σιτηρών Ουκρανίας, σύνδεση με Εγνατία κλπ) θα απαιτηθεί να αυξηθεί κι άλλο.
Με το ΠΔ 290/1996, η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης, μετατάχτηκε από Λιμεναρχείο σε Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Πρόσφατα, άνοιξε συζήτηση, στην Αλεξανδρούπολη, για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου που στέγαζε μέχρι πρότινος το Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς με απόφαση της ΤτΕ έκλεισε οριστικά.
Πρόκειται για ένα κτίριο κατασκευής του 2000, τριώροφο κυβόσχημο, με υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεών του, συνολικού εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται σε ένα εμφατικό σημείο της πόλης, στην παραλιακή λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου, με θέα στη θάλασσα.
Για την αξιοποίηση του κτιρίου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν ενδιαφερθεί, ιδιωτικά σχήματα, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο Στρατός.
Όπως ανέφερε δε σε εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης σκοπεύει στην αγορά του για να μετατραπεί σε «Μέγαρο Πολιτισμού» καθώς πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής και θα μπορούσε να φιλοξενήσει μόνιμες εκθέσεις (φωτογραφίας, γλυπτικής) ή και την ιστορία της Τράπεζας Ελλάδος… Οριστικές αποφάσεις αναμένονται το Σεπτέμβριο.
Αν στα αλήθεια μιλάμε σήμερα, για την ανάπτυξη του λιμανιού μας, ενός διεθνούς λιμένα με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία, είναι επιτακτική η ανάγκη στέγασης, όλων των υπηρεσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, σε ένα σύγχρονο κτίριο και σε μέρος που να βλέπει θάλασσα.
Γιατί όχι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος;
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)
[post_ads]
Πηγή
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!
Home
Αν. Μακεδονία - Θράκη
Έβρος
Στέγαση Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης: Γιατί όχι στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).
ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!
ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου