Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ:
Οι «φυσικές» καταστροφές εξακολουθούν να βρίσκουν τον Έβρο ανοχύρωτο σε υποδομές και προσωπικό. Αποδεικνύεται ότι η μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών και όλων όσοι εμπλέκονται με την αντιμετώπιση τους, δεν επαρκεί εάν δε συνοδεύεται με τα στοιχειώδη: χρηματοδότηση υποδομών, πρόσληψη προσωπικού, έγκαιρη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών.
Αποδεικνύεται ότι η «ψηφιακή μετάβαση» δεν μας σώζει. Τα μεγάλα ποσά που δαπανώνται για την εποπτεία του δάσους με αισθητήρες και λογισμικά προγράμματα για την έγκαιρη ανίχνευση της πυρκαγιάς, αποδείχτηκαν δώρο άδωρο αφού δεν υπήρχαν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες για να κατασβεστεί η φωτιά εν τη γενέσει της. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το φράγμα δίπλα στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά είχε τα «μαύρα του τα χάλια» με αποτέλεσμα να μην έχει νερό που θα βοηθούσε στη γρήγορη κατάσβεση. Ότι δεν χρηματοδοτήθηκαν έργα διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών ενώ η διάνοιξη δασικών δρόμων έγινε με καθυστέρηση και χωρίς σχέδιο με συνέπεια να μην υπάρχει πρόσβαση στα σημεία της πυρκαγιάς.
Η συσσώρευση καύσιμης ύλης στο δάσος λόγω της μείωσης της κτηνοτροφίας στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΚΑΠ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά είτε από την μη έγκαιρη προστασία από τις ζωονόσους που ξεκλήρισαν πολλά από τα κοπάδια της περιοχής είτε από την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, αφού δεν εξασφάλιζε ικανοποιητικό εισόδημα για τους κτηνοτρόφους μιας και το λυμαίνονταν οι μεγαλέμποροι. Παράλληλα, αν και η μείωση των κοπαδιών είναι γνωστή εδώ και χρόνια δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού του δάσους. Και πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει αφού διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαθέτουν μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση όλης της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα η καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου ήταν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και επομένως διαχρονικό έγκλημα με αποτέλεσμα να μετρήσουμε ανυπολόγιστες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Ήταν τυχαίο το γεγονός ότι δε μετρήσαμε καταστροφές σε περιουσίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ανυπαρξία ουσιαστικού κεντρικού σχεδίου - κεντρικά σχεδιασμένης πρόληψης για την προστασία των δασών και η ανυπαρξία σχεδίου για την έγκαιρη αντιμετώπισή των πυρκαγιών είναι ορισμένες από τις βασικές αιτίες της καταστροφής.
Αναφορικά δε με τα μέτρα προστασίας του ως εθνικό πάρκο και προστατευόμενη περιοχή περισσεύει η υποκρισία. Περισσεύει η κοροϊδία που επιρρίπτει τις ευθύνες δήθεν στην “κλιματική αλλαγή”, στο “δύσβατο ανάγλυφο” στις “δύσκολες και ιδιαίτερες καταστάσεις”, στα “ακραία καιρικά φαινόμενα”. Είναι, επίσης, απαράδεκτοι και επικίνδυνοι όσοι καλλιεργούν το ρατσιστικό μίσος, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες, προσπαθώντας να κρύψουν για ακόμα μια φορά τις ευθύνες του καπιταλιστικού κράτους και των κυβερνήσεών του διαχρονικά, των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν την περιοχή. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ο ρόλος των φασιστοειδών ως υπερασπιστών του συστήματος.
Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι, γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Γνωρίζουν επίσης ότι: Καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς σε εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020. Με πλήρως αντιεπιστημονικό τρόπο διασπάστηκε η πρόληψη από την κατάσβεση και μεταφέρθηκε η δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική. Γίνεται προσπάθεια να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την αδειοδότηση της επιχειρηματικής δράσης σε περιοχές Natura.
Σε στρατηγική σύγκλιση όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης εφαρμόζουν πιστά την πολιτική που αφήνει τις δασικές υπηρεσίες χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό, χωρίς μέσα και υποδομές, χωρίς δυνατότητα να μελετούν και να εκτελούν δασοτεχνικά έργα. Την πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος ως εμπόρευμα και πεδίο όπου μπορούν να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Την πολιτική που θεωρεί κόστος τις υποδομές πυροπροστασίας και για το λόγο αυτό δεν τις χρηματοδοτεί, δεν τις επιλέγει.
Κάπως έτσι, μαζί με το δάσος της Δαδιάς, κάηκε και το αφήγημα της κυβέρνησης περί “ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού”.
Ως ΚΚΕ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη και αυτής της αντιπυρικής περιόδου και καταθέσαμε ουσιαστικές προτάσεις για τα ζητήματα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Ήδη από τον Απρίλιο είχαμε καταθέσει αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή.
Ως Τομεακή Επιτροπή Έβρου, είχαμε κάνει παρέμβαση - μεταξύ άλλων - και στο Δασαρχείο Σουφλίου στις 17 Ιούνη του 2022, όπου οι εργαζόμενοι μας επισήμαναν τις εγκληματικές ελλείψεις αυτής της τόσο κρίσιμης για την προστασία του εθνικού πάρκου κρατικής υπηρεσίας.
Καταγγείλαμε ότι σε αυτό το δασαρχείο, υπεύθυνο μιας έκτασης συνολικά 800.000 στρεμμάτων, υπάρχουν μόνο 4 δασοφύλακες, δηλαδή ένας για κάθε 200.000 στρέμματα. Καταγγείλαμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Δασολόγος και ότι ο τελευταίος διοικητικός υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε πριν 2 χρόνια με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα χρέη να εκτελούνται από τους υπόλοιπους λιγοστούς υπαλλήλους διαφορετικών καθηκόντων. Καταγγείλαμε τη διαχρονική υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
Αυτή είναι η καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται επί σειρά ετών και έκανε στάχτη το Εθνικό Δασικό Πάρκο.
Ο λαός της περιοχής να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που τον έφεραν σε αυτό το σημείο της καταστροφής. Όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν μερίδιο ευθύνης και δεν μπορούν να κάνουν τώρα τους τιμητές και τους προστάτες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς με τη συμβολή και των δυνάμεων του ΚΚΕ είναι ελπιδοφόρα για τα λαϊκά συμφέροντα.
Σε αυτό το δρόμο καλούμε το λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:
- Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες περιοχές.
- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στην Βουλή και προβλέπει την μονιμοποίηση των 5000 πυροσβεστών και των 1500 υπαλλήλων στα δασαρχεία.
- Να πραγματοποιηθεί η αναγέννηση και η διαχείριση του δάσους με επιστημονικό σχεδιασμό.
- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της Δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση. Ούτε σκέψη για ανεμογεννήτριες στην περιοχή.
- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και Τοπικής Διοίκησης.
- Αποζημίωση στο 100% όσων επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ
[post_ads]
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου