Όπως τονίζουν, «αυτός είναι ο άξονας της συνόδου, η προώθηση δηλαδή της πολιτικής που αποφάσισαν το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των κατευθύνσεων για τα απορρίμματα της ΕΕ» και επισημαίνουν πως «παρ΄ όλους τους παχυλούς τίτλους (Ανάκτηση και Ανακύκλωση - Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης… κ.ά.), ένα είναι σίγουρο, ότι ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός της προωθούμενης καύσης απορριμμάτων, μέσα από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων. Από τη μία η δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) που θα παράγουν στερεά δευτερογενή καύσιμα και από την άλλη τα σχέδια των ΦΟΔΣΑ για δημιουργία μονάδας καύσης στον άξονα της Εγνατίας Οδού, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τον κίνδυνο της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και το περιβάλλον».
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν πως «οι αντιδραστικοί και επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί είναι τέτοιοι που απαιτούν την άμεση λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Να οργανωθεί η πάλη σε σύγκρουση με την πολιτική αυτή, που θυσιάζει το περιβάλλον και την προστασία της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των βιομηχάνων» και προσθέτουν πως απαιτείται «μια πάλη που συνδέεται με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία, οι οποίες θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, με κριτήριο αποκλειστικά τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».
Αναλυτικά η Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Στο Δελτίο Τύπου της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Α.Ε. (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε.) για τη σύνοδο των ΦΟ.Δ.Σ.Α. στην Αλεξανδρούπολη αναφέρεται: «Ο τίτλος της 14ης Συνόδου είναι “Ανάκτηση και Ανακύκλωση - Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων” και έχει ως κύριο θέμα την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως καθορίσθηκε με το νέο ΕΣΔΑ και την πρόσφατη νομοθεσία».
Αυτός είναι ο άξονας της συνόδου, η προώθηση δηλαδή της πολιτικής που αποφάσισαν το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων στα πλαίσια των κατευθύνσεων για τα απορρίμματα της ΕΕ.
Παρ’ όλους τους παχυλούς τίτλους (Ανάκτηση και Ανακύκλωση - Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης… κ.α.) ένα είναι σίγουρο, ότι ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός της προωθούμενης καύσης απορριμμάτων, μέσα από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων. Από τη μία η δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης - Καβάλας) που θα παράγουν στερεά δευτερογενή καύσιμα και το ενδιαφέρον των τσιμεντοβιομηχανιών να τα απορροφήσουν σε πρώτη φάση, και από την άλλη τα σχέδια των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) για δημιουργία μονάδας καύσης στον άξονα της Εγνατίας Οδού, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τον κίνδυνο της καρκινογόνας καύσης, με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και το περιβάλλον.
Οι εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το κέρδος που αποφέρει για το κεφάλαιο και όχι από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και καμία σύνοδος δεν θα τις ανατρέψει, ιδιαίτερα δε όταν ταυτίζεται με αυτή την πολιτική.
Στη βάση αυτή προωθείται η λεγόμενη «κυκλική οικονομία», που την περιγράφουν ως τρόπο για την επίτευξη οικονομιών - κοινωνιών - πόλεων «μηδενικών αποβλήτων» (zero waste) ή «σχεδόν μηδενικών αποβλήτων». Σε αυτόν τον όρο συμπυκνώνεται από την ΕΕ η διεύρυνση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, με στόχο την ανάκτηση υλικών και Ενέργειας. Το τελευταίο ειδικά, η ανάκτηση Ενέργειας, επιτυγχάνεται με την καύση απορριμμάτων, απορριμματογενών καυσίμων και βιοαερίου.
Αυτές οι κατευθύνσεις έχουν αποτυπωθεί στην εθνική νομοθεσία με τον ν. 4042/12 και ενσωματώθηκαν το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιώντας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πίσω από τους στόχους της ΕΕ, σχεδίασε και εφαρμόζει «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», ψήφισε νέο ΕΣΔΑ, που ήδη ενσωματώθηκε στα ΠΕΣΔΑ των Περιφερειών, με στόχο την εντατικοποίηση των ρυθμών μείωσης της χρήσης λιγνίτη («απολιγνιτοποίηση») στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, με ανάλογη αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εδώ «κουμπώνουν» οι σχεδιασμοί για την καύση του απορριμματογενούς καυσίμου RDF/SRF, το οποίο θα παράγεται από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και οι οποίες θα κατασκευαστούν και να λειτουργούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
Οι αντιδραστικοί και επικίνδυνοι αυτοί σχεδιασμοί για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι τέτοιοι που απαιτούν την άμεση λαϊκή κινητοποίηση ενάντια σε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Να οργανωθεί η πάλη σε σύγκρουση με την πολιτική αυτή, που θυσιάζει το περιβάλλον και την προστασία της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των βιομηχάνων.
Μια πάλη που συνδέεται με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία, οι οποίες θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, με κριτήριο αποκλειστικά τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
- Τρέλλης Χρήστος
- Στεφανίδης Γιάννης
- Συμεωνίδης Θεόδωρος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
- Ορεστιάδας – Ζαλουφλής Κώστας
- Σουφλίου – Μιδάλκος Παναγιώτης
- Αλεξανδρούπολης – Δευτεραίος Σάββας, Δραμανίδου Νίκη, Βλυσίδης Γεράσιμος, Βαρσαμάκης Χρήστος
- Κομοτηνής – Λεβέντης Γιάννης
- Ιάσμου – Σπορίκης Παναγιώτης
- Ξάνθης – Βογιατζής Κώστας
- Νέστου – Πηλίτση Χάρις
- Καβάλας – Ποτόλιας Χρήστος
- Παγγαίου – Διαμαντόπουλος Μιχάλης
- Θάσου – Χρυσάφης Νίκος, Κυριατζίδου Χαρίκλεια, Λαμπρινίδης Λάμπρος
- Προσοτσάνης – Αετοπούλου Κατερίνα
- Δοξάτου – Γεωργιάδης Γιάννης
- Δράμας – Μήτρου Γιώργος
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου