ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παρουσιάστηκε στο Διδυμότειχο ο τόμος της Δ.Σ.Ο. «Αγία Σοφία - Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»

Παρουσιάστηκε στο Διδυμότειχο ο τόμος της Δ.Σ.Ο. «Αγία Σοφία - Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 29ης Ιουλίου, στην βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, στα Προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας και κάτω από τη σκιά του μεγαλοπρεπούς ανδριάντος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η παρουσίαση του τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», τον οποίο εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων.


Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Δ.Σ.Ο. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, το Δήμο Διδυμοτείχου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. Κωνσταντίνος Μυγδάλης, ο εκ των μελών της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος.


Μετά τους χαιρετισμούς μίλησαν για τον Τόμο ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης Γεώργιος Τσιγάρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Εκτός των ανωτέρω παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, η Βουλευτής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μαριέττα Καραμανλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού ΑΜ-Θ Αθανάσιος Τσώνης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.


Μετά την παρουσίαση του τόμου ακολούθησαν προβολή βίντεο για τους ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο και τιμητική αναφορά στον ερευνητή κ. Μιχάλη Πατέλη για την συνεισφορά του στην εκπόνηση του Τόμου.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στην σύντομη προσφώνησή του είπε:

«Έμπλεοι ιερών αισθημάτων και συγκινήσεως σας υποδεχόμεθα στην βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, στο σταυροδρόμι αυτό της Ανατολής και της Δύσης, εδώ που συναντώνται τρεις πολιτισμοί και δύο θρησκείες. Εδώ που γεννήθηκε ο άγιος αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης· εδώ που χτύπησε η καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας στις αρχές και τα μέσα του 14ου αιώνα· εδώ που το χώμα είναι ποτισμένο με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα μαρτύρων και ηρώων· εδώ που η ιστορία γίνεται θρύλος.


Κάτω από το αγέρωχο βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου που διατηρεί την παλαιά αίγλη του παρά τις φθορές του πανδαμάτορα χρόνου και τις αλλοιώσεις που υπέστη κατά καιρούς από την βαρβαρότητα ή την αδιαφορία, στα προπύλαια του νέου Καθεδρικού μας Ναού παρουσιάζεται ο Τόμος, που πρόσφατα κυκλοφορήθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον τίτλο "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο".


Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και αξία διότι πραγματοποιείται σε χρόνους που άμουσοι και άξεστοι επήλυδες της Ανατολής με τις ασύμμετρες συμπεριφορές τους αμφισβητούν την ιερότητα του χώρου της Αγίας Σοφίας και τον βεβηλώνουν με τα βλάσφημα έργα τους.

Επιτρέψατε μου στο σημείο αυτό να καταθέσω κάποιες εκτιμήσεις αναφορικά με την αξία του σημερινού γεγονότος, που αναμφισβήτητα περιποιεί τιμή για τον τόπο μας.

1. Ο Ναός Της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που έκτισε αρχικά ο Μέγας Κωνσταντίνος και ξαναέκτισε μεγαλόπρεπο ο Ιουστινιανός, είναι πρωτίστως το οικουμενικό, διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας και το σημείο ενότητας όλων των ορθοδόξων λαών. Είναι το Ιερό Κέντρο της κατ’ Ανατολάς Εκκλησίας με την ιστορία και τους θρύλους του με τους οποίους μεγάλωσαν γενιές γενεών ορθοδόξων. Είναι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, που το μελιχρό φως της ακοίμητης καντήλας της φωτίζει και παρηγορεί τους εγγύς και τους μακράν, αιώνες τώρα.

2. Είναι ο αναστάσιμος Σταυρός της Ρωμιοσύνης, είναι ο πόθος και ο καημός, το όνειρο και η προσευχή εκατομμυρίων Ρωμιών, που μόνο με τη θεωρία του κάνουν εμπειρία προσωπική τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας και δίνουν αγώνες για την πίστη του Χριστού και την ελευθερία του Γένους.

3. Είναι σημείο αναφοράς του πολιτισμού της Ανατολής, όχι μόνο διότι αρχιτεκτονικά αμιλλάται του Παρθενώνα αλλά και διότι το έκπαγλο κάλλος του ενέπνευσε λαούς και έθνη βάρβαρα, που θαύμασαν όχι μόνο την αισθητική του αλλά και τις αξίες που εκπροσωπεί και θέλησαν να το κάνουν δικό τους, χτίζοντας τις δικές τους Αγίες Σοφίες. Δέχθηκαν το πνεύμα της Αγίας Σοφίας και το έκαναν πίστη, τέχνη, ποίηση, θεολογία, δημοτικό τραγούδι, τρόπο ζωής.

4. Είναι μνήμη, ζώσα και εναργής, και ο ορθόδοξος, όπου κι αν βρίσκεται, οφείλει να ενθυμείται· γιατί η μνήμη είναι αντίδοτο στο θάνατο, που αναμφίβολα διατρέχει το ανθρώπινο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε πλήγμα που επιφέρει στην ζωή ο θάνατος η Εκκλησία εύχεται "Αιωνία η μνήμη". Μέσα στο κοιμητήριο της ιστορίας αναπαύονται τα έθνη που λησμονήθηκαν και που έχουν πάψει να υπάρχουν. Επιζούν μονάχα οι λαοί που ενθυμούνται και που μεταδίδουν την μνήμη τους από γενιά σε γενιά. Η Αγία Σοφία είναι η φύτρα μας από την οποία αν αποκοπούμε σύντομα το δέντρο μας θα ξηρανθεί και θα ξυλευθεί και στο πυρ θα παραδοθεί.

5. Τέλος, η προβολή της Αγίας Σοφίας, ως Εκκλησίας ή ως μνημείου, είναι μία ειρηνική διαμαρτυρία. Διαμαρτυρία ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαμαρτυρία ενάντια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας του. Διαμαρτυρία ενάντια στην αμφισβήτηση και στην ύβρη των αξιών και των αρχών του Ευαγγελίου. Διαμαρτυρία ενάντια στην ευτέλεια και την ασυδοσία. Διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή και την βεβήλωση. Διαμαρτυρία ενάντια στην εγωκεντρικότητα και το εύκολο κέρδος.

Για όλους αυτούς τους λόγους με συγκίνηση χαιρετίζουμε την παρουσίαση του Τόμου "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο" εδώ στο Διδυμότειχο και από καρδιάς συγχαίρουμε τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. Βουλευτή Δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο και όλα τα μέλη της Δ.Σ.Ο., όχι μόνο για και την έκδοση αυτού του θαυμάσιου έργου αλλά και για τις υπόλοιπες ευγενείς και αξιέπαινες δράσεις της Δ.Σ.Ο., που προωθούν την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας».


Την εκδήλωση πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου Χρήστου Κισσούδη.

Δείτε εδώ βίντεο από την εκδήλωση
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video