ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τι αλλάζει στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Τι αλλάζει στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά το σχέδιο των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη σύσταση κοινού μηχανισμού είσπραξης των φόρων και των εισφορών, που είχε αποκαλύψει το Σin.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή δυνατότητας έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, gov.gr.

Το εν λόγω πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ασφαλιστικής ενημερότητας και γίνεται αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ. και γενικά είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση.

Στην ουσία καταργούνται τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας.

Για την έκδοσή του η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθεί η κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών

Η θέσπιση του Αποδεικτικού Οικονομικής Ενημερότητας ανοίγει το δρόμο για το σχέδιο για τη δημιουργία φορέα κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, που θα αντιμετωπίζονται ενιαία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το οποίο θα εξειδικευτεί από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΕΦΚΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές θα αντιμετωπίζονται όπως οι φόροι, δηλαδή με το ίδιο αυστηρό πλαίσιο της Εφορίας, ενώ σήμερα η αίσθηση που επικρατεί είναι πως το σύστημα είσπραξης των εισφορών είναι πιο χαλαρό.

Η ενοποίηση της είσπραξης σημαίνει τη σύσταση ενός ειδικού εισπρακτικού φορέα, ο οποίος θα εισπράττει σε μηνιαία βάση τους παρακρατούμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και τις εισφορές των μισθωτών εργαζομένων.

Κατόπιν, τα ποσά θα αποδίδονται, τα προερχόμενα από φόρους στην Εφορία, τα δε από εισφορές, στον ΕΦΚΑ.

Οι υπόχρεοι για την πληρωμή των φόρων και των εισφορών θα αντιμετωπίζουν τις ίδιες αυστηρές κυρώσεις είτε πρόκειται για φόρους είτε για εισφορές.

Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί, ότι, ο νέος κοινός εισπρακτικός φορέας, η σύσταση του οποίου αποτελεί παλαιά μνημονιακή υποχρέωση, δεν θα λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα, απλά θα εισπράττει φόρους και εισφορές, θα τις αποδίδει σε Εφορία και ΕΦΚΑ και θα ενημερώνει τα αρχεία των δύο φορέων ποιοι έχουν πληρώσει και ποιοι χρωστάνε.

Τα αναγκαστικά μέτρα για τους κακοπληρωτές, όπως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εις χείρας τρίτων και πλειστηριασμούς, θα τα λαμβάνουν, για μεν τους απλήρωτους φόρους, η ΑΑΔΕ, όπως και σήμερα, για δε τις απλήρωτες εισφορές, το ΚΕΑΟ, με βάση τις λίστες που θα κοινοποιεί ο νέος φορέας.

Πηγή: sofokleousin.gr
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video