ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών "O Έβρος"

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών "O Έβρος"
Συνάντηση με ολιγομελή (ελέω πανδημίας) αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών "O Έβρος" στην Αλεξανδρούπολη, είχε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της στον Έβρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Γιώργο Ζιώγα, παρουσίασε ενώπιον της Προέδρου δέκα διαφορετικές φορεσιές από την περιοχή της Θράκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία και την εξέχουσα θέση της παραδοσιακής φορεσιάς στον λαϊκό μας πολιτισμό.


Ο Π.Σ.Π.Χ. "O Έβρος" μελετά συστηματικά τις φορεσιές των 16 ενδυματολογικών ομάδων της Θράκης, διασώζωντας τεχνικές κατασκευής, συντήρησης και ανακατασκευής φορεσιών και κοσμημάτων και σήμερα διαθέτει ένα οργανωμένο βεστιάριο με περίπου 500 ολοκληρωμένες φορεσιές (αυθεντικές και αντίγραφα) που χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου για την συμβολή τους στην διάσωση και διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού, εκφράζοντας την ευχή και την πεποίθηση ότι σύντομα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα διεξάγονται κανονικά - προϊόντος του εμβολιαστικού προγράμματος "Ελευθερία".


Στο πέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την τιμή της συνάντησης και της πρόσφερε μία συλλογή από CDs που έχει εκδώσει ο Σύλλογος και DVD από παραστάσεις του καθώς και ένα χειροποίητο χάντρινο περιδέραιο (στην εβρίτικη διάλεκτο ονομάζεται "γκουστερίτσα") που φέρει το όνομά της.


Info:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών "O Έβρος" ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1989 και λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Σκοπός του συλλόγου είναι η καταγραφή, η διάσωση, η διάδοση των χορών, των τραγουδιών, των ηθών και των εθίμων της Θράκης ενώ δίδεται μεγάλη βαρύτητα και στην παραδοσιακή φορεσιά (κατασκευή, συντήρηση, αναπαλαίωση, κατηγοριοποίηση).

Ο ΠΣΠΧ "ο Έβρος" έχει εκδώσει τρεις μουσικές συλλόγες με τραγούδια από τον Έβρο (Μην κρύβεις το χθες, Για μια λάλησι για δυο λάλησι, Δεν χορεύεται!) έχει συμμετάσχει στην μουσική έκδοση του ΕΛΚΕΛΑΜ με τίτλο "Ψες είδια στο όνειρό μου", ενώ τμήματά του έχουν εμφανιστεί σε μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας, Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Zakopane Πολωνίας κ.α.).

Σήμερα, αριθμεί περίπου 200 μέλη όλων των ηλικιών που στελεχώνουν τα τμήματά του.


Σημείωση:

Στην αντιπροσωπεία που συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν οι: Γιώργος Ζιώγας, Θοδωρής Τζαμπάζης, Θανάσης Τσολάκης, Παναγιώτης Κασπαρίδης, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Βαλάντης Μανσούδης, Γιώτα Κλειτσιώτη, Ευαγγελία Καραγιαννάκη, Μαρία Αγγελίδου, Άννα Πολυζωίδου και Μάρθα Κοντίδου.

Παρουσιάστηκαν φορεσιές από τις ενδυματολογικές ομάδες των Μάρηδων, του Ορμενίου, των Πετρωτών, της Μακράς Γέφυρας και των Σαρακατσαναίων.

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video