ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε Έβρο και Ροδόπη (photos+video)

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε Έβρο και Ροδόπη
Τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων που δεν θέτουν ως προτεραιότητα την προστασία του λαού διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ που περιόδευσε την Πέμπτη στον Έβρο και τη Ροδόπη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Με βάση τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι «μη επιλέξιμα», γιατί δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πέρα από τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε περίπου 65 χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο και άλλες περίπου 30 χιλιάδες στη Ροδόπη, οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, ενώ κινδύνευσαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Με βάση τις πρώτες δηλώσεις, τουλάχιστον 2.000 είναι οι απώλειες αιγοπροβάτων μονάχα στη Ροδόπη.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουφλί

Ιδιαίτερα έντονα δοκιμάστηκαν οι κάτοικοι οικισμών του Δήμου Σουφλίου, το οποίο και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκεί ήδη έχουν καταγραφεί 38 σπίτια μη κατοικήσιμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής.

Κατεστραμμένο θερμοκήπιο στο Σουφλί

Στο Μικρό Δέρειο όλα τα σπίτια του χωριού καλύφθηκαν από τα νερά, ενώ στη Λυκόφη 11 οικογένειες είδαν τα νοικοκυριά τους να χάνονται στις λάσπες. Η παμπάλαια γέφυρα του Δερείου, μιας δημοτικής ενότητας που καλύπτει το 1/10 του νομού Έβρου με 2.000 κατοίκους είχε καλυφθεί εντελώς από τα νερά την Τρίτη, αποκόπτοντας τη σύνδεση με τη περιοχή.

Ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ή μεταφοράς ασθενών χρειάστηκε να κάνουν παράκαμψη μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων για να παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους.

Στις λάσπες σπίτια και καλλιέργειες

Οι ζημιές στον Έβρο εντοπίζονται ωστόσο σε ολόκληρο το μήκος του νομού, σε περιοχές όπως ο Πόρος Φερών, όπου και στον χείμαρρο της Μάνθιας είναι βουλωμένη η συμβολή του με τον Έβρο. Ακόμα, ζημιές σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε εκτάσεις στον Προβατώνα, στον κάμπο του Τυχερού και της Ορεστιάδας, στην Κορνοφωλιά, όπου το νερό σε θερμοκήπια έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος και στο Ορμένιο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές κατά μήκος του Ερυθροπόταμου από το χωριό Πολιά μέχρι και το Διδυμότειχο.


Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος, Γιάννης Δελής και ο γραμματέας της Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Διονύσης Κλάδης, πραγματοποίησε από το πρωί συναντήσεις με παράγοντες της τοπικής διοίκησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, ενώ επισκέφθηκε και ορισμένες από αυτές για να συζητήσει με τους κατοίκους.


Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, και τους Δημάρχους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Μαρώνειας - Σαπών, Βασίλη Μαυρίδη, Παναγιώτη Καλακίκο και Ντίνο Χαριτόπουλο αντίστοιχα.

Στην τηλεδάσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, ο Γιάννης Δελής ενημερώθηκε πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη περιοχή, παρά το πέρασμα της κακοκαιρίας, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες αυξημένη παροχέτευση υδάτων από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερχείλιση του Έβρου.


Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών ώστε άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων και την υλοποίησή τους.

Ο Γ. Δελής ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου στην Ορεστιάδα, τονίζοντας ότι θέση του ΚΚΕ είναι να κλείσουν όλες αυτές οι δομές και τα hot spots. Πρόσθεσε ότι αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι θα πρέπει να φιλοξενηθούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ανοιχτές δομές και πολύ σύντομα αφού λάβουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα να πάνε στον τόπο που επιθυμούν.


Υποστελεχωμένες υπηρεσίες και επικίνδυνες υποδομές

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης το κλιμάκιο πως οι αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας και των παραποτάμιων Δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν τη στάθμη του ποταμού, η οποία όπως είπε θα είναι σταθερή για τις επόμενες 36 ώρες (από το πρωί της Πέμπτης).

Από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελετών για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία στην περιοχή του Έβρου καθυστερούν δραματικά να υλοποιηθούν. Αρκετές δημόσιες υποδομές πλέον είναι επικίνδυνες, όπως το 7ο Νηπιαγωγείο Ορεστιάδας το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε ρέμα.

Την εικόνα της υποστελέχωσης μετέφερε και ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρεις μηχανικοί του δήμου διαθέσιμοι για να προχωρήσουν οι καταγραφές των ζημιών. Επίσης, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως υπάρχουν χείμαρροι στη περιοχή του Σουφλίου, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο, όπως αυτός της Μάνδρας, που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ.

Από τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Σουφλίου

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, ενός Δήμου όπου τουλάχιστον 60 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα από τις πλημμύρες και οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη νέα απότομη επιδείνωση του καιρού που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν πως θα πλήξει τη περιοχή, τη συζήτηση απασχόλησαν μεταξύ άλλων οι συνολικότερες αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων πέρα από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος μετέφερε τις ανησυχίες του για την πρόχειρη αποκατάσταση του αναχώματος του Παμφόρου, από όπου και πέρασε ο αγωγός TAP.


Άμεση η ανάγκη έργων προστασίας του λαού

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων στις συναντήσεις την ανάγκη να υπάρξει εκ νέου συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο της Ροδόπης όσο και του Έβρου, καθώς μεγάλο κομμάτι των αναχωμάτων του ποταμού είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του '50, και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα που απειλούν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.


Παρατημένοι οι πλημμυροπαθείς στην Κομοτηνή

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης, κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομοτηνής με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λεβέντη, επισκέφθηκε το χωριό Μαυρομάτι του Δήμου Κομοτηνής, όπου αναδείχθηκε η ολιγωρία της δημοτικής αρχής στην στήριξη των πλημμυροπαθών. Μέχρι τη στιγμή εκείνη καμία καταγραφή δεν είχε γίνει στα 12 κατεστραμμένα από τις πλημμύρες σπίτια, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων.

Εικόνα από το χωριό Μαυρομάτι του Δήμου Κομοτηνής

Ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του εκλεγμένου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμαρχο, απαιτώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και προσωρινής στέγης για τους πλημμυροπαθείς.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video