ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το πρόγραμμα «Fishing For Litter» συνεχίζεται και για το 2021 και στην Αλεξανδρούπολη

Το πρόγραμμα «Fishing For Litter» συνεχίζεται και για το 2021
Το πρόγραμμα «Fishing for Litter», μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, στοχεύει στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συμμετοχή της αλιευτικής κοινότητας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018 στο Κερατσίνι, επεκτάθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, ενώ στη διάρκεια του 2020 υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Καβάλα, καθώς και στην Αλεξανδρούπολη.


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Fishing for Litter», οι συμμετέχοντες αλιείς τράτας δεσμεύονται για την καταγραφή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στα δίχτυα τους στη διάρκεια της συνηθισμένης τους αλιευτικής δραστηριότητας, καθώς και την απομάκρυνση και διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Τα ευρήματα καταγράφονται από τους αλιείς σε ειδική φόρμα και αναλύονται από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος με στόχο την κατανόηση της φύσης τους.


Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων αλιευτικής βιομηχανίας, η απομάκρυνση θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και η συλλογή δεδομένων για τη θαλάσσια ρύπανση στον πυθμένα σε βάθη που δεν μπορούν να προσεγγιστούν από δύτες. Τα δεδομένα που συλλέγονται συμβάλλουν στην υλοποίηση της Οδηγίας - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΚ). Στην Ελλάδα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει επιλέξει ως σημαντικό μέτρο την προαγωγή και εφαρμογή του «Fishing for Litter» για τη διευκόλυνση του καθαρισμού του θαλάσσιου πυθμένα από απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται από τα αλιευτικά σκάφη.


Συνολικά, το 2020 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 αλιείς μηχανότρατας (6 στην Αλεξανδρούπολη, 4 στην Θεσσαλονίκη, 1 στον Βόλο και 7 στην Καβάλα), και με τη συνδρομή τους συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν περισσότεροι από 10 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 60% ήταν από πλαστικό. Τα απορρίμματα που συλλέγονται ποικίλουν, περιλαμβάνοντας κοινά αντικείμενα όπως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, τενεκεδάκια αλουμινίου από αναψυκτικά και πολλά εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία, όσο και κατσαρόλες, ποδήλατα, νάρκες και σκαριά από ναυαγισμένες βάρκες. Τα απορρίμματα που συλλέγονται ενδέχεται να διαφέρουν ανά περιοχή, ανάλογα με τη δραστηριότητα σε αυτήν.


Σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας του προγράμματος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και η περιβαλλοντική οργάνωση iSea ανακοινώνουν τη συνέχιση του προγράμματος «Fishing for Litter» για το έτος 2021 σε όλα τα λιμάνια όπου ήδη υλοποιείται (Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα), καθώς και την επέκτασή του στο Ηράκλειο, στη Λέσβο, στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Χίο.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video