ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Διδυμότειχο: Οι «Καστρινοί Διάλογοι» του 2020

Οι «Καστρινοί Διάλογοι» του 2020
Αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες που επέφερε στην καθημερινότητα μας η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), και καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη φυσική παρουσία του κόσμου, οι Καστροπολίτες αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, που αφορά την ιστορική, πολιτιστική και μνημειακή ανάδειξη του Διδυμοτείχου, πραγματοποιώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις υπό την ονομασία: "Καστρινοί Διάλογοι".

Οι «Καστρινοί Διάλογοι» λοιπόν, είναι μια πρωτοβουλία του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση» και μεταδίδονται με την αρωγή και συνεργασία του Δήμου Διδυμοτείχου και με την ευγενική χορηγία του Ζαχαροπλαστείου Νίκος.

Ο πρώτος "καστρινός διάλογος" πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου και είχε ως θέμα «Ας ζήσουμε στο Διδυμότειχο του 1925», με προσκεκλημένο τον κ. Παντελή Αθανασιάδη (δημοσιογράφο, ιστοριοδίφη και συγγραφέα). Ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και είχε ως θέμα «Το Διδυμότειχο των Παλαιολόγων», με προσκεκλημένο το Δρ Θανάση Γουρίδη (Πολ. Μηχανικό και Αρχαιολόγο). Ο τρίτος ¨καστρινός διάλογος¨ προβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου με θέμα «Λόγος Καστρινός - Λόγος Ποιητικός», όπου καλεσμένος μας ήταν ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος (φιλόλογος, ποιητής και συγγραφέας).

Στο «Ας ζήσουμε στο Διδυμότειχο του 1925», ο κ. Παντελής Αθανασιάδης μας ταξίδεψε στα μέσα της πρώτης ελεύθερης δεκαετίας του Διδυμοτείχου, όπου η πόλη βασιζόμενη στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα αλλά και στα χωριά που αποτελούσαν την περιφέρειά της, παρουσίαζε μια έντονη πολιτιστική, εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη. Επίσης σημαντικό ρόλο συνετέλεσαν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες που ιδρύθηκαν, με επακόλουθο το Διδυμότειχο να αποτελεί την πρώτη σε σημαντικότητα πόλη του κεντρικού και βορείου Έβρου. Επιπροσθέτως κατά την διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά και σε πολλές προσωπικότητες της εποχής, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Στο «Διδυμότειχο των Παλαιολόγων» το ταξίδι μας ήταν μακρύτερο, καθώς με οδηγό τον Δρ Θανάση Γουρίδη μεταφερθήκαμε στον 14ο αιώνα, όπου στην πόλη μας διέμεναν και διεκδικούσαν την εξουσία μέλη της δυναστείας των Παλαιολόγων. Κατά την εποχή αυτή το Διδυμότειχο υπήρξε η δεύτερη σε σημαντικότητα πόλη μετά την Βασιλεύουσα, καθώς στο κάστρο του διέμεναν αυτοκράτορες, με αποτέλεσμα να διοικούν από την θέση αυτή το κράτος. Επίσης πραγματοποιήθηκε στέψη αλλά και γέννηση αυτοκράτορα, και γενικώς η πόλη γνώρισε στιγμές Βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, αλλά βεβαίως και πολλές στιγμές πολέμων και καταστροφών. Στην ιστορική αυτή πορεία, άφησαν τα ίχνη τους στην περιώνυμη καστροπολιτεία πολλές προσωπικότητες της εποχής (άνδρες και γυναίκες), για κάποιες από τις οποίες ο προσκεκλημένος μας έκανε εκτενή αναφορά.

Στο «Λόγος Καστρινός - Λόγος Ποιητικός» είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε μία άλλη πτυχή της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας, την λογοτεχνική. Με την βοήθεια του κ. Θανάση Μουσόπουλου αναφερθήκαμε στους ποιητές του Διδυμοτείχου και της περιφέρειάς του, οι οποίοι μας έχουν κληροδοτήσει υπέροχα ποιήματα και κείμενα. Οι λογοτέχνες στους οποίους αναφερθήκαμε είναι οι : Σωτήρης Χατζηπεντίδης, Αυγερινός Μαυριώτης, Τίτος Μανάκας, Ιάσων Ιωαννίδης, Βασίλης Σιναπίδης, Θανάσης Τσιμάκης και Ευάγγελος Κωτσίου. Έργα των υπόψη ποιητών, παρουσιάσαμε ως Καστροπολίτες σε παλαιότερες ποιητικές βραδιές, όπου σε συνεργασία με το Ωδείο Β. Έβρου Καρπίδα, προχωρήσαμε και στην μελοποίηση κάποιων ποιημάτων, δύο εκ των οποίων παρουσιάσαμε κατά την διάρκεια της εκπομπής. Επίσης ο κος Μουσόπουλος μας μίλησε και για το πλούσιο προσωπικό του λογοτεχνικό έργο, το οποίο βέβαια σε μεγάλο βαθμό εστιάζει στην αγαπημένη του Θράκη, καθώς επίσης απήγγειλε και δύο ποιήματα του αφιερωμένα στο Διδυμότειχο αλλά και στον Σύλλογό μας.

Στις δύο τελευταίες εκδηλώσεις πραγματοποιήσαμε και ανοιχτούς διαγωνισμούς με θεματολογία ανάλογη με την κάθε εκδήλωση, όπου οι νικητές που απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις, μετά από κλήρωση παρέλαβαν ως δώρα σχετικά βιβλία.

Οι «Καστρινοί Διάλογοι» θα συνεχιστούν και στο επόμενο έτος, έχοντας πάντα ως σκοπό και στόχο την ιστορική, πολιτιστική και μνημειακή ανάδειξη του Διδυμοτείχου, φιλοδοξώντας μέσω του διαδικτύου να προσελκύσουμε και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν κοινωνοί όλης αυτής της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας, έτσι ώστε να κατανοήσουν την αξία του και να τον αγαπήσουν!!!

Όσοι δεν μπορέσατε να παρακολουθήσετε τις εκπομπές σε ζωντανή μετάδοση, μέσω της σελίδας ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση στο Fb, μπορείτε να δείτε τα πρώτα τρία επεισόδια.

Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους Παντελή Αθανασιάδη, Θανάση Γουρίδη και Θανάση Μουσόπουλο για την αποδοχή τους στην πρόσκλησή μας και την συμμετοχή τους στους καστρινούς διαλόγους, καθώς και τον κ. Λεωνίδα Σκερλετόπουλο (ειδικό σύμβουλο του Δήμου Διδυμοτείχου) για την πολυτιμότατη τεχνική του υποστήριξη.

Ευχόμαστε η γέννηση του Χριστού μας, να σημάνει την αρχή για μια καλύτερη, πνευματική ζωή γεμάτη αλήθεια και φως, καθώς και καλή και ευλογημένη νέα χρόνια με υγεία και ευτυχία.

ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - Γνώση και Δράση


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video