14 μήνες πέρασαν από την ημέρα που αποκαλύφθηκε το μνημείο υπέρ των 1484 Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής οι οποίοι εκτοπίστηκαν βιαίως από τους Βούλγαρους το 1943 και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στο πλαίσιο του Ολοκαυτώματος. Ένα μνημείο η αποκάλυψη του οποίου έβαλε για 3 εβδομάδες την Καβάλα στο "μάτι του κυκλώνα" μετά και την απόφαση της δημάρχου Καβάλας να αναβάλει την αρχικά προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου εκδήλωση, επικαλούμενη "αισθητικούς λόγους".
14 μήνες μετά, δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (το γνωστό και ως "Στέϊτ Ντιπάρτμεντ") η καθιερωμένη ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα για το 2015 (όπως και για όλες τις χώρες του κόσμου). Στην έκθεση αυτή γίνεται σαφής αναφορά στο ιστορικό της αναβολής της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων, αφήνοντας αιχμές για την στάση της κ. Τσανάκα (την οποία βέβαια δεν κατονομάζει αλλά την αναφέρει ως "δήμαρχο Καβάλας"). Σε άλλο σημείο της έκθεσης, επίσης, γίνεται λόγος για τον βανδαλισμό του μνημείου με μπογιά στις 21 Ιουνίου, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται η διεξαγωγή ενός επιστημονικού συνεδρίου στο Ιμαρέτ τον περασμένο Οκτώβριο, με την συμμετοχή Χριστιανών και Μουσουλμάνων θεολόγων.
Πατήστε εδώ για να δείτε την έκθεση
Η αναφορά στην αναβολή των αποκαλυπτηρίων είναι η εξής:
"The mayor of the city of Kavala postponed for three weeks the unveiling of a monument honoring the memory of Kavala Jews who perished in the Holocaust, citing “aesthetic reasons,” saying she had not been shown the commemorative plaque to be used. The KIS stated local authorities objected to the Star of David on the monument. The main governing party, opposition parties in parliament, the secretary general for religious affairs, and Jewish groups criticized the mayor’s decision. The mayor subsequently stated she made errors in the way the matter had been handled, and the unveiling was held June 7, with no changes to the monument."
(=H Δήμαρχος της πόλης της Καβάλας ανέβαλε για τρεις εβδομάδες τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των Εβραίων από την Καβάλα που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, προβάλλοντας "αισθητικούς λόγους" και υποστηρίζοντας πως δεν της είχαν δείξει την αναμνηστική πλάκα που επρόκειτο να τοποθετηθεί. Το ΚΙΣΕ δήλωσε πως οι τοπικές αρχές είχαν ενστάσεις για το Αστέρι του Δαυίδ στο μνημείο. Το μεγάλο κυβερνητικό κόμμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο ΓΓ Θρησκευμάτων άσκησαν κριτική στην απόφαση της Δημάρχου. Στη συνέχεια η δήμαρχος δήλωσε πως έκανε λάθη στον τρόπο χειρισμού του θέματος και τα αποκαλυπτήρια έλαβαν χώρα στις 7 Ιουνίου χωρίς αλλαγές στο μνημείο.)
Παρακάτω αναφέρεται ότι:
On June 21, two weeks after its unveiling, unknown perpetrators threw paint on a Holocaust monument in Kavala.
(=Στις 21 Ιουνίου, 2 εβδομάδες μετά τα αποκαλυπτήριά του, άγνωστοι δράστες πέταξαν μπογιά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα)
ενώ η αναφορά στο συνέδριο του Οκτωβρίου είναι η εξής:
The Ministry of Education and Religious Affairs also supported an international scientific congress, in Kavala October 10-11, attended by Christian theologians and Islamic teachers on “intercultural religious education and Islamic studies; challenges and perspectives in Greece and in Europe.”
(=Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστήριξε την διεξαγωγή ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στην Καβάλα, από τις 10 ως τις 11 Οκτωβρίου, με θέμα "Διαπολιτισμική θρησκευτική εκπαίδευση και Ισλαμικές σπουδές. Προκλήσεις και προοπτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη". Το συνέδριο παρακολούθησαν χριστιανοί θεολόγοι και ισλαμιστές καθηγητές)
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου