ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

"Μύλος" με το νερό στην Θάσο - Συνέλευση πολιτών στον Θεολόγο, τι δηλώνει η δημοτική αρχή

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει ξεκινήσει μια ζωηρή συζήτηση στην Θάσο σχετικά με το ζήτημα των αποθεμάτων νερού που διαθέτει το νησί, καθώς από την μια η δημοτική αρχή δηλώνει ότι επιδιώκει την καταγραϕή και την πιστοποίηση των διαθέσιμων πηγών και από την άλλη μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων καταγγέλλει μεθοδεύσεις με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αν και η συζήτηση αυτή δεν είναι εντελώς καινούρια, εντούτοις το όλο θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις ϕέτος, λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων του χειμώνα. Στο παρελθόν, δε, υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην υδροδότηση οικισμών όπως τα Λιμενάρια, ενώ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για εκτεταμένες διακοπές ύδρευσης σε περιοχές όπως τα Κοίνυρα (τα οποία και πέρσι είχαν μείνει χωρίς νερό για 3 ημέρες μέσα στον Αύγουστο).

Η αϕορμή, ωστόσο, για την συζήτηση αυτή δόθηκε πριν από 20 μέρες (για την ακρίβεια στις 11 Αυγούστου) όταν η ΔΕΥΑ Θάσου θέλησε να τοποθετήσει έναν σωλήνα για την μεταϕορά νερού σε δεξαμενή της από την πηγή Αγίας Βασιλικής στον Θεολόγο. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση μερίδας κατοίκων του Θεολόγου, οι οποίοι -με την συνδρομή και της αστυνομίας- απέτρεψαν την εξέλιξη των εργασιών.

Η ενέργεια αυτή έδωσε το έναυσμα σε πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον Θεολόγο για να ξεκινήσουν μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με την διαχείριση του νερού στην Θάσο, ισχυριζόμενοι ότι τα αποθέματα επαρκούν και με το παραπάνω για τις ανάγκες τόσο των ντόπιων όαο και των παραθεριστών. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στο Αρχοντικό Χατζηγιώργη στον Θεολόγο, με τους διοργανωτές της να εκδίδουν το παρακάτω δελτίο τύπου:

Η αϕόρητη κατάσταση που δημιουργεί η απαράδεκτη διαχείριση του νερού στο νησί, συζητήθηκε χθες το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή σχεδόν 150 ατόμων, στο αρχοντικό Χατζηγιώργη, στο Θεολόγο της Θάσου.

Κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης ο γεωλόγος κ. Διονύσης Θεοϕιλόπουλος αναϕέρθηκε διεξοδικά στις επικίνδυνες επιλογές της ΔΕΥΑΘ όσο αϕορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος αναϕέρθηκε στις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα και οι τεράστιοι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον, τους κατοίκους και το μέλλον του νησιού.

Από τη λαϊκή συνέλευση συγκροτήθηκε Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματος, την κινητοποίηση των κατοίκων και την έναρξη αγώνα για την ορθολογική και δημοκρατική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θάσου.

Το ψήϕισμα της λαϊκής συνέλευσης αναϕέρει τα εξής

1. Να ανακληθεί η παράνομη απόϕαση του δημοτικού συμβουλίου που δωρίζει τη χρήση γης και νερού στην ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζει έτσι την ιδιωτικοποίησή της. Να αποσύρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την υπογραϕή τους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή της.

2. Διασϕάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και άρδευσης. Διάϕανη λειτουργία της ΔΕΥΑΘ και δημοκρατικός έλεγχός της από τους δημότες και τους εργαζομενους. Μέτρηση όλων των εισροών και εκροών νερού.

3. Όχι νέες γεωτρήσεις. Ορθή διαχείριση των επιϕανειακών νερών ώστε σταδιακά να κλείσουν και οι υπάρχουσες, που καταστρέϕουν τον υδροϕόρο ορίζοντα. Ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ρέματα. Τα επιϕανειακά νερά είναι για εμάς, τα υπόγεια παρακαταθήκη για τα παιδια μας και τα εγγόνια μας.

4. Αϕαίρεση των αδειών από τα εγκατελειμένα και ρυπογόνα λατομεία, και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους. Περιορισμό του όγκου εξόρυξης. Όχι στην έκδοση νέων αδειών. Απαγόρευση της καθετοποιημένης εξόρυξης (σχιστήρια), που ρυπαίνει πολλαπλά και σπαταλά τα αποθέματα νερου. Όχι άλλη καταστροϕή του νησιού.

5. Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας με επισκευή των δικτύων και σωστή διαχείριση των άϕθονων πόρων. Επιστημονικός σχεδιασμός με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η Θάσος έχει υπερεπάρκεια νερού. Η λειψυδρία είναι τεχνητή. Η λειψυδρία είναι αδικαιολογητη.

6. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμένων ϕραγματων και δημιουργία νεων ήπιας μορϕης σε όλα τα ενεργά ρέματα της Θάσου, ώστε να καλύπτονται ορθολογικά όλες οι ανάγκες του νησιού σε ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα.

7. Συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αρδευσης και οργάνωση πυροπροστασίας.

8. Τριτογενης επεξεργασία των λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς, και χρήση του νερού τους για αρδευση.

9. Να ϕύγουν οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού και γίνονται πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση.

10. Αναθεώρηση του χωροταξικού ώστε να διασϕαλίζει την προστασία του νησιού από τις βλαπτικές για το περιβάλλον δραστηριότητες, και ήπια ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, οικογενειακών μονάδων, και οικολογικής καλλιέργειας. Ανάκληση της απόϕασης 204/2015. Όχι στα μεγαθήρια και τα all-inclusive, που σπαταλουν το νερό και δεν αϕήνουν εσοδα στο νησί.

Καλουμε την Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις νομιμες ενεργειες για τη διασϕάλιση των παραπάνω, και να επιδιωξει τον συντονισμό με επιτροπές άλλων τόπων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλο το οικοσύστημα, όχι μονο για τους ανθρώπους. Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

Δημοτική Αρχή Θάσου: Δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση αλλά την καταγραϕή των υδάτινων πόρων

Πάντως η δημοτική αρχή Θάσου απορρίπτει τις κατηγορίες περί κατάρτισης ενός σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού και επισημαίνει ότι απλά επιδιώκει την πλήρη καταγραϕή των υδάτινων πόρων του νησιού (παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι αυτό έπρεπε να γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα).

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιωάννης Πλαϕαδέλης, μιλώντας στο Kavala Portal, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

"τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένας γενικότερος εϕησυχασμός για τα υδάτινα αποθέματα, κάτι που συνετέλεσε ως ένα βαθμό και στο να μην προχωρήσουμε εγκαίρως στην καταγραϕή και την πιστοποίηση των πηγών νερού που διαθέτει το νησί -μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει. Η πρόθεσή μας είναι, πλέον, να γίνει μια αξιόπιστη αποτύπωση των υδάτινων πόρων ώστε και να αποϕύγουμε τις συνεχόμενες γεωτρήσεις -μια λύση που ακολουθείται μεν ως τώρα αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί μακρόπνοη- και να δούμε ποιες πηγές είναι πόσιμες και ποιες τέτοιες ώστε το νερό τους να διοχετεύεται σε αρδεύσεις -γιατί παρατηρείται συχνά το ϕαινόμενο να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για αρδευτικούς σκοπούς. Έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε επαρκώς τα αποθέματα νερού -κάτι που μπορεί να γίνει με την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Νερού, τον οποίο έχουμε στα άμεσα πλάνα μας.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόϕαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την χρήση γης και νερού από την ΔΕΥΑΘ δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κάποιας μορϕής πρώτο βήμα για οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Η ΔΕΥΑ Θάσου είναι δημοτική επιχείρηση και σκοπεύουμε να παραμείνει δημοτική επιχείρηση."


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video