ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να γίνουν πράξη

Νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να γίνουν πράξη
Στον απόηχο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean conference»), που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλωσορίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη θέσπιση Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο, τη σταδιακή απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα εντός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών από το 2026, το σύγχρονο σύστημα επιτήρησης των Θαλάσσιων Πάρκων κ.ά.


Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο που έχει προταθεί στο Νότιο Αιγαίο, περιλαμβάνει δεκάδες ακατοίκητες νησίδες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο είδη σπάνια ή/και απειλούμενα με εξαφάνιση, περιλαμβανομένων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, τα οποία θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μελλοντική προστασία και διαχείριση της περιοχής. Ο χαρακτηρισμός της περιοχής του Ν. Αιγαίου ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στηρίζεται στην παρουσία προστατευόμενων θαλασσοπουλιών και κατ’ επέκταση στη μακρόχρονη επιστημονική δράση της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ που συγκεντρώνει δεδομένα γι’ αυτά τα είδη για περισσότερα από 25 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η συνεισφορά της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, ως ο πλέον αρμόδιος επιστημονικός φορέας για τα θαλασσοπούλια, θα είναι καίρια για την ακριβή οριοθέτηση του Εθνικού Πάρκου Ν. Αιγαίου. Σημειώνεται δε, ότι η θέσπιση των Θαλάσσιων Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA 2000 βασίστηκε στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που έχει αναγνωρίσει και χαρακτηρίσει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.


Με αφορμή τις εξαγγελίες, η Διευθύντρια της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, δήλωσε:

«Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα νέα Θαλάσσια Πάρκα. Ως ιδέα είναι εξαιρετική και στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ νοιώθουμε αρχικά και μία δικαίωση για τον μακροχρόνιο αγώνα που έχουμε κάνει για τη διάσωση των ακατοίκητων νησίδων του Αιγαίου. Από τις εξαγγελίες μέχρι την πράξη, ωστόσο, συνήθως υπάρχει μεγάλη απόσταση και υπάρχουν αρκετά προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να έχει ουσία αυτή η δέσμευση. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μην αναφέρουμε την "ηχηρή" απουσία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ την ίδια στιγμή, δρομολογείται η χωροθέτηση υπεράκτιων Αιολικών Σταθμών και εντός Σημαντικών Περιοχών για τα θαλασσοπούλια».


Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο του Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει κρίσιμα ενδιαιτήματα (αναπαραγωγής, τροφοληψίας, μετανάστευσης) για προστατευόμενα είδη θαλασσοπουλιών όπως ο Μύχος, ο Αρτέμης, ο Θαλασσοκόρακας και ο Αιγαιόγλαρος, καθώς και για τον Μαυροπετρίτη, το μεταναστευτικό γεράκι για το οποίο η χώρα μας φέρει τεράστια ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του, φιλοξενώντας πάνω από το 80% του παγκόσμιου αναπαραγωγικού του πληθυσμού.


Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνδράμει όπου απαιτείται για την αποτελεσματική οριοθέτηση, θέσπιση και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, προς όφελος τόσο της φύσης όσο και του ανθρώπου.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video