Έγινε γόνιμη συζήτηση που εκτός των άλλων μεταφέρθηκαν οι αγωνίες των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, των κατοίκων πυρόπληκτων οικισμών, των γονέων για την κατάσταση στα σχολεία, οι εξελίξεις στη ΔΕΥΑ και οι συνθήκες που επικρατούν σε διάφορους χώρους δουλειάς.
Όπως αναφέρουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς, αναδείχτηκε η κατάσταση που βρισκόμαστε τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι τεράστιες ελλείψεις και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα, που και αυτά κάτω από την πίεση του κόσμου γίνονται, είναι «μπαλώματα» σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Και αυτό γιατί κριτήριο για να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί οποιοδήποτε έργο είναι πως θα βγουν κερδισμένοι οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες του λαού.
▪ Τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ, όπως τα αντιπλημμυρικά, για να υλοποιηθούν περιμένουν επενδυτές- αναδόχους. Αυτή είναι η αιτία που καθυστερούν ή μένουν ανολοκλήρωτα.
▪ Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, για κατοικίες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αργούν ενώ όσες δόθηκαν δεν επαρκούν. Αρκετοί έχουν αποκλειστεί από κάθε στήριξη.
▪ Η βοήθεια προς τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ελαιοπαραγωγούς είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη την ώρα μάλιστα που οι επιδοτήσεις τους μειώθηκαν και αυξήθηκε υπέρογκα το κόστος παραγωγής για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
▪ Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας από ασθένειες που θα οξύνονται μετά την πυρκαγιά όπως τα αναπνευστικά προβλήματα και ο κίνδυνος μόλυνσης του πόσιμου νερού και της θάλασσας.
Εκφράστηκε η ανησυχία μιας νέας καταστροφής αφού από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις πλαγιές και δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, έγιναν καταστροφές σε δρόμους, πλημμύρισαν χωράφια και υπόγεια σπιτιών. Τα νερά απείλησαν δημόσιες υποδομές.
Επισημάνθηκε η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση, τα κόμματα που κυβέρνησαν, την Περιφέρεια, επιχειρηματίες και άλλους τοπικούς παράγοντες να προωθηθούν διάφορα μοντέλα «ανασυγκρότησης» του Έβρου εξασφαλίζοντας την ανοχή του λαού. Όλα όμως ανεξαιρέτως βασίζονται στην ίδια λογική, αυτή που θέλει κέρδη για του λίγους με θυσίες από τους πολλούς.
Τέλος διαμορφώθηκε πλούσιο πλαίσιο διεκδικήσεων που θα επιδιωχθεί να αγκαλιαστεί από περισσότερους φορείς και σωματεία.
Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν:
- Συνάντηση στην Π.Ε. Έβρου για την άμεση ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους με ζωοτροφές και των αποζημιώσεων για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προς όλους στους πληγέντες χωρίς αποκλεισμούς.
- Δράσεις κατά τις ακρίβειας σε ΔΕΗ και σούπερ μάρκετ.
- Κινητοποίηση στις 15 Δεκέμβρη στις 6:30 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την ψήφιση στη βουλή του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού 2024.
- Στήριξη στην απεργία των εργαζομένων των ΟΤΑ στις 14/12.
- Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου