ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Μνήμη Πολυτεχνείου 1973... Προσωπική εμπειρία και σκέψεις

Μνήμη Πολυτεχνείου 1973... Προσωπική εμπειρία και σκέψεις
του Νικόλαου Παπανικολόπουλου

Νοέμβριος 1972. 18χρονο επαρχιωτόπουλο, ως πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, μετέπειτα Οικονομικό Πανεπιστήμιο, βρίσκομαι για πρώτη φορά στο «Κλεινόν Άστυ», στην Αθήνα.

Αρχές 1973. Μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές στη γενέτειρά μου την Καλαμάτα, επιστροφή στην Αθήνα. Οι φοιτητές σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονταν σε αναταραχή. Αντιδρούσαν στον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων στους φοιτητικούς συλλόγους και σχεδίαζαν αποχή και καταλήψεις.

5 Φεβρουαρίου 1973. Πρώτοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα.

10 Φεβρουαρίου 1973. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημοσιεύεται το Νομοθετικό Διάταγμα 1347 με το οποίο τροποποιείτο το άρθρο 18 του Ν.Δ 720/1970 «Περί Στρατολογίας». Με αυτή την τροποποίηση, η Πολιτεία μπορούσε - και το έπραξε για δεκάδες φοιτητές - ονομαστικά να ανακαλεί χορηγηθείσα αναβολή στράτευσης σε φοιτητές που απείχαν από τις παραδόσεις, τις εξετάσεις ή τις ασκήσεις αλλά ακόμη και σε αυτούς που θα προέτρεπαν σε τέτοια αποχή.

Το Διάταγμα αυτό και ο συνεχιζόμενος αντιδημοκρατικός τρόπος εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων στους φοιτητικούς συλλόγους, αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα της φοιτητικής εξέγερσης του 1973.

21 Φεβρουαρίου 1973. Ανεβαίνοντας την οδό Ακαδημίας, έβλεπες τα αναρτημένα πανό στην πίσω από την οδό Σόλωνος ταράτσα του κτιρίου της Νομικής που «έβλεπε» στην Ακαδημίας. Έγραφαν «Ελευθερία στους Φοιτητές» σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την τροποποίηση της νομοθεσίας "Περί Στρατολογίας". Είχαν αποφασίσει αποχή από τα μαθήματα και κατάληψη της Σχολής. Η ίδια εικόνα ήταν και την επόμενη μέρα. Η κατάληψη αυτή ήταν η πρώτη μαζική αντιδικτατορική κινητοποίηση. Οι φωνές διαμαρτυρίας των φοιτητών έφταναν στους περαστικούς από την Ακαδημίας.


20 Μαρτίου 1973. Οι φοιτητές πραγματοποιούν νέα κατάληψη της Νομικής. Όμως, αυτή τη φορά, με άδεια της Πρυτανείας εισβάλει στη Σχολή η αστυνομία και αφού ξυλοκοπά, συλλαμβάνει αρκετούς φοιτητές και η κατάληψη λήγει.

Νοέμβριος 1973. Νέα Ακαδημαϊκή χρονιά.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 1973. Στις Σχολές πραγματοποιούνται συνελεύσεις για αποχή από τα μαθήματα. Στην οδό Πατησίων, με δυσκολία το τρόλεϊ καταφέρνει να περάσει από τη στάση "Πολυτεχνείο" και να φτάσει στην επόμενη, την "ΑΣΟΕΕ" που πήγαινα. Φοιτητές του Πολυτεχνείου είχαν ήδη αποφασίσει κατάληψη και αποχή από τα μαθήματα διαδηλώνοντας εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, κλείνοντας σιγά - σιγά την Πατησίων.


Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1973. Η Πατησίων ήταν κλειστή για αυτοκίνητα και τρόλεϊ. Κοσμοσυρροή από φοιτητές, μαθητές, εργάτες, μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο. Όλοι έσφιγγαν τις γροθιές τους και φώναζαν για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το ίδιο σύνθημα αποτυπωμένο και στα πανό. Δίπλα άλλα, καταφέρονταν στην ξενόφερτη εισβολή της δικτατορίας, στη ζυμωμένη με τη λευτεριά πατρίδα μας. «Έξω οι βάσεις» ,«Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Κάτω η χούντα». Τα ίδια συνθήματα τα έγραφαν με σπρέι και στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Οι ελληνικές σημαίες αναρτημένες σε επίκαιρα σημεία. Οι φοιτητές, και όχι μόνο, ως άλλοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν στο κτίριο της Σχολής και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Το, ιστορικό πλέον, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Τα τραγούδια με μουσική του αείμνηστου Μίκη από τα μεγάφωνα έδιναν έναν ιδιαίτερο παλμό.

Πεζός, έφτασα στην ΑΣΟΕΕ. Η εξώπορτα κλειστή με χοντρές αλυσίδες. Η Σχολή είχε κλείσει προληπτικά για το φόβο κατάληψής της. Επιστροφή στο χώρο του Πολυτεχνείου. Άλλωστε, όλοι οι δρόμοι της Αθήνας οδηγούσαν εκεί.


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Στο Πολυτεχνείο, οι εκατοντάδες αρχικά συγκεντρωμένοι είχαν ήδη γίνει χιλιάδες. Είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες εξέγερσης. Μιας ασυνθηκολόγητης εξέγερσης. Όλος ο λαός μαζί μια γροθιά.

Στις 3:00 π.μ. του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 1973, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών ήσαν σε εξέλιξη, αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού. Ένα από τα τρία άρματα που είχαν παραταχθεί έξω από τη Σχολή, γκρέμισε την κεντρική πύλη. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Τα μαθήματα στις Πανεπιστημιακές Σχόλες επανήλθαν αρχές Φεβρουαρίου του 1974…

…Ήταν σαν χθες. Γύρισαν όλα στη μνήμη μου τούτο το Νοέμβρη. Ζωντάνεψαν πάλι τη νεανική δροσιά εκείνης της ασυνθηκολόγητης εξέγερσης.

Τότε, οργανώθηκαν οι ελεύθεροι φοιτητικοί σύλλογοι, με εκφραστές τους τα Δ.Σ. Το Μάιο του 1975, το πρώτο Εθνικό Φοιτητικό Συμβούλιο συγκροτεί και το δευτεροβάθμιο όργανό του, την ΕΦΕΕ.

Τότε, οι φοιτητές γίναμε οι μπροστάρηδες. Γίναμε τα ινδάλματα για τα επόμενα χρόνια. Γίναμε η γενιά του Πολυτεχνείου…

Σήμερα, μισό αιώνα μετά, 19 ετών τότε και 69 σήμερα, γυρίζω τη μνήμη μου σε πρόσωπα και καταστάσεις και βγάζω για μια ακόμη φορά τα προσωπικά μου συμπεράσματα:
  • Το φοιτητικό κίνημα, στις αρχές του 1973, ήταν αυτό που μετά από έξι χρόνια, άρχισε να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και κλίμα.
  • Το «Πολυτεχνείο», ήταν μια εξέγερση της νεολαίας για ψωμί - παιδεία - ελευθερία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
  • Η χούντα δεν έπεσε από το «Πολυτεχνείο». Αυτό, απλά την κλόνισε. Η πτώση της, προέκυψε από την τραγωδία της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974.
  • Ορισμένοι, από τη γενιά του Πολυτεχνείου, με τη μεταπολίτευση του 1974, εξαργύρωσαν στην τράπεζα της πολιτικής, τα εύσημα της επανάστασής τους.
  • Οι περισσότεροι, έμειναν στην αφάνεια.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video