ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αλεξανδρούπολη: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Αλεξανδρούπολη: Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι Ποντιακοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου "ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ", Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου "Η ΣΑΝΤΑ", Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαγίας "Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ", Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων "ΟΙ ΡΙΖΕΣ", Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης διοργανώνουν στην Αλεξανδρούπολη τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Από 17 έως 20 Μαΐου λειτουργεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης η έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Πατριδογνωσία Πόντου».

Τα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από τη ζωή, τον πολιτισμό, την ιστορία, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής. Η έκθεση περιλαμβάνει στο σύνολο της 31 δημιουργίες, φιλοτεχνημένες με ακρυλικά σε καμβά, ακουαρέλες και χαρακτικά.

Ώρες επίσκεψης: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία με εκκίνηση ώρα 20:00 από το επιβατικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με πορεία λιμάνι - οδός Κύπρου - Λεωφόρος Δημοκρατίας - Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία και κατάληξη στο Μνημείο των Αγωνιστών του Πόντου στο Πάρκο στην παραλιακή λεωφόρο (δίπλα στην ΑΡΓΩ).

Το λιμάνι επιλέχθηκε φέτος ως τόπος εκκίνησης της λαμπαδηφορίας - συμβολικά, καθώς τον Ιούνιο του 1920 κατέφθανε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πρώτο κύμα Ποντίων προσφύγων από τις περιοχές του Καυκάσου - Νότιας Ρωσίας.

Το Σάββατο 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Ημερίδα με τίτλο "100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης", στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ώρα έναρξης 9:30 π.μ.

Πρόγραμμα Ημερίδας:

09:30 Χαιρετισμοί

10:15 Αγτζίδης Βλάσης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας:
"Η απόφαση για τις Γενοκτονίες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων και το διεθνές πλαίσιο".

10:45 Κυριακίδης Θεοδόσης, Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:
"Κριτικές - Επισημάνσεις στο ζήτημα της Γενοκτονίας"

11:15 Prof. h.c. Dr. Phil. Tessa Hofmann, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου:
"Απολογισμός 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης".

11:30 Διάλειμμα.

11:45 Καλαϊτζίδης Δημήτρης, Κοινωνικός λειτουργός από το Διεθνές Κοινονικο-παιδαγωγικό FORUM Αλεξανδρούπολης "Ο ΦΑΡΟΣ":
"Εξουσία - Βία - Πόλεμος - Ψυχοπαθολογικές πτυχές ενός θύτη".

12:00 Αμπερίδου Σοφία, Εικαστικός:
"Η συμβολή της ζωγραφικής στην ιστορική μνήμη".

12:15 Πετρίδης Νίκος, Ιστορικός - Συγγραφέας:
"1914-1924, η «Μαύρη» δεκαετία του Πόντου".

Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, κατά τη διάρκεια της ημερίδας το Σάββατο 20 Μαΐου θα εκτεθούν χάρτες και φωτογραφίες του Πόντου, από τον κ. Νίκο Πετρίδη.

Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video