ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Παύλος Μιχαηλίδης: Η κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και τη Θράκη

Παύλος Μιχαηλίδης: Η κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και τη Θράκη
Με μια πρώτη ανάγνωση στα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών, μπορεί κανείς να συμπεράνει τα εξής: Οι πολίτες επιλέγουν ισχυρές, αυτοδύναμες Κυβερνήσεις ικανές να ανταποκριθούν κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας καθώς και στα Εθνικά θέματα, δίνοντας αξία στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ξεχνώντας ίσως αρκετά γρήγορα και θεωρώντας πως οι εποχές των μνημονίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, προσδοκούν ξανά πιθανώς εποχές που θα προσομοιάζουν στην δεκαετία του '80.

Σε ότι αφορά την Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο και ευρύτερα την Θράκη, εξίσου κρίσιμες θα πρέπει να θεωρούνται και οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου (8 και 15) του 2023. Αντίστοιχα και πάλι οι πολίτες προβλέπεται πως θα επιθυμούν διοικήσεις ισχυρές, έμπειρες και αυτοδύναμες, εξάλλου κάτι τέτοιο επιτρέπει (σε αντίθεση με τις πρόσφατες Εθνικές εκλογές) και ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση που στηρίζεται ξεκάθαρα στην ενισχυμένη αναλογική.

Να θυμίσουμε πως πέρυσι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βάλει τέλος στα σενάρια για μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια και υπήρχαν σκέψεις για να γίνουν τον Ιούνιο του 2024 μαζί με τις Ευρωεκλογές. Πλέον όμως υπάρχουν νέα δεδομένα με τις διπλές Εθνικές εκλογές, καθώς ο χρόνος που θα απομένει για την κατάθεση των συνδυασμών των αυτοδιοικητικών παρατάξεων (τέλος Αυγούστου), καθώς και για την προεκλογική περίοδο, θα είναι ελάχιστος. Σε όλα αυτά να προστεθεί πως το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί μια νέα σοβαρότατη συνθήκη. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πιθανώς θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ για την νέα κυβέρνηση και κυρίως στα πλαίσια της ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ (το οποίο έχει ισχυρότατες αυτοδιοικητικές δυνάμεις) να θελήσουν οι επιτελείς του στον νέο σχεδιασμό να μετρήσουν δυνάμεις και να αναμετρηθούν με την ΝΔ στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Εξάλλου σε ότι αφορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε εποχές με μονοψήφια ποσοστά (2019) κατάφερε να κερδίσει τους μεγαλύτερους Δήμους όπως της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Κομοτηνής. Επιπλέον τα κόμματα (όπως παραδοσιακά συμβαίνει) θα επιχειρήσουν για αρκετούς «αποτυχόντες» από τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, να τους στρέψουν στην Αυτοδιοίκηση για εύλογους λόγους.

Τέλος να θυμίσουμε πως τόσο οι δημοτικές, όσο και οι περιφερειακές εκλογές απαιτούν στις περισσότερες των περιπτώσεων διπλή εκλογική αναμέτρηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, γεγονός που μαζί με τους προηγούμενους λόγους ίσως να αναγκάσουν το πολιτικό σύστημα να κάνει δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής τους. Ίσως το μοναδικό «αγκάθι» να είναι πως μια τέτοια ρύθμιση θα αντιμετώπιζε κάποια ζητήματα αντισυνταγματικότητας, από την άλλη όμως οδηγούμαστε σε αυτοδιοικητικές εκλογές “fast track”, για τις οποίες δε θα υπάρχει επιπλέον ούτε ο αναγκαίος χρόνος για ενημέρωση και διάλογο, ούτε το ανάλογο ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε πως με τις παρούσες συνθήκες (κάτι που φαίνεται να συμβαίνει ιδιαίτερα στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης) θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξουν πλήρεις και αξιόλογοι συνδυασμοί, όταν σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται από 150 έως και 200 υποψήφιοι για τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια.

Αυτοί οι σοβαροί και αντικειμενικοί λόγοι επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το σενάριο μετάθεσης των προγραμματισμένων για τον Οκτώβριο αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Αλεξανδρούπολης
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video