ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αλεξανδρούπολη: Με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ για τη Γυναίκα

Αλεξανδρούπολη: Με επιτυχία η εκδήλωση της Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ για τη Γυναίκα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, με τίτλο «Τόλμησε με δυνατό ΚΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Εύα Βλισίδου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με τον τραγικό απολογισμό των 57 νεκρών και δεκάδων τραυματιών. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα την «ελπίδα που αντλήσαμε όλοι μας από τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που πλημμύρησαν τους δρόμους ολόκληρης της χώρας και την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Η συνέχιση και η πολυμορφία των κινητοποιήσεων επιβεβαιώνουν ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».


Στη συνέχεια μίλησε η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος και συγγραφέας, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Έβρο, η οποία επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη επιστροφή στους δρόμους του αγώνα με πρωτόγνωρη μαζικότητα μετά τη διαπίστωση με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετράει το ίδιο. Μίλησε για τους νέους και τις νέες της χώρας που μεγάλωσαν σε συνθήκες βαθιάς κρίσης με την αίσθηση πως τους στερούν την προοπτική. Σε μια χώρα όπου οι κυβερνώντες κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά περικόπτουν διαρκώς τις δυνατότητες μόρφωσης, εργασίας, ασφάλειας, αξιοπρεπούς διαβίωσης σε έναν κόσμο ολοένα πιο βάρβαρο, σκοτεινό και αβίωτο με το κέρδος υπεράνω πάντων. Όπως και για την υποκρισία του συστήματος που στο όνομα της ισότητας καταργεί τις όποιες θετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών και κυρίως της μητρότητας - το ίδιο κάνει και στην περίπτωση των ΑμεΑ - διότι αυτή η «λογική» ορίζει πως όλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα! Ισότητα όμως χωρίς δικαιοσύνη ίσον ανισοτιμία. Ίσα πολιτικά δικαιώματα σε κοινωνικά άνισους ανθρώπους. Ότι δε γίνεται ισότητα δικαιωμάτων των δύο φύλων όταν παραγνωρίζονται οι βιολογικές διαφορές, αλλά και οι διαφορές κοινωνικής φύσης που έχουν ήδη διαμορφωθεί σε βάρος των γυναικών μέσα στους αιώνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ως προς τη γενεσιουργό αιτία της βίας, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το καπιταλιστικό σύστημα παρέχει το πιο γόνιμο έδαφος στο οποίο φύεται και θεριεύει η βία. Εξάλλου η ανέχεια και η ανεργία μορφές βίας δεν είναι και αυτές; Στους χώρους δουλειάς η εργοδοτική αυθαιρεσία, η τρομοκρατία, η λεκτική βία, οι εκβιασμοί, τα υπονοούμενα, η σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών είναι καθεστώς. Το δε φάσμα της απόλυσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας κλείνει τα στόματα και αναγκάζει τα κεφάλια να σκύβουν. Στο σπίτι οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας, ο ανύπαρκτος χρόνος, η οικονομική ανέχεια, το άγχος της επιβίωσης και της κάλυψης βασικών αναγκών καθιστούν τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε συνθήκες έντασης, άγχους, θυμού, καβγάδων, ενδοοικογενειακής βίας».

«Μόνη ασπίδα προστασίας σε αυτό το ντόμινο βίας και αυθαιρεσίας» τόνισε κλείνοντας «είναι η συμμετοχή ανδρών και γυναικών στους οργανωμένους συλλογικούς αγώνες, είναι η πολιτική χειραφέτηση, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση και η δράση. Για όλα αυτά η συμπόρευση με το ΚΚΕ τώρα που η κρίση εμπιστοσύνης βαθαίνει το κοινωνικό ρήγμα είναι επιβεβλημένη για να αλλάξουν καταρχάς οι συσχετισμοί στην εκπροσώπηση προς όφελος των πολλών. Μέχρι την τελική ανατροπή με την κατάργηση εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία της Βάνας Δινδίνη, δικηγόρου και υποψήφιας βουλευτή με το ΚΚΕ στον Έβρο. Στην ομιλία της αναφέρθηκε σε ζητήματα και υπαρκτούς προβληματισμούς που έχουν τεθεί από γυναίκες κάθε ηλικίας και εργασιακού χώρου από τις περιοδείες και την πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα.

Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία από την έκθεση του ΙΟΒΕ για το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ότι:
  • Το 36,1% των νέων ζευγαριών δεν καλύπτουν τις οικονομικές υποχρεώσεις.
  • Το 35,9% των νέων έως 29 ετών δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση.
  • Το 53,1% των νέων ζευγαριών δεν μπορούσαν να πάνε ούτε 1 εβδομάδα διακοπές.
  • Το 17,1% αδυνατούν να βάλουν θέρμανση.
  • Το 28,9% δεν μπορούν να βγουν με φίλους, να ψυχαγωγηθούν, τα οποία αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες νεών γυναικών και νέων ζευγαριών.

Επίσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που υιοθετούν απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Όπως είπε ως λύση για να ελαφρύνει το βάρος των γυναικών αναφορικά με τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων που επωμίζονται οι γυναίκες, τα αστικά Κόμματα προτείνουν να μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στα δύο φύλλα. Όμως «πώς να μοιράσουν την ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους οι γονείς που με βάση το Νόμο Χατζηδάκη, δουλεύουν πια νόμιμα δέκα ώρες την ημέρα. Πώς να μοιράσουν την ευθύνη οι αυτοαπασχολούμενοι γονείς, που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στο μαγαζί ή το γραφείο τους, που του λένε ¨κάνε ησυχία, η μαμά έχει δουλειά!».

Αναφορικά με τη στήριξη της μητρότητας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ απέρριψαν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες επαγγελματίες - επιστήμονες και για τις αγρότισσες. Δηλαδή, απέρριψαν το επίδομα άδειας μητρότητας δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του κατώτατου μισθού με ευθύνη του κράτους, με ταυτόχρονη απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και δολοφονιών γυναικών, που παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στις υφιστάμενες δομές, δεν μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Μέχρι τέλη του 2021 έγιναν 97 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 13 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση. Στην πλειοψηφία τους αφορούσαν τον εργοδότη ή κάποιο διευθυντικό στέλεχος. Τι κυρώσεις υπήρξαν; Καμία! Οι καταγγελλόμενοι εργοδότες «την έβγαλαν καθαρή» και η «μηδενική ανοχή» μεταφράστηκε στην πράξη σε κάλυψη της εργοδοτικής βίας και ασυδοσίας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ποια στήριξη μπορούν να βρουν γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία όταν στη χώρα μας υπάρχουν μόνο 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, με μόλις 400 θέσεις; Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτές τις δομές, που δουλεύουν με ετήσιες συμβάσεις για χρόνια, μια γυναίκα έχει πολλούς σκοπέλους να ξεπεράσει για να σταθεί στα πόδια της, να απεγκλωβιστεί από μια κακοποιητική σχέση. Ως ΚΚΕ μαχόμαστε αταλάντευτα ενάντια στους παράγοντες που γεννούν τους δράστες - «τέρατα» και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τη γυναικοκτονία. Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, με άξονα το κίνητρο του δράστη. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα «μαλακά» οι δράστες τέτοιων απεχθών εγκλημάτων. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε σε κάθε χώρο, μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων».

Περαιτέρω σημείωσε το αδιέξοδο για το γυναικείο ζήτημα με αποκλειστικό κριτήριο το φύλο όταν αρνείται τις υπαρκτές βιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποκρύπτοντας ή χωρίς να παίρνει υπόψη του την ταξική του διάσταση. «Αλήθεια τι σχέση έχουν οι εργαζόμενες και οι άνεργες κάθε ηλικίας με τις γυναίκες μετόχους εταιριών; Τι σχέση έχει η γυναίκα πρόσφυγας - θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων με τις γυναίκες βουλευτές ψήφισαν την επικίνδυνη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ;» αναρωτήθηκε.

Κάλεσε τέλος «να τολμήσουμε µε δυνατό ΚΚΕ, βαδίζοντας στο δρόμο για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Με το ΚΚΕ ανοίγουμε τον δρόμο για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, µε το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό όπου μπαίνουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία. Γιατί αυτό είναι το προοδευτικό και το σύγχρονο στον 21ο αιώνα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον δεκάδες άνδρες και γυναίκες. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια στην πορεία δημιουργίας οικογένειας και άλλα. Ξεχώρισε το ζήτημα της αντίστασης ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκή βάση και ότι από το έγκλημα στα Τέμπη πρέπει να βγουν συμπεράσματα και για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, που ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει τρένο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του Έβρου, ξαφνικά βρέθηκαν 3 δις ευρώ (!) για την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα ενώνει την Θεσσαλονίκη με το Ορμένιο, όχι για να μετακινούνται οι κάτοικοι, αλλά το πολεμικό υλικό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τέτοιες πρωτοβουλίες και ανανεώθηκε το ραντεβού για τις 16 Μάρτη στην πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στις 7:30 μ.μ.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video