ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Καστροπολίτες Διδυμοτείχου: Πρόταση υιοθέτησης εμβλήματος από την Π.Ε. Έβρου

Καστροπολίτες Διδυμοτείχου: Πρόταση υιοθέτησης εμβλήματος από την Π.Ε. Έβρου
Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες - Γνώση και Δράση» κατέθεσε επίσημα πρόταση για υιοθέτηση της μορφής (κεφαλής) του στεφανωμένου μυθολογικού Θράκα πρίγκιπα και θεοποιημένου ποταμού, Έβρου, ως έμβλημα της Π.Ε. Έβρου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Αρχών, Φορέων, Σωματείων, Συλλόγων και ΜΜΕ της Π.Ε. Έβρου, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε πως δεχθήκαμε την απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς, σχετικά με την πρόταση που καταθέσαμε στις 30 Ιουνίου 2022 και αφορούσε στην υιοθέτηση εμβλήματος από την Π.Ε. Έβρου.

Ως γνωστό, κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ στις 27 Ιουνίου 2022, καθορίστηκε πως στο επίσημο λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΑΜΘ) θα εμφανίζεται το εξαιρετικό και διεθνούς φήμης άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Η καθιέρωση της Νίκης της Σαμοθράκης (της Νίκης του Έβρου) ως λογότυπου της Περιφέρειάς μας, προήλθε από την εμπεριστατωμένη κατάθεση σχετικής πρότασης από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τον κ. Πέτροβιτς προσωπικά. Η καθιέρωση της Νίκης ως έμβλημα της ΠΑΜΘ, αποτελεί ξεχωριστή Νίκη για τον Έβρο και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έτσι μετά την απόφαση για την υιοθέτηση ως εμβλήματος - λογοτύπου από την ΠΑΜΘ της Νίκης της Σαμοθράκης, που αποτελούσε το έμβλημα της Π.Ε. Έβρου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε την πρόταση, για υιοθέτηση ή συμπλήρωση του εμβλήματος της Π.Ε. Έβρου με μία μορφή που θα προσδιόριζε κατά το καλύτερο δυνατό τον Έβρο!

Η μορφή αυτή δεν θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλη, παρά αυτή του ίδιου του Έβρου, του ποταμού, που το όνομά του φέρει ο πάλαι ποτέ (επιμήκης ακριτικός) Νομός μας και νυν η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Μία μορφή που ήρθε στο φως και έγινε γνωστή, μόλις πριν από 10 χρόνια, κατά τις ανασκαφές του 2012 της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην αρχαία Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου. Τότε, η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής τον Αρχαιολόγο κ. Ματθαίο Κουτσουμανή (νυν Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης), αποκάλυψε ψηφιδωτό δάπεδο του 1ου - 2ου αιώνα μ.Χ., που στην κεντρική παράσταση του απεικονίζεται η μορφή του μυθολογικού πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού, Έβρου.

Η παράσταση είναι πλέον γνωστή ως “Ο Έβρος και η πόλη”, καθώς παρουσιάζει τον Έβρο ως στεφανωμένο νεαρό, να αναδύεται από τα νερά του ποταμού δίπλα σε μία ένθρονη γυναικεία μορφή, η οποία αποδόθηκε ως η πόλη της Πλωτινόπολης. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Έβρος ήταν γιος του βασιλιά της Θράκης, Κάσσανδρου, που πνίγηκε στον ποταμό Ρόμβο για λόγους τιμής και ήθους. Έκτοτε ο ποταμός πήρε το όνομα του, καθώς επίσης τιμήθηκε και λατρεύτηκε από τους Θράκες, και κατά μήκος του μεγάλου ποταμού ιδρύθηκαν για αυτόν, ιερά και βωμοί.


Έτσι λοιπόν, καταθέσαμε πλέον επίσημα την πρόταση για υιοθέτηση της μορφής (κεφαλής) του στεφανωμένου μυθολογικού Θράκα πρίγκιπα - ποταμού στο έμβλημα της Π.Ε. Έβρου, μιας και πιστεύουμε πως ωρίμασαν οι συνθηκες για αυτό, αλλά και το νέο έμβλημα θα αναδείκνυε την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζεται κατά μήκος του Έβρου ποταμού, ο οποίος περιρρέει την Περιφερειακή μας Ενότητα.

Πέρα από την κατάθεση έγγραφης πρότασης, το εν λόγω θέμα μας απασχόλησε σχεδόν από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 2014, και έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την ανάδειξη και την προβολή του, τόσο για την προώθηση της μορφής του Έβρου στο λογότυπο της Π.Ε. Έβρου, όσο και την καθιέρωση ως ενός “Ύμνου του Έβρου” με την μελοποίηση του ποιήματος “Ρόμβος” του Αυγερινού Μαυριώτη (εξ Αμορίου Έβρου) από τον συνθέτη Δημοσθένη Σταθούλη (εκ Ξάνθης).

Η επιστολή - απάντηση που λάβαμε από το Γραφείου του κ. Αντιπεριφερειάρχη, με ημερομηνία 22 Αυγούστου 2022, αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σας αναφορικά με την υιοθέτηση του μυθολογικού νεαρού πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού Έβρου, όπως απεικονίζεται στο ψηφιδωτό δάπεδο στην αρχαία Πλωτινόπολη, ως εμβλήματος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση που αποδεικνύει περίτρανα το ξεχωριστό και αξιόλογο έργο που επιτελείτε με μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής ας κληρονομιάς. Από πλευράς μας, θα εξετάσουμε εκτενώς τη δυνατότητα υιοθέτησής της.

Σας ευχαριστώ θερμά τόσο για τη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέσατε, όσο και για τη συνολική σας συνεισφορά στον πολιτισμό.

Με εκτίμηση,

ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
Δημήτριος Πέτροβιτς

Η απάντηση του κ. Πέτροβιτς ήταν ιδιαίτερα θετική, αλλά και τιμητική για τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ - Γνώση και Δράση”. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλύτερη εξέλιξη από την παρούσα. Ευχαριστούμε με θέρμη τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και στο πρόσωπό του, όλο το Συμβούλιο που εκτιμούμε ότι θα διάκειται στο ίδιο μήκος πνεύματος και γνώμης.

Κατόπιν των έως τώρα ενεργειών, θα θέλαμε να εξετάσετε την πρόταση μας και σε περίπτωση σύμφωνης γνώμης να λάβει τη στήριξή σας, ώστε να ενισχυθεί με τη σύμφωνη γνώμη των Αρχών, Φορέων, Σωματείων και Συλλόγων του Έβρου και την ανάλογη ανάδειξη του θέματος μέσα από τα ΜΜΕ της περιοχής μας.

Η υιοθέτηση της μορφής του νεαρού Έβρου από την Π.Ε. Έβρου, θα έχει ξεχωριστεί αξία τότε και μόνο, όταν υποστηριχθεί από τους ίδιους του Εβρίτες και πλαισιωθεί από τους εκπροσώπους τους, τόσο σε διοικητικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Θα ήταν τιμή μας να λάβουμε τις απαντήσεις σας, να τύχουμε της ταύτισης απόψεων και να λειτουργήσουμε συλλογικά. Πιστεύουμε πως, πλέον η πρόταση δεν ανήκει στους Καστροπολίτες, ανήκει σε όλους του Εβρίτες και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την Π.Ε. Έβρου

Όπως ανέφερε και ο κ. Πέτροβιτς κατά την υιοθέτηση της Νίκης της Σαμοθράκης από την ΠΑΜΘ: «Το λογότυπο είναι ο οπτικός αντιπρόσωπος των αξιών και της φιλοσοφίας του φορέα που τον χρησιμοποιεί».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται η παραπάνω πρόταση που ευελπιστούμε να υιοθετηθεί από όλους μας. Προσδοκούμε στην κοινή μας προσπάθεια για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τόπου μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τον τόπο μας, για τον Έβρο μας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για την Συντονιστική Γραμματεία του Συλλόγου

Ιωάννης Α. Σαρσάκης
Οργανωτικός Γραμματέας
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video