ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Πρόγραμμα δράσεων στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με συμμετέχοντες μαθητές του Ειδικού Σχολείου

Πρόγραμμα δράσεων στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με συμμετέχοντες μαθητές του Ειδικού Σχολείου
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2021-2022 υλοποίησε δράσεις με θέμα τη διαχείριση του εαυτού και την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε άτομα με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στην αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2021-2022 εξελίχθηκε το μουσειοπαιδαγωγικό / θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Νιώθω Ελεύθερος - Νιώθω Δημιουργικός», που είχε παιδαγωγικά επιμεληθεί το ενεργό μέλος του Συλλόγου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, η Δρ. Αγνή Λ. Καραγιάννη, Μουσειοπαιδαγωγός. Το πολιτιστικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον ατόμων με ειδικές δεξιότητες ώστε να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο - με το σώμα, με τον λόγο, με μια ζωγραφιά, με ένα τραγούδι - και να αποδώσουν τα παιδιά συναισθήματα, καταστάσεις, προβληματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν μεθοδικά και στοχευμένα βιωματικά εργαστήρια τόσο στον χώρο του μουσείου όσο και στον χώρο της δομής Ειδικής Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα στον ισόγειο χώρο του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αλεξανδρούπολης. Με τη συνεργασία μαθητών ΑΜΕΑ, εκπαιδευτικών και με την ευρύτερη εποπτεία τόσο του διευθυντή της δομής κ. Α. Δημαρά όσο και του προέδρου του μουσείου κ. Ν. Πινάτζη και της μουσειοπαιδαγωγού κ. Α. Καραγιάννη, οι προσχεδιασμένες παιδαγωγικές δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης εμπλουτίζονταν συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνεργάτες του μουσείου έρχονταν σε επαφή με τους μαθητές και υλοποιούσαν δράσεις εκκινώντας από ένα βιβλίο, μία εικόνα, από στιγμές της καθημερινότητας. Με τρόπο βιωματικό και ελκυστικό, απελευθερώθηκε ο δημιουργικός εαυτός των συμμετεχόντων.


Το πολιτιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τελική εκδήλωση - δράση που έγινε στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. Υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης όπου το μήνυμα "Νιώθω ελεύθερος - Νιώθω δημιουργικός" διαπερνούσε όλες τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων: ζωγραφική, εικαστικά, μουσική, λεκτική και σωματική έκφραση, παιχνίδι, εμψύχωση από ειδικούς παιδαγωγούς - συνεργάτες του μουσείου. Η δράση εμπλουτίστηκε με κατάλληλη ηχητική εγκατάσταση, κατάλληλο φωτισμό, ζωντανή μουσική, εδέσματα, χορό και κίνηση. Δόθηκαν μικρά αναμνηστικά δώρα στα παιδιά, μπλουζάκια με τον λογότυπο του μουσείου και του προγράμματος, αποτυπώθηκαν εντυπώσεις στο βιβλίο εντυπώσεων, υπήρχε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων μέσω εμψυχωτικών δράσεων. Τα παιδιά ένιωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένα και συγκινημένα όταν είδαν την αφίσα, που είχαν τα ίδια ζωγραφίσει σε ένα από τα βιωματικά εργαστήριά τους, να κοσμεί σε μεγάλων διαστάσεων runner το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ αγκάλιασαν την εκδήλωση και ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη δράση των παιδιών.

Ακολουθούν βίντεο και ενδεικτικές φωτογραφίες από την τελική εκδήλωση - δράση.

Βίντεο: ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ




























[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video