ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Η αξία του δώρου για τα παιδιά

Η αξία του δώρου για τα παιδιά
Άρθρο από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Έφτασε εκείνη η περίοδος του χρόνου που το δώρο έχει την τιμητική του. Συχνά οι γονείς και ειδικά τις γιορτινές ημέρες αναρωτιούνται ποιο είναι το καταλληλότερο δώρο για το παιδί. Σκέφτονται τι τους ζήτησε το παιδί, αλλά και τι είναι αυτό που σύμφωνα με τις δυνατότητές τους μπορούν εκείνοι να του προσφέρουν. Αρκετές φορές αυτά τα δυο μοιάζουν να μη μπορούν να συμβαδίσουν. Είναι πιθανό οι γονείς να αισθανθούν ενοχές… «δεν είμαι καλός γονέας, αφού δε μπορώ να αγοράσω όλα αυτά που ζητά», «θέλω να ικανοποιήσω κάθε ανάγκη τους, να έχουν ότι επιθυμούν». Η έννοια του δώρου δεν πρέπει να μείνει χαραγμένη μόνο ως προς το υλικό. Τα παιδιά ταυτόχρονα με την επιθυμία τους για το παιχνίδι, έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν και πολλά άλλα μηνύματα.

Το δώρο έχει να κάνει με την προσφορά από εκείνον που το χαρίζει. Είναι μια μορφή φροντίδας. Είναι νοιάξιμο και έκφραση συναισθήματος για τον άλλο. Προσπαθώ να ευχαριστήσω, αλλά και να δείξω το ενδιαφέρον μου. Προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα, μπαίνοντας και στο δικό τους κόσμο, χωρίς να βγω όμως και από τη δική μου πραγματικότητα. Ένα δώρο δηλαδή σε συσχέτιση και αλληλεπίδραση. Σημασία δεν έχει μόνο το αντικείμενο, αλλά ο συμβολισμός γύρω από το δώρο.

Μέσω του δώρου χρειάζεται να αντιληφθώ την έννοια της προσφοράς, αλλά και της ευχαριστίας. Πως μπορώ να χαρώ και να ευχαριστήσω τον δωρητή για την κίνησή του και όχι για το αντικείμενο αυτό καθ’ αυτό; Μπορεί να αισθανθεί ευγνωμοσύνη; Άρα και να ευχαριστήσει; Αν μπορώ να πω ένα ειλικρινές ευχαριστώ, όχι για το υλικό, αλλά για το ότι κατάλαβες την επιθυμία μου, με άκουσες. Το δώρο όχι ως υποχρεωτικό και αναγκαίο.

Μπορεί το παιδί να μάθει να περιμένει; Για παράδειγμα αν ζητά ένα ποδήλατο μπορεί να οριστεί συμβολικά ο χρόνος στον οποίο θα το λάβει ως δώρο; Να συμφωνήσουμε ότι μπορείς να το ζητήσεις κάτι που θέλεις ως δώρο για τα Χριστούγεννα; Μαθαίνοντας ότι η επιθυμία μου μπορεί να παραμείνει ακόμα κι αν δεν καλυφθεί την ίδια στιγμή.

Ταυτόχρονα, το διάστημα των εορτών είναι ευκαιρία και για οριοθέτηση. Πως μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει ότι χρειάζεται να βάλει προτεραιότητες στις επιθυμίες του; Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσει ο γονιός να καλύψει κάθε παιχνίδι που θα ζητήσει το παιδί. Αλλά να ενημερώσει για το τι θα μπορέσει να δωρίσει. Για παράδειγμα, «και εσύ και η αδερφή σου θα μπορέσετε να έχετε ένα δώρο από τη μαμά και το μπαμπά, επομένως πρέπει να διαλέξετε ποια από τα προτεινόμενα είναι πιο σημαντικά». Η ματαίωση της κάλυψης όλων των επιθυμιών ως μια εγωκεντρική στάση.

Και μια τελευταία πρόταση. Θα μπορούσε όλη η οικογένεια να μπει στη διαδικασία του δώρου, τόσο από τη μεριά εκείνου που δωρίζει όσο κι από τη μεριά εκείνου που δέχεται. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι δώρα και να προσφέρουμε σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, είτε ανάλογα και με τη δυνατότητα της κάθε οικογένειας να προσφέρουμε κάτι συμβολικό για να μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε ένα δώρο για τους σημαντικούς μας άλλους.

Το δώρο είναι μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον άλλο, να τον καταλάβουμε και να τον συναισθανθούμε.
[post_ads]
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - Unknown

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video